Γρήγορη μετάβαση

Έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας το Διάζωμα

Σχετικά Θέατρα

Τη Γενική Συνέλευση του 2017 επιθυμεί να πραγματοποιήσει στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας το Σωματείο, ενόψει της υλοποίησης της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού.

Στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας επιθυμεί να πραγματοποιήσει τη Γενική Συνέλευση του 2017 το Σωματείο «Διάζωμα», με αφορμή την προώθηση από πλευράς της Περιφέρειας ΑΜΘ της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού, την οποία ο Πρόεδρος του Διαζώματος κ. Σταύρος Μπένος έχει χαρακτηρίσει «Το μεγαλύτερο οραματικό σχέδιο της Β. Ελλάδας για τα επόμενα 50 χρόνια».

Η προετοιμασία αυτής τη συνέλευσης ήταν ανάμεσα στους σκοπούς της παρουσίας στην περιοχή μας κλιμακίου του Διαζώματος, που πραγματοποίησε την εβδομάδα αυτή περιοδεία στους αρχαιολογικούς χώρους και τα αρχαία Θέατρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Σταύρο Μπένο, το μέλος του ΔΣ Γιώργο Κουρουπό, τα μέλη του σωματείου Καθηγητή Γιώργο Καραδέδο, την Αρχαιολόγο Μαρία Νικολαϊδου, τον Πολιτικό Μηχανικό και Τοπογράφο Γιάννη Λασκαράκη, την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και τους καλλιτέχνες της Όπερας Δάφνη Πανουργιά και Σπύρο Σακκά.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταύρος Μπένος και ο κ. Γιάννης Λασκαράκης, βρέθηκαν στην Κομοτηνή την Δευτέρα, όπου συνεργάσθηκαν με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Πετρίδη και το μέλος του Διαζώματος κ. Άρτεμη Τσολάκη, για την προετοιμασία της Γενικής Συνέλευσης του 2017, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, στην οποία θα περιλαμβάνονται επισκέψεις σε όλα τα μνημεία της Περιφέρειας από την Θάσο έως την Σαμοθράκη.

Η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης στη Μαρώνεια θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου που θα πραγματοποιηθεί στην Επίδαυρο τον Σεπτέμβριο, αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπένος είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για την έγκριση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της πολιτιστικής διαδρομής, με άξονα την Αρχαία Εγνατία Οδό, την οποία είχε επεξεργασθεί το Διάζωμα και την ενέταξε στο ΠΕΠ ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γιώργος Παυλίδης.

Επίσκεψη σε Θάσο και Φιλίππους

Είχε προηγηθεί το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου επίσκεψη από τα μέλη του κλιμακίου, στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου, όπου ο καθηγητής της αρχιτεκτονικής Γιώργος Καραδέδος τους ενημέρωσε για την πορεία των εργασιών αναστύλωσης του μνημείου, με βάση τη μελέτη που εκπόνησε αφιλοκερδώς, ως επιστημονικός συνεργάτης του Διαζώματος.

Πριν την αναχώρησή τους για την Καβάλα, επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο εξαιρετικό νέο Μουσείο της Θάσου, το πλουσιότερο και μεγαλύτερο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Σταύρος Μπένος, ο Γιώργος Καραδέδος και ο Γιάννης Λασκαράκης, συνοδευόμενοι από την πρώην Προϊσταμένη της Εφορίας Καβάλας κυρία Χάιδω Κουκούλη μετέβησαν στο Ακόντισμα Νέας Καρβάλης, όπου υπάρχουν σημαντικά ευρήματα του εκεί σταθμού της Αρχαίας Εγνατίας

Την επομένη ο Πρόεδρος του Διαζώματος και ο καθηγητής Γώργος Καραδέδος συναντήθηκαν με την Δήμαρχο Καβάλας κυρία Δήμητρα Τσανάκα και τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ Θεόδωρο Μαρκόπουλο.
Γιώργος Καραδέδος, Το θέατρο των Φιλίππων, κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, είχε μετατραπεί σε μια μικρογραφία του Κολοσσαίου της Ρώμης

Κατά τη μετάβασή τους στο σπουδαίο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την ιστορία του θεάτρου και τις διαδοχικές φάσεις της λειτουργίας του από την εποχή του Φιλίππου Β’ μέχρι τους ρωμαϊκούς και Οθωμανικούς χρόνους. Το βράδυ, στην αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας, ο Σταύρος Μπένος παρουσίασε τους στόχους και τις δράσεις του Διαζώματος, ενώ ο Γιώργος Καραδέδος παρουσίασε τη μελέτη του για την αναστύλωση του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων. Ήταν εντυπωσιακό το συμπέρασμα που προέκυψε από τα ευρήματα, ότι το θέατρο των Φιλίππων, κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, είχε μετατραπεί σε μια μικρογραφία του Κολοσσαίου της Ρώμης, με χώρους για τα θηρία και με θηριομαχίες, αντανακλώντας το δυναμισμό με τον οποίο μεταφέρθηκαν τα πρότυπα της ρωμαϊκής κουλτούρας στην κοινωνία της αποικίας των Φιλίππων.
Συναυλία του Γιώργου Κουρουπού με τους Σπύρο Σακκά και Δάφνη Πανουργιά

Στην εξαιρετική μουσική εκδήλωση που ακολούθησε ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός, η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου και οι τραγουδιστές της Όπερας Σπύρος Σακκάς και Δάφνη Πανουργιά παρουσίασαν τα μουσικά έργα του Γιώργου Κουρουπού «Τρωάδες», «Λυσιστράτη», «Ελένη», «Η τρελή του Σαγιό» και «Χάροντ και Μοντ».
Ρεπορτάζ: Κ.Μ.