Γρήγορη μετάβαση

Διάζωμα για τα Αρχαία Θέατρα

Εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ”, 14 Απριλίου 2008
Του κου Αλέξη Σταμάτη

 Στη χώρα μας υπάρχουν συνολικά 134 αρχαία θέατρα, κορυφαία τεκμήρια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τριάντα από αυτά «ανοίγουν» το καλοκαίρι για εκδηλώσεις (πολλά έχουν σημαντικά προβλήματα) και τα υπόλοιπα, είτε λειτουργούν μόνον ως αρχαιολογική χώροι, είτε είναι γνωστά μόνο από πηγές (ή είναι θαμμένα, ή δεν έχει εντοπιστεί ακόμα η θέση τους).

Ο πρώην ΥΠΠΟ Σταύρος Μπένος ήταν και είναι ένα ανήσυχο πνεύμα. Όλοι θυμόμαστε το τι είχε καταφέρει την εποχή που ήταν δήμαρχος Καλαμάτας. Και φαίνεται πως κατάλαβε ότι στις μέρες μας η οδός της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς δεν περνάει μόνον  μέσα από την παραδοσιακή πολιτική με τις γνωστές της αγκυλώσεις.

Μαζί λοιπόν με μια ομάδα εξαίρετων επιστημόνων δημιούργησε μια κίνηση πολιτών, το «Διάζωμα», που ως σκοπό εχει την αναστύλωση ανάδειξη αλλα και χρήση των αρχαίων θεάτρων μας.

Θα περίμενε κανείς με την δημόσια ανακοίνωση της η κίνηση να απευθυνθεί στην πολιτεία για επιχορήγηση. Όμως όχι. Το «Διάζωμα» απευθύνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε αυτό σημαινει χορηγοί, είτε τοπικές κοινωνίες, είτε Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε απλοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοίχημα, όχι μονό εξ αιτίας του συγκεκριμένου του θέματος, αλλά και γατί ανοίγει «την όρεξη» και για άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Με τέτοιας λογικής κινήσεις άλλωστε ανοίγει η πόρτα της μη-επιβαλλόμενης συλλογικής δράσης που προκύπτει από κοινά συμφέροντα, σκοπούς και αξίες, δηλαδή της Κοινωνίας των Πολιτών.