Γρήγορη μετάβαση

Έχει προοπτικές το αρχαίο θέατρο Μακύνειας

Σχετικά Θέατρα

Εφημερίδα “ΑΙΧΜΗ”,
Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010
Βάσω Βηττά

 

Εκδήλωση για το σημαντικό αυτό μνημείο πραγματοποιήθηκε στο Αντίρριο, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων του πολιτισμού. Το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας ήταν το βασικό θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα στο Αντίρριο, στην οποία,  ένας εκ των βασικών ομιλητών ήταν  και ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο ρόλος των πολιτών στην ανάδειξη των μνημείων της χώρας».

Όπως είπε ο κ. Μπένος αυτό ακριβώς ήταν και το κίνητρο για να δημιουργηθεί το «Διάζωμα», μέσα από το οποίο πραγματοποιείται το μεγάλο όνειρο τόσο του ίδιου όσο και πολλών ακόμα ανθρώπων που είναι ακριβώς η διάσωση και ανάδειξη αυτής της σπουδαίας κληρονομιάς. «Έχουμε μια σπουδαία κληρονομιά, που πρέπει σιγά σιγά οι πολίτες να βιώσουν το παρόν, και να πάρουν πλήθος πρωτοβουλιών που έχουν σχέση τόσο με την αξία, όσο και με την ανάδειξη αυτών των μνημείων», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σπουδαίο δείγμα γραφής είναι το αρχαίο θέατρο της Μακύνειας, το οποίο όμως δεν είναι ευρύτερα γνωστό.
«Είναι ένας χώρος που συνομιλεί με το μεγάλο μνημείο της τεχνολογίας που είναι η γέφυρα Ρίου – Αντίρριου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημαντική συμβολή του δήμου Αντίρριου με την προσφορά των 70.000 ευρώ που θα βοηθήσει την αρχαιολογική υπηρεσία να πραγματοποιήσει ανασκαφικές εργασίες, προκειμένου να έρθουν στο φως και άλλα τμήματα του μνημείου αυτού και να αναστηλωθούν κάποια άλλα όπου απαιτείται. Οι πρώτες ανασκαφικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν στον επόμενο ενάμιση περίπου μήνα και αφού διακοπούν προσωρινά λόγω καιρικών συνθηκών, θα συνεχιστούν και πάλι όταν οι συνθήκες αυτές το επιτρέψουν. Σταθερός χορηγός της προσπάθειας αυτής είναι και η Γέφυρα Α.Ε., ενώ αναμένεται και για το αρχαίο θέατρο Μακύνειας να ανοίξει ο κουμπαράς, προκειμένου, όπως είπε ο κ. Μπένος, να πάρουν μέρος και οι πολίτες. «Πρέπει όλοι να δηλώσουν το παρόν γιατί έτσι μόνο θα μπορέσουμε να ζωντανέψουμε τα μνημεία μας και να μπουν στο τουριστικό προϊόν της χώρας. Και όπως έλεγε και η Μελίνα μας η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι ο τουρισμός», επισήμανε ο κ. Μπένος. Παράλληλα μιλώντας στο χτες στο ΑΙΧΜΗ radio αναφέρθηκε και στον υπόλοιπο μνημειακό πλούτο του νομού, εκφράζοντας την αγάπη του για το νομό, αλλά και για τα πολλά μνημεία που διαθέτει η περιοχή.

Είπε μάλιστα ότι πρόκειται για τον πιο αδικημένο νομό της χώρας, αφού παρόλο που διαθέτει πολλά μνημεία, είναι άγνωστα. Αναφερόμενος και στην εποχή που ήταν υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε και πάλι, ότι τελικά οι δυνατότητες του κράτους είναι πολύ περιορισμένες και όσο και αν θέλει ο εκάστοτε  υπουργός δεν μπορεί να κάνει περισσότερα για τα ανεκτίμητα μνημεία του τόπου μας. Ο εθελοντισμός είναι αυτός που έχει απεριόριστα όρια και μέσω του «Διαζώματος», μπορούν να συμβάλουν και οι πολίτες με κάθε τρόπο. Σε ότι αφορά τους κουμπαράδες, που ανοίγει το «Διάζωμα», η αρχή έγινε με το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας, όπου οι πολίτες του Μεσολογγίου πρόσφεραν ένα σημαντικό ποσό. Στο μεταξύ εξέφρασε και την αισιοδοξία του για το μέλλον των μνημείων της περιοχής του Μεσολογγίου, λέγοντας ότι ο νέος δήμαρχος Π. Κατσούλης θα δώσει την απαιτουμένη προσοχή στον πολιτιστικό τομέα, δεδομένου ότι έχει δώσει δείγματα γραφής και από την μέχρι τώρα θέση του ως αντινομάρχης πολιτισμού.
Σε ότι αφορά την προχθεσινή εκδήλωση είχε και άλλες λαμπρές παρουσίες, όπως ήταν αυτή του κ. Λάζαρου Κολώνα, που αξίζει να σημειωθεί, ότι  μέσα από τη δική του αρχαιολογική σκαπάνη ήρθε στο φως ο αρχαιολογικός  χώρος Μακύνειας. Και ο κ. Κολώνας  υποστήριξε ότι ο ρόλος των πολιτών στην ανάδειξη των μνημείων φυσικά και είναι σημαντικός. Αναφερόμενος  στην αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας δεν παρέλειψε να μνημονεύσει και την σημαντική συνδρομή του αειμνήστου Δ. Ταμπάκη, ο οποίος ως πρόεδρος της κοινότητας βοήθησε οικονομικά για τις ανασκαφικές εργασίες.

Αφορμή για την ανακάλυψη αυτή στάθηκε μια αεροφωτογράφιση της περιοχής που είχε πραγματοποιήσει το 1985 ο κ. Κολώνας, όπου επισημάνθηκαν τα πρώτα δείγματα. Έτσι στη συνέχεια το ανασκαφικό έργο χρηματοδοτήθηκε από το Β΄  ΚΠΣ, όταν σύμβουλος της τότε νομαρχίας ήταν ο Θ. Σώκος. Επρόκειτο βέβαια για ένα πρόγραμμα στο οποίο είχε ενταχθεί ολόκληρος ο νομός Αιτωλ/νιας και είχαν πραγματοποιηθεί σε όλο του το εύρος και άλλες ανασκαφικές εργασίες.  Ο κ. Κολώνας πρόσθεσε επίσης ότι το αρχαίο θέατρο έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς διαφέρει από τα άλλα αρχαία θέατρα στο γεγονός ότι έχει μια μόνο κερκίδα και μια  ανεπανάληπτη πανοραμική θέα στον Κορινθιακό.  Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ο χώρος αυτός  θα έχει πολύ μεγάλες προοπτικές όταν ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα.

Η προϊσταμένη της ΛΣΤ Εφορίας Αρχαιοτήτων  Μ. Γάτση, υπογράμμισε ότι ο ρόλος των αρχαιολόγων είναι το πώς θα φέρουν κοντά το σύγχρονο άνθρωπο με τα λαμπρά αυτά μνημεία. Υπογράμμισε βέβαια και την αδυναμία του υπουργείου Πολιτισμού να ανταποκριθεί οικονομικά σε όλες τις ανάγκες που έχει η χώρα μας, οι οποίες είναι πολλές και πρόσθεσε ότι το «Διάζωμα» πλέον δίνει ελπίδα για την ανάδειξη όσο περισσότερων αρχαιολογικών χώρων γίνεται μέσα από τη μεγάλη του προσπάθεια.
«Τα μνημεία της αρχαιότητας δεν είναι ερείπια που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Είναι κομμάτι της συλλογικής ιστορικής συνείδησης που έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας και οφείλουμε να μεριμνήσουμε γι’ αυτά, έτσι ώστε να τους τα παραδώσουμε τουλάχιστον αλώβητα», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η πρόεδρος του πνευματικού κέντρου Αντιρρίου Δώρα Ταμπάκη, ενώ και ο   πρόεδρος της Γέφυρα Λειτουργία Σ. Σταυρής, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος της Γέφυρα Α.Ε., υπογράμμισε την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Μακύνειας και την υποχρέωση που αισθάνεται η γέφυρα απέναντι σε αυτό. «Θεωρούμε αδιανόητο, τόσο ως εταιρεία, όσο και ως άνθρωποι που εργάζονται σε αυτήν, να καμαρώνουμε το μνημείο του σημερινού κόσμου που λέγεται Γέφυρα «Χ. Τρικούπης» και να αφήσουμε να χαθεί αυτό του χθεσινού κόσμου, που λέγεται αρχαίο θέατρο της Μακύνειας. Η υποχρέωσή μας είναι να αναστρέψουμε την πορεία καταστροφής του αρχαίου θεάτρου, στο πλευρό της ενεργής τοπικής κοινωνίας.  Όσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο χθες του τόπου, τόσο μεγαλύτερη νιώθεις την υποχρέωση απέναντι στο αύριό του».

Παράλληλα στην εκδήλωση βραβεύτηκαν οι αριστούχοι μαθητές του Αντιρρίου ενώ παραβρέθηκαν εκτός από πλήθος κόσμου και ο νομάρχης Θ. Σώκος και ο νέος δήμαρχος Ναυπακτίας Γ. Μπουλές.