Γρήγορη μετάβαση

“Διάζωμα” για την ανάδειξη 49 αρχαίων θεάτρων

Σχετικά Θέατρα

Ηλεκτρονική έκδοση “enet.gr”
Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ενα σωματείο, όταν δεν θέλει να είναι σφραγίδα, αλλά παρεμβαίνει δημιουργικά στο πεδίο δράσης της επιλογής του, δικαιολογεί και το ρόλο του στην κοινωνία.

θεατρο δηλου

Το αρχαίο θέατρο Δήλου

Μ’ αυτό το βασικό χαρακτηριστικό κινείται το «Διάζωμα», εδώ και τέσσερα χρόνια, που έχει θέσει υπό την προστασία του την ανασκαφή, τη συντήρηση και την ανάδειξη 49 αρχαίων θεάτρων.

Η 4η γενική συνέλευσή του το περασμένο Σαββατοκύριακο, στους Δελφούς, είχε καλές ειδήσεις. Ηδη έχουν ανατεθεί δύο μελέτες για τα αρχαία θέατρα των Δελφών και της Δήλου στη Λιάνα Χλέπα και στον Κώστα Ζάμπα αντίστοιχα. Για τον δεύτερο είναι γνωστό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης του: θα έχει παραδοθεί τον Ιανουάριο του 2012.

Σε άλλα τρία αρχαία θέατρα έχουν δρομολογηθεί εργασίες: στον Ορχομενό Βοιωτίας, όπου οι αρχαιολογικοί του χώροι θα ενοποιηθούν σε αρχαιολογικό πάρκο (από τους Δημήτρη Διαμαντόπουλο και Θεμιστοκλή Μπιλλή), στην Ερέτρια, όπου θα αποκατασταθεί το αρχαίο της θέατρο (από τους Φωτεινή Μπέλιου και Γιώργο Νίνο) και στον Ορχομενό Αρκαδίας, όπου και πάλι θα εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης (από τον Στράτο Παυλίδη).

Η συμμαχία με τις νέες τεχνολογίες ανήκει στις προτεραιότητες του «Διαζώματος», εξ ου και η συνεργασία με την εταιρεία Apple. Μέσω της οθόνης του κινητού τηλεφώνου, θα έχετε τη δυνατότητα να «ταξιδέψετε» ψηφιακά σε 125 αρχαία θέατρα, ωδεία, αμφιθέατρα, στάδια και βουλετήρια. Το πανόραμα των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης θα είναι μόνον η αρχή, αφού από το 2012 προβλέπεται εξαντλητική ξενάγηση (μέσω iPhone και iPad) στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου και της Μεσσήνης.

Οι «συνέργειες» μεταξύ «Διαζώματος» και υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ανέρχονται σε 31,3 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται από προγραμματικές συμβάσεις, χορηγίες, ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους. Καινοτομία αποτελεί ο «κουμπαράς», στον οποίον ο καθείς που θέλει να βοηθήσει τη συγκεκριμένη προσπάθεια μπορεί να ρίξει τον οβολό του. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρωθεί 248.455 ευρώ.

Αυτοί οι χώροι δεν αντιμετωπίζονται μόνον ως μουσειακά μνημεία. Γι’ αυτό «ζωντανεύουν» με λόγο και μουσική. Η αρχή έγινε από το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, όπου ο καθηγητής Δ.Ν. Μαρωνίτης διάβασε αποσπάσματα από την ομηρική Ιλιάδα. Θα ακολουθήσουν δύο συναυλίες, με την Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής: υπό τον Μίλτο Λογιάδη, στο Ωδείο Μεσσήνης (23 του μήνα), και τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, στο Ωδείο της Κω (28 του μήνα).

Β.Κ.Κ.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ.