Γρήγορη μετάβαση

Ο «Σωκράτης» μιλάει τη γλώσσα μας

16 Ιουλίου 2015

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Γράφει η Κατερίνα Νικολάου/ [email protected]

Η σκληρή δουλειά του Βασίλη Καραμπούλα με τον σκηνοθέτη απέδωσε γλυκείς καρπούς. Το αρχαίο κείμενο εκφέρεται τόσο φυσικά που στο μεγαλύτερο μέρος της «Απολογίας» δεν είναι απόλυτα αναγκαίο να παρακολουθεί ο θεατής τους υπέρτιτλους. Ο «Σωκράτης» μιλά στην καρδιά και το μυαλό στην γλώσσα μας. Ο Βασίλης Καραμπούλας μετά από δυόμιση χρόνια μεθοδευμένων προβών μιλάει αρχαία ελληνικά με άνεση και φυσικότητα, χωρίς προσποίηση και στόμφο. Ήταν τόσο άνετος και απορροφημένος συνάμα που δεν έδωσε καν σημασία σε μία… νυχτερίδα που τον γυρόφερνε σε ολόκληρη την παράσταση!

Ο «Σωκράτης» μιλάει τη γλώσσα μας

Η ιδέα να παρουσιαστεί σε αρχαιολογικούς χώρους είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα πρέπει να υλοποιηθεί. Θα μπορούσε να γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε περιοχές με τουριστικό ενδιαφέρον. Η δομή της παράστασης είναι τέτοια που δεν έχει τεχνικές απαιτήσεις που καθιστούν δύσκολη την μεταφορά της παντού. Δυστυχώς στην χτεσινή παράσταση δεν υπήρχαν αγγλικοί υπέρτιτλοι, όπως είχε αναγγελθεί, γεγονός που έκανε κάποιους ξένους που βρέθηκαν στο Θέατρο Κήπου να φύγουν στα μισά της παράστασης. Καλό θα ήταν να αποφευχθούν τέτοια λάθη στο μέλλον.

Είναι μία παράσταση που πρέπει να δουν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου για να νιώσουν την ενότητα της αρχαίας ελληνικής με τη νέα.

Σε γενικές γραμμές ήταν μία παράσταση που και νοητικά έχει να προσφέρει πολλά, με τις αξίες του πένητα φιλοσόφου που προτίμησε να πεθάνει παρά να μην τηρήσει τα όσα δίδασκε.

Μην τη χάσετε!

Παραγωγή: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος

Πρόγραμμα παραστάσεων

22, 23, 24, 29, 30 & 31 Ιουλίου: Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Πλάτωνας
Διδασκαλία: Αβδελιώδης, Δήμος
Μετάφραση: Αβδελιώδης, Δήμος
Σκηνικός χώρος: Αβδελιώδης, Δήμος
Σκηνοθεσία: Αβδελιώδης, Δήμος
Εικαστική παρέμβαση: Πατσόγλου, Αριστείδης
Ειδικές κατασκευές: Κοτσανάς, Κώστας
Βοηθός σκηνοθέτη: Ζάρρα, Ειρήνη
Οργάνωση παραγωγής: Σαμαρτζίδου, Αθηνά

Ηθοποιοί
Καραμπούλας, Βασίλης (Σωκράτης)
Δισλής, Θανάσης (Μέλητος)

Το έργο θα παρουσιαστεί με την υποστήριξη του Σωματείου «Διάζωμα», σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ.