Γρήγορη μετάβαση

Ιστορική βραδιά με αρχαίο δράμα

Σχετικά Θέατρα

eleftheria.gr
22 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

dem-22092014

 Tιμήθηκε ο ανασκαφέας του έργου Αθ. Τζιαφάλιας

Η Λάρισα έζησε κι αυτή τον δικό της «χρυσό αιώνα», που ήταν ο 3ος π.Χ. Τότε που χτίστηκε και το πρώτο αρχαίο θέατρο ή μεγάλο θέατρό της. Αγωνία, συγκίνηση, περηφάνια, θαυμασμός και μια ανεπανάληπτη ιστορική βραδιά, προχθές Σάββατο, στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, που «κέρδισε» κι ένα καινούριο κοινό. Τα μέλη του σωματείου «Διάζωμα» από όλη την Ελλάδα, που κατέβηκαν στην ορχήστρα του μνημείου, για τη γενική τους συνέλευση. Πεντακόσια περίπου άτομα και Λαρισαίοι, γέμισαν ασφυκτικά την ορχήστρα.

Ο ανασκαφέας του μνημείου, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Αποκάλυψης κ. Αθαν. Τζιαφάλιας και τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί διεξοδικά στο έργο της αποκάλυψης, κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Ουσιαστικά ήταν κι ένα μήνυμα- κάλεσμα, στους ταγούς της πόλης και τους σημερινούς κατοίκους της, να πάρουν πάνω τους την υπόθεση αποκάλυψης και ανάδειξης του μνημείου. Ζεστά και με συνέπεια. Οι αρχαιολόγοι και οι άλλοι επιστήμονες που ασχολούνται με το θέατρο, θέλουν δίπλα τους την «ανάσα» της Λάρισας. Τον κάθε πολίτη της.

Η βραδιά ήταν ιστορική, γιατί για πρώτη φορά παίχτηκε αρχαίο δράμα, έστω χορικά από την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη. Όλα τα δρώμενα με ντόπιους συντελεστές. Σε συνεργασία με το πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης. Κι όλα αυτά, ενώπιον της γ. γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, του προσώπου των ημερών, της αρχαιολόγου και προϊσταμένης της ΚΗ΄ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Κατερίνας Περιστέρη, που κάνει την ανασκαφή στον τύμβο Καστά, των αρχών της πόλης, ανθρώπων του πνεύματος κι ανθρώπων, που διαχρονικά, έβαλαν το λιθαράκι τους, στην προώθηση της αποκάλυψης του Αρχαίου Θεάτρου, καλλιτεχνών, πανεπιστημιακών και πολλών άλλων. Τα καλύτερα, φαίνεται να έρχονται, για το Αρχαίο Θέατρο…

Ε. Ρ.