Γρήγορη μετάβαση

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης ακινήτου για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης

Σχετικά Θέατρα

Υπέγραψε το ΥΠ.ΠΟ. την αναγκαστική απαλλοτρίωση για το αρχαίο θέατρο Αμφίπολης

Προσωπική «υπόθεση» για το «Διάζωμα» και τον Πρόεδρό του Σ. Μπένο, που χάρη στις προσπάθειές τους έληξε η… περιπέτεια

Κεντρική σελίδα

Απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης του αγροτεμαχίου, που εμποδίζει ουσιαστικά την έναρξη των αρχαιολογικών ανασκαφών για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης, έλαβε και κοινοποίησε η Διεύθυνση Αποτυπώσεων & Συντήρησης Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, με το «Διάζωμα» να έχει πρωτοστατήσει σ’ αυτό τον αγώνα και οι προσπάθειες απέδωσαν… καρπούς. Αισιόδοξος και ικανοποιημένος δήλωσε στο Ε.Β. ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος.

Προχωρά η αναγκαστική απαλλοτρίωση με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού
«Εναρκτήριο λάκτισμα» για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολη

Ένας αγώνας πολλών μηνών έλαβε αίσιο τέλος. Ένα από τα προσωπικά «στοιχήματα» του «Διαζώματος» και του Προέδρου του Σταύρου Μπένου ήταν να ξεπερασθούν οι… σκόπελοι, που βασικά ήταν μία και να προχωρήσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές, για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης. Το «Διάζωμα» πίστεψε σε αυτό περισσότερο κι από τους Σερραίους και απέδειξε περίτρανα πως όταν υπάρχει στόχος, βούληση, θέληση και διάθεση, όλα είναι εφικτά.

Το πρόβλημα ευθύς εξ αρχής ήταν ένας συγκεκριμένος ιδιοκτήτης, ο οποίος άρχισε να έχει παράλογες απαιτήσεις από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το αγροτεμάχιο που κατέχει και παρά τις πολλές προσεγγίσεις και προτάσεις που του έγιναν κατά καιρούς, ο ίδιος αρνούνταν πεισματικά να ανταλλάξει ή να το πουλήσει, ζητώντας μεγάλο ποσό. Έτσι, λοιπόν, το «Διάζωμα» σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς, ξεκίνησαν έναν πραγματικό αγώνα και απευθύνθηκαν και στο Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και αποφάσισε τελικά, να προχωρήσει η αναγκαστική απαλλοτρίωση του αγροτεμαχίου.

Συγκεκριμένα, με απόφασή της στις 10 Μαΐου, η Διεύθυνση Αποτυπώσεων & Συντήρησης Κτιρίων του Υπουργείου Πολιτισμού, ανακοινώνει στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου πως θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης. Η συγκεκριμένη απόφαση κοινοποιήθηκε και στο «Διάζωμα», αλλά και στην ΚΗ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, σε δηλώσεις του στο Ε.Β., επεσήμανε τα εξής:

«Τώρα πια είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι ξεκινά η διαδικασία για την αποκάλυψη και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Αμφίπολης. Ύστερα από ταλαντεύσεις δύο ετών, επιτέλους τώρα προχωράμε στο μόνο δρόμο που μας απέμεινε, αφού εξαντλήθηκε ο διάλογος με τον ιδιοκτήτη, που είναι η αναγκαστική απαλλοτρίωση».

Εντωμεταξύ, στις 18 Απριλίου, ο Πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, είχε στείλει επιστολή προς τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Απαλλοτριώσεων και Ακίνητης Περιουσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Αντώνη Γιουρούση, για το θέμα της απαλλοτρίωσης, τονίζοντας τα εξής:

«Σε απάντηση της από 23.2.2011 επιστολής σας, σας γνωρίζω ότι το ΔΙΑΖΩΜΑ θα καταβάλλει από δικούς του πόρους το ποσόν που θα επιδικαστεί από τα αρμόδια δικαστήρια για την απαλλοτρίωση ακινήτου στην Αμφίπολη Σερρών».

Γράφει η Ζωή Χειμωνίδου

Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ ΣΕΡΡΩΝ”