ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Παρουσίαση προγράμματος “Ακούμε τους Νέους”
Πανόραμα Έργων και Δράσεων του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας
Η μαγεία και η αξία των συνεργειών: Διάλεξη του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα: «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης: έργα αποκατάστασης της μνημειακής του φυσιογνωμίας»
Η αποκάλυψη του μικρού θεάτρου της Αμβρακίας
Megaron plus 2023: «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης: έργα αποκατάστασης της μνημειακής του φυσιογνωμίας»
Εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”,
17 Φεβρουαρίου 2010
Ο Δήμος Μεγαλόπολης βάζει τα χρήματα και το υπουργείο Πολιτισμού τους ανθρώπους για να αναστηλωθεί το θέατρο της Μεγαλόπολης, το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου (χωρούσε 18.000 θεατές). Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού και του Δήμου Μεγαλόπολης (Ν. Αρκαδίας), σε τρία χρόνια θα έχει αναστηλωθεί το μισό θέατρο.
Τον Φεβρουάριο του 2008, ύστερα από αναβολές και εγκατάλειψη ετών, άρχισε η πιλοτική αναστήλωση μίας κερκίδας. Το έργο, με 440.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο. Με την τωρινή επιχορήγηση, ύψους 500.000 ευρώ, αρχίζουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης επιπλέον τριών κερκίδων. Επίσης θα εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες για την ενοποίηση του θεάτρου και της αρχαίας αγοράς της Μεγαλόπολης, όπως και του Ιερού της Δέσποινας στη Λυκόσουρα. Ο πρόεδρος της επιστημονικής Επιτροπής Μεγαλόπολης, Δημοσθένης Ζιρώ, ευελπιστεί να υπάρξει πρόσθετη επιχορήγηση για την ολοκλήρωση του έργου.
Το θέατρο της Μεγαλόπολης κτίστηκε το 370 π.Χ. Αποκαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Σήμερα σώζονται μόνο οι πρώτες σειρές των κερκίδων.
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισε να γίνεται ορατή η ανάγκη στερέωσης του θεάτρου, οπότε εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες τού ΥΠΠΟ η πρώτη μελέτη στερέωσης των αναλημματικών τοίχων του θεάτρου. Υλοποιήθηκε το 2001. Σήμερα το μνημείο πάσχει από καθιζήσεις, ολισθήσεις των αρχιτεκτονικών μελών του, διατάραξη εδωλίων, ενώ χώματα και άλλα φερτά υλικά με τα νερά το έχουν εν μέρει ξαναθάψει.
Ν.Κ.-Ρ.