Γρήγορη μετάβαση

Νέα ζωή για το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης

Σχετικά Θέατρα

 Περιοδική έκδοση “AEGEAN”
Αύγουστος 2013

Είκοσι τρεις αιώνες μετά τη “γέννησή” του, ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα θα γεμίσει και πάλι κόσμο για μια βραδιά όπερας.

dem-august2103aegeanmessini

  • Διαβάστε το δημοσίευμα σε pdf.

Είκοσι τρεις αιώνες μετά την «γέννηση» του, ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα θα γεμίσει και πάλι κόσμο για μια βραδιά όπερας.
Από την Τασούλα Επτακοίλη
371 π.Χ. Οι Θηβαίοι νικούν τους Σπαρτιάτες στα Λεύκτρα της Βοιωτίας. Η κυριαρχία της Σπάρτης έχει τελειώσει οριστικά. Οι Μεσσήνιοι επί αιώνες είλωτες απελευθερώνονται. Πολίτες, πλέον, μιας νέας πόλης κράτους το 369π.Χ. ιδρύουν την Μεσσήνη. Μεγαλύτερη από την Αθήνα, προκαλεί ακόμη και σήμερα δέος στον επισκέπτη, κυρίως με το στάδιο μήκους 200μ. και το θέατρό της 12.000 θέσεων, με κινητή σκηνή. Όπως τονίζει ο ομότιμος καθηγητής αρχαιολογίας και ψυχή των ανασκαφών στην περιοχή, Πέτρος Θέμελης, η Μεσσήνη ήταν μια επαρχία του αρχαίου κόσμου που αναπτύχθηκε όταν άρχισαν να παρακμάζουν τα αρχαία κέντρα. Ούτε η ίδια, όμως, γλίτωσε την παρακμή. Τον 3ο αιώνα μ.Χ. εγκαταλείφθηκε οριστικά. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών απέσπασαν τα περισσότερα από τα καθίσματα του θεάτρου για να τα χρησιμοποιήσουν ως οικοδομικό υλικό σε εκκλησίες και σπίτια. Η αποκατάστασή του είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία, που διαρκεί εδώ και δυο δεκαετίες.
Να όμως που φέτος, έπειτα από σιωπή 1.700 χρόνων, το θέατρο της Μεσσήνης θα γεμίσει και πάλι κόσμο, για μια εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, το Ελληνικό Φεστιβάλ και το σωματείο «Διάζωμα», με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Σταύρο Μπένο. Στις 3 Αυγούστου, στην σκηνή του θα βρεθεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό την διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, για ένα γκαλά όπερας, με την συμμετοχή του βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά και της σοπράνο Τσέλιας Κοστέα, που θα ερμηνεύσουν άριες του Βέρντι και του Πουτσίνι. Εκείνη την βραδιά το θέατρο θα φιλοξενήσει 2.500 θεατές, ενώ μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, θα χωράει περίπου 5.000 θεατές. «Το θέατρο θα ξαναγίνει μια αγκαλιά», λέει ο κ. Θέμελης, προετοιμάζοντάς μας για μια βραδιά με έντονη συγκινησιακή φόρτιση.
Πληροφορίες www.ancientmessene.gr , www.diazoma.gr, www.greekfestival.gr