Γρήγορη μετάβαση

Ικανοποιημένος ο Στ. Μπένος από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Σχετικά Θέατρα

Ηλεκτρονική έκδοση – Portal “SERRESLIFE.gr”
Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ”
Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

«Ο καλύτερος της χώρας»
Στ. Μπένος για τον χώρο ανασκαφών στην Αμφίπολη.

dem-06062013-Αμφίπολη-Μπένος

Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» επισκέφθηκε την περιοχή και δήλωσε εντυπωσιασμένος.

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την εξέλιξη των ανασκαφών στην Αμφίπολη, εξέφρασε ο Σταύρος Μπένος. Επισκεπτόμενος την περιοχή, ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Διάζωμα» που στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, χαρακτήρισε «θαύμα το χώρο των ανασκαφών στην Αμφίπολη, εκτιμώντας πως «είναι ο καλύτερος της χώρας». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, ο κ. Μπένος και ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης εξήραν το ανασκαφικό έργο και τη σημαντική προσφορά της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Στ. Μπένος από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη

Τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης επισκέφθηκε κλιμάκιο του μη κερδοσκοπικού σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με επικεφαλής τον πρόεδρό του Σταύρο Μπένο. Τα μέλη του σωματείου που στοχεύει στη διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, φιλοξενήθηκαν στις Σέρρες από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη, των εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων Αθανάσιου Μπασδάνη (υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού και Υγείας), Νίκου Σφελινιώτη (υπεύθυνος για θέματα Περιβάλλοντος και Αγροτικού Τομέα) και της προϊσταμένης της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνας Περιστέρη.
Αρχικά, επισκέφθηκαν τον τύμβο του λόφου «Καστά», όπου είναι σε εξέλιξη οι ανασκαφές και επί τόπου έγινε ενημέρωση για την πορεία τους. Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής, ο πρώην νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, οι πρώην δήμαρχοι Αμφίπολης Πέτρος Πετρίδης και Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Ακολούθησε ξενάγηση στο Αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης όπου βρίσκονται σε εξέλιξη έργα του ΕΣΠΑ και στη συνέχεια στο Αρχαίο Θέατρο της Αμφίπολης, όπου ο χώρος βρίσκεται σε διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της περιφερειακής ενότητας Σερρών, «η ανασκαφή του Αρχαίου Θεάτρου της Αμφίπολης αποτελεί σημαντικό στόχο, διότι η αναστήλωση αυτού του Θεάτρου, σε συνδυασμό με τα πιθανά ευρήματα στο λόφο «ΚΑΣΤΑ» και τις υπόλοιπες ανασκαφές, δημιουργούν τις προϋποθέσεις εκείνες που αναβαθμίζουν την περιοχή της Αμφίπολης και την ευρύτερη περιοχή με όλες τις διαστάσεις που όλοι κατανοούμε».

«Ο καλύτερος της χώρας»

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος περιέγραψε τον εντυπωσιασμό του για το ανασκαφικό έργο, δηλώνοντας ότι «ο συγκεκριμένος αρχαιολογικός χώρος είναι ο καλύτερος της χώρας».
Δεν έκρυψε όμως και την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των πολιτών, συνεισφέροντας στην προσπάθεια, επισημαίνοντας ότι «δημιουργείται κίνημα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό». «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο εχέγγυο για τη διάσωση των μνημείων. Αυτό ήταν το όνειρό μας όταν ξεκινήσαμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα, ευχαρίστησε όλους τους αυτοδιοικητικούς φορείς και εξήρε τη συνέχεια στη διοίκηση, με αφορμή την παρουσία των πρώην νομάρχη και δημάρχων. «Είναι πολιτισμός που οι πολίτες επικροτούν», σχολίασε.
Αναφορικά με τον χώρο των ανασκαφών έκανε λόγο για «θαύμα», για το οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Μωυσιάδη.

«Θαύμα των προγόνων μας»

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών διευκρίνισε πως «το θαύμα είναι αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας κι εμείς προσπαθούμε να το αναδείξουμε και να το αξιοποιήσουμε. Είναι υποχρέωσή μας και αισθάνομαι βαρύ το φορτίο».
Δεν έκρυψε, δε, την ικανοποίησή του για το ανασκαφικό έργο, τονίζοντας ότι «διαθέτουμε μια εξαιρετική αρχαιολόγο, την κυρία Περιστέρη.
Τέλος, αναφέρθηκε στην προσφορά του «Διαζώματος» και σε οικονομικό επίπεδο με την κάλυψη της δαπάνης για την απαλλοτρίωση της περιοχής του αρχαίου Θεάτρου.
Στο κλιμάκιο του «Διαζώματος» συμμετείχαν οι Πέτρος Θέμελης, Χρήστος Λάζος, ο σκηνοθέτης Τάκης Χατζόπουλος και ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφατζής.

 

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.