Γρήγορη μετάβαση

Αρχαία Εγνατία Οδός: Φιλοδοξούν να γίνει πολιτιστική διαδρομή διεθνούς εμβέλειας

Σύσκεψη στην Κομοτηνή εκπροσώπων του σωματείου Διάζωμα με τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο Κομοτηνής

Η δημοσιοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής συμφωνήθηκε να γίνει στην Κομοτηνή το Σεπτέμβριο του 2017, με αφορμή την ετήσια γενική συνέλευση του σωματείου «Διάζωμα».

Την ενεργοποίηση των φορέων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης για τη διεθνοποίηση της πολιτιστικής διαδρομής της οδού Via Egnatia, είχαν σαν στόχο η σύσκεψη που έλαβε χώρα χθες στην Κομοτηνή. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος πραγματοποίησε σύσκεψη με τον πρόεδρο του σωματείου «Διάζωμα» και πρώην υπουργό Πολιτισμού Σταύρο Μπένο και τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη.

Για το οραματικό αυτό σχέδιο, το οποίο στην Περιφέρειά μας δρομολογήθηκε από τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη με τη θεσμοθέτηση στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της ΟΧΕ για την Εγνατία Οδό, πρόκειται να συμπράξει η Περιφέρεια ΑΜΘ και το «Διάζωμα» με στόχο τη δημιουργία μια πολιτιστικής διαδρομής διεθνούς εμβέλειας κατά μήκος της Αρχαίας Εγνατίας Οδού από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Ρώμη.
Ο κ. Μπένος ενημέρωσε τον περιφερειάρχη και τον δήμαρχο για το όλο εγχείρημα της υποστήριξης της δράσης. Η δημοσιοποίηση μάλιστα της πολιτιστικής αυτής διαδρομής συμφωνήθηκε ότι θα γίνει στην Κομοτηνή το Σεπτέμβριο του 2017 παρουσία φορέων της Περιφέρειάς μας καθώς και εκπροσώπων του χώρου του πολιτισμού.

Εντυπωσιασμένος από όσα άκουσε εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, δηλώνοντας «είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτή τη συνάντηση και θεωρώ ότι θα συνεργαστούμε και στη συνέχεια για να υλοποιηθεί αυτό το μεγάλο όραμα, αυτή η μεγάλη ιδέα για την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη, στο πλαίσιο της αρχαίας Εγνατίας οδού, σε συνεργασία προφανώς και με γειτονικές περιφέρειες».
Το ρόλο που έχει σε όλο αυτό το εγχείρημα το σωματείο Διάζωμα εξήγησε ο πρόεδρος του και πρώην υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος: «Εμείς στο Διάζωμα θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλες τις δυνάμεις της Περιφέρειάς σας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους πολίτες και τους παραγωγούς της περιοχής γιατί πρέπει να αναπτύξουμε μια μεγάλη συνέργια για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις του κορυφαίου οραματικού σχεδίου της βορείου Ελλάδος, ενός σχεδίου που «πατάει» πάνω στα κατάλοιπα της αρχαίας Εγνατίας οδού, με όχημα τη νέα Εγνατία οδό.

Το καινούριο που φέρει αυτό το πρόγραμμα είναι ότι δεν αρκείται μόνο σε έργα υποδομής για τους σπουδαίους περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς πόρους που έχει η περιοχή, αλλά συνδέονται αυτές οι υποδομές με την ζωή, την παραγωγή των ανθρώπων. Δηλαδή με τον πρωτογενή τομέα, με την τουριστική οικονομία, με την γαστρονομία της περιοχής, με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλο αυτό το σχέδιο φιλοδοξεί να φέρει τα μνημεία στο κέντρο της ζωής, στο κέντρο της αειφορίας, στο κέντρο της βιώσιμης ανάπτυξης». Μάλιστα το Διάζωμα για να τιμήσει αυτήν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ θα διοργανώσει την επόμενη γενική του συνέλευση από τις 6-10 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κομοτηνή.

Στη σύσκεψη επίσης παραβρέθηκαν, η διευθύντρια του Γραφείου του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αναστασία Τσώμου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, η εκτελεστική γραμματέας Ζωή Κοσμίδου, η πρόεδρος της ΔΕΚΕΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου, ο διευθυντής της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Βασίλης Πιτσινίγκος, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Καλούδης, η Μπέτη Χατζηνικολάου εμπειρογνώμων σε θέματα τουριστικής οικονομίας, ο Γιάννης Ζυρίνης εμπειρογνώμων σε θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ΕΣΠΑ και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ο ΧΡΟΝΟΣ

  • Διαβάστε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση, εδώ.