«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Εφημερίδα “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”
Παρασκευή 6 Μαΐου 2011
Ιστορική επανεκκίνηση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης χαρακτήρισε την φάση που βρίσκεται σήμερα το μνημείο, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών για την Ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος.
Δύο χρόνια μετά την πρώτη του επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, εν μέσω αντιπαραθέσεων και αντεγκλήσεων μεταξύ των αρχαιολόγων, της τοπικής κοινωνίας και της τότε δημοτικής αρχής, ο κ. Μπένος και τα υπόλοιπα μέλη του «Διαζώματος» αντίκρισαν μία τελείως διαφορετική εικόνα και ένα κλίμα ενότητας με στόχο την παράδοση του αρχαίου θεάτρου στους πολίτες.
Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου ο κ. Μπένος παρουσίασε τους σκοπούς του Διαζώματος ακολούθησε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, όπου τα μέλη του Διαζώματος, υπηρεσιακοί παράγοντες και αυτοδιοικητικοί, όπως ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας και ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, ξεναγήθηκαν από τον προϊστάμενο της ΙΒ’ Εφορείας Κωνσταντίνο Σουέρεφ και τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης, Γιώργο Σμύρη.
Τα μέλη του «Διαζώματος» αλλά και όλοι όσοι βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης είδαν από κοντά την πιλοτική αποκατάσταση της πρώτης κερκίδας και διαπίστωσαν πως πλέον δεν υπάρχει καμία αισθητική διαφοροποίηση από το υπόλοιπο θέατρο. Η αποκατάσταση θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στις υπόλοιπες οχτώ κερκίδες, μετά το «πράσινο φως» που έλαβε η επιστημονική επιτροπή Δωδώνης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Μάλιστα, ήδη στον αρχαιολογικό χώρο έχει εγκατασταθεί μέρος του εργοταξίου που θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες αναστήλωσης, ενώ η χρηματοδότηση αρχίζει σταδιακά να εκταμιεύεται.
Στόχος από δω και πέρα της κίνησης είναι όχι μόνο να συμβάλλει στην ολοκλήρωση των εργασιών με κάθε μέσο που διαθέτει, αλλά να ξεκινήσει τον αγώνα για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε μετά το 2015 να ξεκινήσει η αναστήλωση στο δεύτερο διάζωμα του θεάτρου.
Αυτό υπογράμμισε ο κ. Μπένος στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο αρχαιολογικό μουσείο τονίζοντας πως επιθυμία του «Διαζώματος» είναι το μνημείο της Δωδώνης να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μνημεία της Ηπείρου.
«Θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις, τους θεσμούς και τους πολίτες, θέλουμε ένα κίνημα αγάπης και προστασίας για την αρχαιολογική κοινότητα και έπειτα για την παράδοση των μνημείων. Πριν δύο χρόνια το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό για το μέλλον του μνημείου. Η σχέση έχει αποκατασταθεί και έχουμε μία νέα ιστορική επανεκκίνηση, μετά την εργασία του μεγάλου Δάκαρη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Προϊστάμενος της ΙΒ’ Εφορείας Κ. Σουέρεφ, υπογράμμισε την προσφορά του Διαζώματος και αναφέρθηκε στη σύνδεση του αρχαιολογικού μουσείου Ιωαννίνων με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. «Η σύνδεση αυτή μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και να αποδείξει ότι οι αρχαιότητες δεν είναι πέτρες, αλλά ένας ολόκληρος κόσμος στον οποίο μπορεί να παραπεμφθεί κανείς κάθε φορά που αντικρίζει αυτές τις πέτρες».
Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Γιώργος Σμύρης αναφέρθηκε στο έργο της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης και στις εργασίες αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο.
Το έργο της αποκατάστασης του πρώτου διαζώματος έχει προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με χρονικό ορίζοντα το 2015.
«Τότε θα είναι σίγουρα έτοιμο προς θέαση, γιατί προς χρήση αποφασίζεται από άλλα όργανα. Όμως σε κάθε περίπτωση θα έχουμε ένα ζωντανό μνημείο», σημείωσε ο κ. Σμύρης, που υπογράμμισε ότι έχουν επιλυθεί όλα τα τεχνικά προβλήματα, αλλά και τα ιδεολογικά και αισθητικά που απασχόλησαν την περιοχή τα προηγούμενα χρόνια.
Τη σημασία του Διαζώματος για την ανάδειξη του πολιτισμού της Ηπείρου υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Κολόκας, ενώ ο Δήμαρχος Δωδώνης Κ. Κατσανάκης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη που μπορεί να προσδώσει στον Δήμο του η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος.