Γρήγορη μετάβαση

Σε εξέλιξη οι εργασίες στο ρωμαϊκό θέατρο της Χερσονήσου. Τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης

Σχετικά Θέατρα

Το ρωμαϊκό θέατρο της Χερσονήσου, που βρίσκεται στην αρχή του σύγχρονου οικισμού του Λιμένα Χερσονήσου, από την πλευρά του Ηρακλείου, και το οποίο κτίστηκε στον 1ο αιώνα μ.Χ. αποκαλύπτεται σταδιακά χάρη στις συστηματικές ανασκαφές που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα από την ΚΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την αρχαιολόγο Στέλλα Μανδαλάκη.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται με χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ που διέθεσε το 2010 ο Δήμος Χερσονήσου με Προγραμματική Σύμβαση στο ΥΠΠΟΤ. Αντικείμενο της σύμβασης ήταν η διευθέτηση του αρχαίου υλικού, ο καθαρισμός και η μερική ανάδειξη του θεάτρου της Χερσονήσου.

Το 1995 είχε πραγματοποιηθεί περιορισμένης κλίμακας δοκιμαστική ανασκαφική έρευνα από την ΚΓ’ ΕΠΚΑ και την ίδια αρχαιολόγο, ενώ το 2008 πραγματοποιήθηκε γεωφυσική έρευνα και χαρτογράφηση του αρχαίου θεάτρου, με το ποσό των 5.000 ευρώ που διέθεσε ο Δήμος Χερσονήσου μέσω Προγραμματικής Σύμβασης στο ΥΠΠΟΤ.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2013 υπεγράφη η τροποποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης του 2010. Ο αρχικός προϋπολογισμός της αυξήθηκε κατά 15.000 ευρώ, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και η ανάθεση των απαιτούμενων μελετών αποκατάστασης του μνημείου (εκπόνηση μελέτης για την αρχιτεκτονική αποτύπωση του μνημείου, εκπόνηση μελέτης για την τοπογραφική αποτύπωση του μνημείου, εκπόνηση γεωλογικής μελέτης του μνημείου, εκπόνηση μελέτης της παθολογίας του μνημείου, εκπόνηση αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης του μνημείου). Με την ίδια τροποποίηση αυξήθηκε και το χρονοδιάγραμμα του έργου, το οποίο παρατάθηκε ως το τέλος του 2013.

Οι νεότερες ανασκαφικές έρευνες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αποκάλυψαν τμήμα του κοίλου του θεάτρου (οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί στο νότιο τμήμα και σχεδόν στο κεντρικό, το βόρειο τμήμα έχει οριοθετηθεί, δεν έχει ωστόσο καθαριστεί), του δαπέδου της ορχήστρας και του σκηνικού οικοδομήματος του θεάτρου.