«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Καθημερινή
15 Δεκεμβρίου 2010
Με σύνθημα «Υιοθετήστε ένα αρχαίο θέατρο», εδώ και δυο χρόνια, το Διάζωμα υλοποιεί την πρωτότυπη πρωτοβουλία του, διάσωσης και ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων της χώρας όπως επίσης εκκλησιαστηρίων και ωδείων . Η αποστολή του Διαζώματος είναι η δημιουργία ενός κινήματος πολιτών, δηλαδή, οπως εξηγεί, ο εμπνευστής και πρόεδρος του Σταύρος Μπένος: ”η δημιουργία ενός κινήματος αγάπης και προστασίας όλων των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης”.
Παράλληλα με την διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων το Διάζωμα στοχεύει μέσω φιλμογραφικής παραγωγής να δραστηριοποιηθεί και στα σχολεία.
Σε συνεργασία με τη Λυδία Κονιόρδου(διευθύνουσα σύμβουλο) και τον Κώστα Γεωργουσόπουλο (πρόεδρο) του σωματείου ‘Δεσμoί” εξετάζουν την αναβίωση σε πιο ολοκληρωμένη μορφή των Μαθητικών Αγώνων Αρχαίου Δράματος, δηλαδή την πιο δυναμική εμπλοκή των σχολείων για την αρχαία τραγωδία σε συνδυασμό και με την χρήση αυτών των χώρων.
Τα σωματεία βρίσκονται σε συζητήσεις με την γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΤ και πρόεδρο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου(ΚΑΣ), Λίνα Μενδώνη προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες για την προώθηση της ιδέας στα συναρμόδια υπουργεία πολιτισμού και παιδείας.
Εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση το κάθε σχολείο θα μπορεί να ανεβάζει παράσταση στην πόλη του. Αυτή η παράσταση προγραμματίζεται να ανεβαίνει τον Μάρτιο όπου θα γίνεται μια μορφή επιλογής των καλύτερων παραστάσεων. Στην συνέχεια θα παρουσιάζονται σ΄ενα θέατρο και τέλος, η διαδικασία, θα ολοκληρώνεται με τη γιορτή του αρχαίου δράματος από τα σχολεία που θα έχουν διακριθεί.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διαζώματος η δράση αυτή έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει δεκτή και από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
«Όσοι συμμετέχουμε στο ΔΙΑΖΩΜΑ είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη την αγάπη μας για τα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Μπένος«Φιλοδοξούμε να συμβάλουμε και στην αναστήλωση και την ανάδειξη αυτών των μνημείων. Δεν θέλαμε να είμαστε μια ακόμα κίνηση που απλώς θα υποδηλώσουμε την αγάπη μας για τα υπέροχα μνημεία της χώρας” συνέχισε.
Το διάζωμα έχει κινητοποιήσει τρεις πύλες χρηματοδότησης. Η μια είναι η πύλη των οικονομικών δυνάμεων της χώρας, των επιχειρήσεων μέσω οικονομικών συμβάσεων. Επίσης, η τοπική αυτοδιοίκηση όπου – σύμφωνα με το Διάζωμα- υπάρχει μια θεαματική συμμετοχή νομαρχών και δημάρχων.
Και τέλος, τον τελευταίο μήνα η πύλη των πολιτών. Λογαριασμοί δηλαδή σε τράπεζες -ξεχωριστά για κάθε θέατρο-που οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν όποιο ποσό επιθυμούν.
«Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα πάρουμε ποτέ χρήματα από το κράτος. Μόνο θα δίνουμε.» τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου.
«Ακόμα και τώρα, σε αυτές τις δύσκολες εποχές υπάρχει τεράστια ανταπόκριση. Λες και οι άνθρωποι θέλουν να δείξουν την φωτεινή τους πλευρά σε μια περίοδο που η χώρα μας είναι σε δύσκολη κατάσταση».
Στην ιστοσελίδα του Διαζώματος μπορεί κανείς να δει τον πίνακα των χρηματοδοτήσεων, τους φορείς, τα ποσά αλλά και ένα προς ένα τα ονόματα των πολιτών που συμβάλουν στους κουμπαράδες του σωματείου.
“Η διάθεση του κάθε πολίτη αυτής της χώρας είναι σαν να θέλει να αποτινάξει από πάνω του την καταθλιπτική ατμόσφαιρα που υπάρχει και να πει πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Υπάρχει μια Ελλάδα που χαμογελάει που ελπίζει, που αγωνίζεται που θέλει να δηλώσει παρόν σε κάθε τι που ανεβάζει τον πήχη σε αυτή την χώρα, την κάνει πιο φωτεινή και την διώχνει από την καταθλιπτική ατμόσφαιρα που την έχει καταλάβει τον τελευταίο καιρό.”
Ένας άλλος στόχος τον οποίο επεξεργάζεται το σωματείο είναι η ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους μέσω κινητών τηλεφώνων.
Ο Σταύρος Μπένος διατέλεσε Υπουργός πολιτισμού το 1996 και δραστηριοποιείται στο διάζωμα εθελοντικά μαζί και με άλλους επιστήμονες, αρχαιολόγους, πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και ενεργούς πολίτες από όλη την χώρα.
www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ