Γρήγορη μετάβαση

“Θυρανοίξια” για το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης

Σχετικά Θέατρα

 Εφημερίδα “ΑΥΓΗ”
Σάββατο 3 Αυγούστου 2013
Κακουριώτης Σπύρος

Μπροστά σε 1.500 θεατές, απόψε το βράδυ, για πρώτη φορά μετά από 23 αιώνες, θα ακουστεί ξανά, απ’ την ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου της Μεσσήνης, η ανθρώπινη φωνή και η μουσική…

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου και με σολίστ τους λυρικούς τραγουδιστές Τσέλια Κοστέα και Δημήτρη Πλατανιά, εγκαινιάζει το αναστηλωμένο μνημείο, παρουσιάζοντας ένα γκαλά ιταλικής όπερας.

Το αρχαίο θέατρο, που οικοδομήθηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα και μέχρι και σήμερα διατηρεί τα χαρακτηριστικά της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, εντάσσεται στον αρχαίο οικισμό της Μεσσήνης, ένα εντυπωσιακό οικιστικό σύνολο που διαθέτει σπίτια, επιβλητικές οχυρώσεις, ιερά και δημόσια κτήρια, καθώς και τάφους, που διασώθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση. Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της αρχαίας πόλης στοιχειοθετείται τόσο από τη μεγάλη έκτασή της όσο και από τα μνημειώδη σε μέγεθος και μορφή οικοδομήματα, καθώς και από το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα με βάση το οποίο οικοδομήθηκε.

Το αρχαίο θέατρο αναστηλώθηκε και “ζωντάνεψε” από τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη, καθηγητή και αντιπρόεδρο του “Διαζώματος”, ο οποίος έχει ταυτίσει από το 1987 το όνομά του με την αρχαία Μεσσήνη, καθώς είναι διευθυντής και υπεύθυνος αναστήλωσης του χώρου.

Η αναστήλωση του θεάτρου πραγματοποιήθηκε από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα» και χρηματοδοτήθηκε, τόσο κατά την εκπόνηση των μελετών όσο και κατά τη φάση των εργασιών από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται από το σωματείο «Διάζωμα», σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μεσσήνης και τη ΛΗ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων. Το πρόγραμμα της βραδιάς (για την οποία τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί προ πολλού) περιλαμβάνει άριες και ορχηστρικά αποσπάσματα από τις όπερες Οι παλιάτσοι του Λεονκαβάλο, Σιμόν Μποκανέγκρα, Τραβιάτα, Σικελικός εσπερινός και Οθέλλος του Βέρντι, Μανόν Λεσκώ και Τόσκα του Πουτσίνι και Αντρέα Σενιέ του Ουμπέρτο Τζορντάνο. Η συναυλία θα κλείσει πανηγυρικά με το περίφημο ντουέτο «Udiste? Come albeggi» από τον Τροβατόρε του Βέρντι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιδιαίτερη αυτή συναυλία η ΚΟΑ, ο μαέστρος και οι σολίστ προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.