Γρήγορη μετάβαση

Αναστηλώνεται το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης

Σχετικά Θέατρα

 Εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”,
17 Φεβρουαρίου 2010

dem-17022010-megalopolisΟ Δήμος Μεγαλόπολης βάζει τα χρήματα και το υπουργείο Πολιτισμού τους ανθρώπους για να αναστηλωθεί το θέατρο της Μεγαλόπολης, το μεγαλύτερο του αρχαίου κόσμου (χωρούσε 18.000 θεατές). Σύμφωνα με την Προγραμματική Σύμβαση, που υπεγράφη μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού-Τουρισμού και του Δήμου Μεγαλόπολης (Ν. Αρκαδίας), σε τρία χρόνια θα έχει αναστηλωθεί το μισό θέατρο.

Τον Φεβρουάριο του 2008, ύστερα από αναβολές και εγκατάλειψη ετών, άρχισε η πιλοτική αναστήλωση μίας κερκίδας. Το έργο, με 440.000 ευρώ, ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα χρόνο. Με την τωρινή επιχορήγηση, ύψους 500.000 ευρώ, αρχίζουν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης επιπλέον τριών κερκίδων. Επίσης θα εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες για την ενοποίηση του θεάτρου και της αρχαίας αγοράς της Μεγαλόπολης, όπως και του Ιερού της Δέσποινας στη Λυκόσουρα. Ο πρόεδρος της επιστημονικής Επιτροπής Μεγαλόπολης, Δημοσθένης Ζιρώ, ευελπιστεί να υπάρξει πρόσθετη επιχορήγηση για την ολοκλήρωση του έργου.

Το θέατρο της Μεγαλόπολης κτίστηκε το 370 π.Χ. Αποκαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή. Σήμερα σώζονται μόνο οι πρώτες σειρές των κερκίδων.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 άρχισε να γίνεται ορατή η ανάγκη στερέωσης του θεάτρου, οπότε εκπονήθηκε από τις υπηρεσίες τού ΥΠΠΟ η πρώτη μελέτη στερέωσης των αναλημματικών τοίχων του θεάτρου. Υλοποιήθηκε το 2001. Σήμερα το μνημείο πάσχει από καθιζήσεις, ολισθήσεις των αρχιτεκτονικών μελών του, διατάραξη εδωλίων, ενώ χώματα και άλλα φερτά υλικά με τα νερά το έχουν εν μέρει ξαναθάψει.

Ν.Κ.-Ρ.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.