Γρήγορη μετάβαση

Καινοτόμα πρόταση της Ε.Δ.Α. Περιφέρειας Ηπείρου για την αξιοποίηση των Αρχαίων θεάτρων

Σχετικά Θέατρα

Ιστότοπος “GIGAFM.gr”
23 Σεπτεμβρίου 2013

dem-23092013gigafmΣτις εργασίες της ΣΤ’ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στην Πρέβεζα αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις του Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης. «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Στ. Μπένο, ο οποίος πρότεινε να εφαρμοστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τα αρχαία θέατρα της Ηπείρου, το οποίο έχουμε αγκαλιάσει ως Περιφέρεια.

Μέσα από το πρόγραμμα της Καινοτομίας που προωθεί το νέο ΕΣΠΑ, μπορούν να γίνουν οι υποδομές και γενικά πράγματα που σήμερα λείπουν και αφορούν τον τρόπο που διαχειρίζονται αυτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, (δηλαδή επισκεψιμότητα, ημέρες λειτουργίας κλπ) και παράλληλα να είναι κέντρα στα οποία να μπορούν να πωλούνται τοπικά προϊόντα.

Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου, δια της Διευθύντριάς της κ. Ελένης Ρόκου παρουσίασε μια πολύ καλή πρόταση στην Πρέβεζα, η οποία έτυχε ευμενών σχολίων από όλους και νομίζω ότι κάπως έτσι θα δουλεύει το νέο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης, το οποίο θα έχει δράσεις που θα αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους για να παράγουν καινοτομία. Π.χ. στη Νικόπολη, ένα από τα βασικά έργα που έχουμε μελετήσει τελευταία (απομένει ο περιβαλλοντικός έλεγχος) είναι να μετακινηθεί ο οδικός άξονας που διέρχεται μέσα από τη Νικόπολη και να ενοποιηθεί έτσι ο αρχαιολογικός χώρος. Ένα από τα έργα που προτείνονται από το ΔΙΑΖΩΜΑ είναι και το συγκεκριμένο. Η πρότασή μας περιλαμβάνει εργασίες καθ’ εαυτού στα μνημεία, αλλά και δράσεις που θα βοηθάνε, ώστε αυτά τα αρχαία θέατρα να έχουν μεταξύ τους μια συνοχή και να στηρίζουν παράλληλα την τοπική κοινωνία στην εύρεση θέσεων εργασίας, είτε μέσω επαγγελμάτων που θα αναπτυχθούν, είτε πωλώντας τοπικά επώνυμα προϊόντα σε όλες αυτές τις περιοχές».

Τί προβλέπει η πρόταση της Ε.Δ.Α.

Μεταξύ άλλων η πρόταση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ηπείρου, όπως την ανέπτυξε η Προϊσταμένη της κ. Ελένη Ρόκου, προβλέπει τη σύνδεση των αρχαίων θεάτρων με την τοπική οικονομία και συγκεκριμένα:

  •  Να υπάρξει σύνδεση των χώρων με επιλεγμένα καταστήματα υγειονομικού και μη ενδιαφέροντος (καφενεία, εστιατόρια, είδη λαϊκής τέχνης κλπ.) στους κοντινούς οικισμούς, ώστε η τοπική κοινότητα να καταστεί αρωγός του εγχειρήματος. Τα καταστήματα που θα επιλεγούν θα πρέπει και εκείνα με την σειρά τους να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις ποιότητας και αισθητικής.
  • Στο σχεδιασμό εντάσσεται η δημιουργία και διάθεση πακέτων αναμνηστικών προϊόντων των χώρων (έντυπα και αντικείμενα) με θέατρα στα υπάρχοντα πωλητήρια των Αρχαιολογικών Μουσείων.
  •  Συντονισμός με τα περίπτερα ενημέρωσης τουριστών σε Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα και τις άλλες πόλεις, για τις ώρες λειτουργίας των χώρων και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
  •  Συγκοινωνιακή σύνδεση με τα αρχαιολογικά Μουσεία και τα κέντρα των κοντινών πόλεων.
  •  Σύνδεση με τοπικούς παραγωγούς αγροτικών προϊόντων ή τους αλιείς, με σκοπό την πιστοποίηση των προϊόντων τους σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο.

    Για βασικές υποδομές, μεταξύ άλλων, προτείνονται:

  •  Ύπαρξη επαρκούς και οργανωμένου χώρου στάθμευσης.
  •  Κατασκευή περαιτέρω σημείων στάσης και θέασης σε εγγύτητα με τα θέατρα.
  •   Ύπαρξη των βασικών κτιριακών εγκαταστάσεων, δηλαδή φυλάκιο/α, με ταυτόχρονη χρήση του ως εκδοτηρίου εισιτηρίων (όπου εκδίδονται).
  • Κατασκευή χώρων υγιεινής και για ΑΜΕΑ, όπου δεν έχουν ήδη προβλεφθεί.
  • Επέκταση του δικτύου πόσιμου νερού σε περισσότερα τμήματα των χώρων με κατάλληλα διαμορφωμένες και σημασμένες βρύσες.
  •   Κάλυψη των χώρων με wi-fi, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι ηλεκτρονικές ξεναγήσεις.
  • Τέλος, επισημαίνεται ότι είναι επιθυμητό να προκύψει μια γραφιστική ομαδοποίηση των χώρων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, όπως λ.χ. η ενιαία μορφή εισιτηρίου, το οποίο θα μπορούσε ενδεικτικά να έχει τυπωμένες εικόνες των θεάτρων και μια αναβαθμισμένη αισθητική ώστε να μετατρέπεται σε αναμνηστικό. Για κάθε θέατρο γίνονται εξειδικευμένες προτάσεις, οι οποίες θα εξεταστούν σε νέες συναντήσεις της άτυπης ομάδας εργασίας, προκειμένου να προωθηθούν οι παρεμβάσεις, ανάλογα της ωριμότητάς τους, στο νέο ΕΣΠΑ.

 

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.