Γρήγορη μετάβαση

Πρώτοι επισκέπτες της Melodrakma. Τους κέρδισε η Ήπειρος του πολιτισμού και της παράδοσης

Πηγή: Tαχυδρόμος Άρτας

Της Βίκυς Καινούργιου

Αν μη τι άλλο… «έζησαν το ταξίδι» και επιπλέον συνάντησαν το μίτο που συνδέει το χθες με το σήμερα. Αυτό μπορούμε να κρίνουμε από τις εντυπώσεις που καταγράψαμε και κυρίως από τα δάκρυα συγκίνησης που έτρεχαν στα μάτια των 200 πρώτων επισκεπτών της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα, σε κάθε δραματουργική εμπειρία στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου.

Σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά το ταξιδιωτικό γραφείο Melodrakma universal που δεν οργανώνει απλώς ένα ταξίδι αλλά ξέρει να το μετατρέπει σε βιωματική εμπειρία.
Ο ταλαντούχος θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, Γιάννης Λυμτσιούλης, ιδρυτής της Melodrakma, με έδρα την Ισπανία, προσφέρει άλλη διάσταση στον τουρισμό, μετατρέποντάς τον κυρίαρχα σε πολιτισμό, σε τέχνη, σε όνειρο.
Έτσι συνέβη με την Πολιτιστική Διαδρομή, στην οποία ηθοποιοί, μουσικοί, θεατές και χορωδοί διέτρεξαν την Ήπειρο σ’ ένα ταξίδι μετακινούμενου θεατρικού θιάσου. Ο Περικλής Μοσχολιδάκης και η Χριστίνα Μαξούρη έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ζωντανεύοντας τις σκηνές των Αρχαίων Θεάτρων. Η Alba Λυμτσιούλη-Monasterio με το φλάουτο μετέφερε ήχους που έκαναν τις καρδιές των θεατών-ταξιδευτών να σκιρτήσουν. Νοερά κάποιοι αισθάνθηκαν τα ρούχα τους χιτώνες και τις μελωδίες αυλού ή άρπας να τους τυλίγουν… Η Αγγελική Καλυβίτη συνέβαλε καθοριστικά στο πνευματικό ταξίδι όταν υποδύθηκε τον ήχο της Ιεράς Βελανιδιάς στο λατρευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου, στο ναό της Δωδώνης, το αρχαιότερο μαντείο που συναντάται στον Ελλαδικό χώρο.
Ενθουσιασμένοι, λοιπόν, από τη Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων δήλωσαν οι επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν στο παρελθόν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ήπειρο της Αρχαίας Αμβρακίας, της Νικόπολης, της Δωδώνης, των Γιττάνων. Ούτε την Ήπειρο του Δεσποτάτου, της Κυρά Βασιλικής, της Κλεοπάτρας του Αυγούστου. Απόλαυσαν την στιγμή και την ευκαιρία να σταθούν στο μέσον της σκηνής των χώρων πολιτισμού της Περιφέρειάς μας. Να ακούσουν το θρόισμα των φύλλων της Ιερής Βελανιδιάς, να νιώσουν τη δροσιά της λαξευμένης πέτρας, ν’ ακούσουν το κελάρυσμα του νερού στον Άραχθο και τους παραπόταμους του Λούρου, να δουν το ξάφνιασμα της σαύρας στον καυτό βράχο των Γιτάνων, που αιώνες δέχεται τα φιλιά της όταν ρουφάει τη θέρμη του. Να σταθούν κάτω από τον επιβλητικό τρούλο της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, συναισθανόμενοι το μεγαλείο της ανθρώπινης δημιουργίας όταν καθοδηγείται από το πνεύμα.
Κι ύστερα, στο μέσον της σκηνής, ως αρχαίοι χορωδοί να δίνουν τον παλμό τους στα βήματα του Ηπειρώτικου μοιρολογιού. Ο αρχαίος χορός στους μεταγενέστερους ήχους του κλαρίνου. Του κλαρίνου που στα χέρια του δεξιοτέχνη, Ηλία Αγγέλου, άλλοτε κελαηδούσε την αρχή της άνοιξης κι άλλοτε έκλαιγε την ξενιτιά και τ’ άδεια από αλλοτινούς ήχους κοπαδιών, Ηπειρώτικα βουνά… Μπόρεσαν να συνομιλήσουν με τις γυναίκες του Ζαλόγγου, να αφουγκραστούν το πέταγμα των γλάρων και το αιώνιο ράπισμα των βράχων στην ακτή του Αμβρακικού και του Ιονίου.
Γεύτηκαν την παραδοσιακή γαστρονομία και βίωσαν την Ηπειρώτικη φιλοξενία για τρεις ημέρες. Μέχρι και η φύση τους υποδέχθηκε υπό ηλιόλουστες συνθήκες, με το πρώτο χορτάρι και τα λευκά ανθάκια στις παρυφές των δρόμων και των χωραφιών.

Καλωσορίσματα
Το καλωσόρισμα στην Ήπειρο έγινε στην σκιά της Παρηγορήτισσας και ήταν αφτιασίδωτο και αυθεντικό. Με την ειλικρίνεια και την απλότητα που κουβαλά η Ηπειρώτικη παράδοση. Τον ιδιοκτήτη της Melodrakma, Γιάννη Λυμτσιούλη, τους ηθοποιούς, τους μουσικούς, τους ξεναγούς και τους πρώτους επισκέπτες της Πολιτιστικής Διαδρομής υποδέχθηκαν στην Άρτα ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης, ο αντιδήμαρχος Χριστόφορος Σιαφάκας, η πρόεδρος του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Βιβλίου», Σοφία Εξάρχου και ο δικηγόρος-γραφολόγος, Χάρης Βαδιβούλης.
«Ευχαριστούμε που τιμήσατε την περιοχή μας και επιλέξατε να επισκεφθείτε την Ήπειρο και την πόλη μας. Να βαδίσετε -και είστε οι πρώτοι- την Πολιτιστική Διαδρομή που σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Σωματείου «Διάζωμα», Σταύρο Μπένο και την Περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάσαμε ώστε να υπάρξει δικτύωση των πέντε Αρχαίων Θεάτρων που έχουμε στην περιοχή», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος, απευθυνόμενος στους επισκέπτες. Απαρίθμησε τα πολλά μνημεία που συγκεντρωμένα βρίσκονται στα όρια του Δήμου, για τα οποία σχεδιάζεται μια ακόμη μικρή πολιτιστική σύνδεση και τους προϊδέασε σχετικά με τα πολλά αγνά προϊόντα που διαθέτει η περιοχή. Ο ίδιος ενημέρωσε για την «Βυζαντινή Άρτα» που ενόψει του Πάσχα περιλαμβάνει θρησκευτικές και άλλες εκδηλώσεις με επίκεντρο τα Βυζαντινά Μνημεία.
«Σας καλωσορίζουμε στην όμορφη Άρτα. Σας καλωσορίζουμε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου», είπε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης, ο οποίος μίλησε για τους κτήτορες του ναού στους επισκέπτες. Ο δικηγόρος κ. Βαδιβούλης, μιλώντας και εκ μέρους του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Βιβλίου», επισήμανε: «Η Άρτα είναι μια μικρή πόλη και όπως θα διαπιστώσετε ένα κρυμμένο διαμαντάκι…». Από πλευράς του Συλλόγου, όπως εξήγησε στους επισκέπτες, ανέλαβε να αφηγηθεί το θρύλο σχετικά με τη ζήλια του αρχιμάστορα προς το επίτευγμα του κάλφα, στον οποίο αποδίδεται η αφιέρωση του ναού στην Παναγία την Παρηγορήτισσα.
Η άφιξη των επισκεπτών έγινε με πέντε συνολικά λεωφορεία, εκ των οποίων τέσσερα ξεκίνησαν από Αθήνα κι ένα από Θεσσαλονίκη, για τους επισκέπτες που διαμένουν σε βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία.