Γρήγορη μετάβαση

Αποκατάσταση του θεάτρου της αρχαίας Απτέρας

Σχετικά Θέατρα

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ
Συντάκτης: Ελένη φουντουλάκη
6 Οκτωβρίου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΤΟ 2015 ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου της αρχαίας Απτέρας, που εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, όπως γνωστοποίησε η διευθύντρια των ανασκαφών Απτέρας Βάννα Νινιού – Κινδελή, στο περιθώριο της εκδήλωσης “Ρωμαϊκή Κρήτη – Ενα ταξίδι στο παρελθόν του τόπου μας”, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο Νεώριο Μόρο (Ι.Ο.Χ).Οπως ανέφερε η κα Κινδελή, η αρχαία Απτέρα υπήρξε μια σημαντικότατη πόλη κατά την αρχαιότητα, ενώ τα τελευταία χρόνια αποτελεί την πιο σημαντική αρχαία πόλη από άποψη επισκεψιμότητας στον Νομό Χανίων. Μέσα από ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα προγράμματα βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη οι εργασίες αποκατάστασης με επίκεντρο αυτήν τη στιγμή την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας, που, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, πρόκειται να ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο. Το έργο επιβλέπεται από την ΚΕ’ Ε.Π.Κ.Α., υπό την ευθύνη της διευθύντριας Αναστασίας Τζιγκουνάκη.Υπενθυμίζεται πως η ένταξη των έργων στο Γ’ ΚΠΣ/ΠΕΠ Κρήτης και στη συνέχεια στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, με χρηματοδότηση 2.440.000 ευρώ, έδωσε τη δυνατότητα της υλοποίησης του προγράμματος της αποκάλυψης του υπόλοιπου μνημείου, της συντήρησης και της αναστήλωσής του. Κατασκευασμένο στη ρωμαϊκή εποχή, το θέατρο αξιοποίησε δομικά στοιχεία του προηγούμενου ελληνιστικού θεάτρου που βρισκόταν στην ίδια θέση. Ολα τα μέλη του είναι κατασκευασμένα από τοπικό απολιθωματοφόρο ασβεστόλιθο, όπως και τα περισσότερα μνημεία της πόλης. Μεγάλη καταστροφή έχει προκαλέσει ασβεστοκάμινος της νεότερης περιόδου, κατασκευασμένη στο κέντρο του κοίλου.Η ανασκαφή έχει αποκαλύψει το σύνολο σχεδόν του θεάτρου. Η συνέχειά της έχει επικεντρωθεί στην αποκάλυψη της δυτικής παρόδου και στην έρευνα του επιμήκους βαθμιδωτού κτηρίου που βρίσκεται στα βόρεια του θεάτρου και σ’ επαφή με αυτό προκειμένου να ερμηνευθεί η λειτουργία του. Καθοριστική είναι η αποκάλυψη της πλακόστρωτης οδού που περιτρέχει την ανατολική πλευρά του θεάτρου και κατευθύνεται προς τα βόρεια. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ως προς την ελληνιστική φάση του θεάτρου κυρίως, προέκυψαν και από τις διευκρινιστικές τομές που πραγματοποιήθηκαν στο κοίλο, την ορχήστρα και το σκηνικό οικοδόμημα.

  • The theatre of Aptera in 2014.
  • The theatre of Aptera in 2014.
Η εκδήλωση περιελάμβανε παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου “Ρωμαϊκή Κρήτη. Τα ίχνη των Ρωμαίων σε μια διαδρομή μεταξύ ιστορίας και φαντασίας» από τους συγγραφείς Alberta Galla και Michele Buonsanti.Οπως ανέφερε ο κ. Buonsanti, η Κρήτη είναι πολύ διάσημη για τον Μινωικό πολιτισμό, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι της ιστορίας που αφορά τη ρωμαϊκή εποχή στο νησί το οποίο είναι πολύ λίγο γνωστό, αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον. «Εμείς δεν είμαστε αρχαιολόγοι, αλλά προσεκτικοί περιηγητές και επειδή είμαστε λάτρεις της Κρήτης, της ιστορίας και της περιπέτειας, γράψαμε αυτό το βιβλίο», επεσήμανε. Από την πλευρά της η κα Galla αναφέρθηκε στη Γόρτυνα που υπήρξε ρωμαϊκή πρωτεύουσα, στην αρχαία Δίκτυνα, στην Αρχαία Λάππα, Αρχαία Λισσό κ.ά. τονίζοντας ότι σήμερα πολλές αρχαίες πόλεις στην Κρήτη είναι παραμελημένες π.χ. δεν υπάρχουν καν πινακίδες κ.ά. «Επειδή πρόκειται για τον αρχαιολογικό πλούτο του νησιού, την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης, τα μνημεία αυτά χρειάζονται προστασία και ανάδειξη. Αυτή η κληρονομιά έχει να κάνει με την ιστορία του τόπου σας», τόνισαν οι συγγραφείς.

Ακολούθησε φωτογραφικό οδοιπορικό στη ρωμαϊκή Απτέρα από την κα Βάννα Νινιού – Κινδελή, διευθύντρια των ανασκαφών Απτέρας. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Centro Galileo, Ιταλική Γλώσσα και κουλτούρα.