«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
ΜΙΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Τιμήθηκε ο καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπούρας για τη σπουδαία συμβολή του στην αρχιτεκτονική, την αναστήλωση των μνημείων και την αρχαιολογία.Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Η ́ Γενικής Συνέλευσης του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στη Στερεά Ελλάδα. Πάνω από 400 άνθρωποι, μέλη φίλοι του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας παρακολούθησαν με μεγάλη μυσταγωγία τη Γενική Συνέλευση και μοιράστηκαν μεγάλες στιγμές. Οι εργασίες διήρκεσαν τέσσερις ημέρες από 25 έως 28 Σεπτεμβρίου και συνδυάσθηκαν με ένα
οδοιπορικό στα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας, με επίκεντρο τα αρχαία θέατρά της.
Την Παρασκευή τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» επισκέφθηκαν δύο μοναδικά αρχαία θέατρα, της Ερέτριας και του Καβιρείου της Θήβας. Στο θέατρο του Καβιρείου είχαν μάλιστα την ευκαιρία να απολαύσουν την απαγγελία χωρίων του Πινδάρου καθώς και ένα μικρό ρεσιτάλ σαξοφώνου. Το πρωί του Σαββάτου, τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», αψηφώντας τη δυνατή βροχή, επισκέφθηκαν τον Ορχομενό Βοιωτίας, και συγκεκριμένα τρία κορυφαία μνημεία του: το θέατρο, το θολωτό τάφο του Μινύου και την μοναδικής αρχιτεκτονικής Βυζαντινή Παναγία της Σκριπούς.
Εν συνεχεία επισκέφθηκαν το λαξευμένο στο βράχο, θέατρο της Χαιρώνειας. Το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες συνεχίστηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ορχομενού Βοιωτίας, όπου παρουσιάστηκαν οι μελέτες του αρχαιολογικού πάρκου του Ορχομενο, τις οποίες ανέθεσε το «ΔΙΑΖΩΜΑ», με επιβλέποντα τον αρχιτέκτονα – πολεοδόμο, κ. Δημήτρη Διαμαντόπουλο και έχουν ήδη εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.Το αντικείμενο των μελετών οπτικοποιήθηκε και παρουσίασε στο κοινό μέσω ενός τρισδιάστατου video.
Κώστας Μπακογιάννης: Είσαστε υπέροχοι σύμμαχοι που μας εμπνέετε. Οι εργασίες κορυφώθηκαν το Σάββατο το βράδυ στο αρχαίο θέατρο του Ορχομενού Βοιωτίας, όπου πραγματοποιήθηκε το τελετουργικό της Γενικής Συνέλευσης. Η μαγική αυτή βραδιά έκλεισε με ένα μουσικό εμβόλιμο από την κιθαρίστρια, κα Εύα Φάμπα.
Την Κυριακή στα Καμένα Βούρλα συνεχίστηκαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, όπου παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι
«Ο Σταύρος Μπένος μπήκε στην Περιφέρειά μας σαν ένας ανεμοστρόβιλος. Μας μπόλιασε με τον ενθουσιασμό του και το πάθος του. Το κράτος δεν είναι μόνο ανήμπορο, είναι και εχθρικό. Στο πρόσωπο του κ. Μπένου και του Διαζώματος βρίσκουμε υπέροχους συμμάχους, που μας εμπνέουν και τους οποίους έχουμε πάρα πολύ ανάγκη. Διερμηνεύοντας τα αισθήματα και όλων των δημάρχων της εριφέρεις, σας οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ».
Σταύρος Μπένος: Το κράτος έχει πάψει να ονειρεύεται
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διαζώματος o Σταύρος Μπένος, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές διαδρομές που μελετάει και προωθεί το Διάζωμα, κατά τα πρότυπα της Πολιτιστικής διαδρομής της Ηπείρου που υλοποιείται ήδη. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας και σε δύο νέες διαδρομές που μελετώνται: Της Νέας (Ιονίας) οδού στη Δυτική Ελλάδα και της Εγνατίας, στην Μακεδονία και τη Θράκη, η οποία θα παρακολουθεί τα κατάλοιπα της αρχαίας οδού που συνέδεε την Ρώμη με την Κωνσταντινούπολη. Ο κ Μπένος τόνισε ότι το κράτος, εδώ και καιρό, έχει πάψει να σχεδιάζει, έχει πάψει να ονειρεύεται. Έτσι δυο μεγάλες προκλήσεις δεν έχουν αποτελέσει ούτε καν αντικείμενο συζήτησης. Πρώτα είναι ο ρόλος της ψηφιακής τεχνολογίας στο έργο της ανάδειξης και της αποκατάστασης των μνημείων, αλλά κι η διάχυση του μηνύματος που εκπέμπουν τα μνημεία σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τα έξυπνα τηλέφωνα, τα τάμπλετ, τα λάπτοπ, μέσα δηλαδή από την ψηφιακή τεχνολογία και των απεριόριστων δυνατοτήτων που προσφέρει για την ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού.
Δεύτερη πρόκληση είναι η επιχειρηματικότητα, δηλαδή η θεσμική οργάνωση των επιχειρηματιών, το σύμφωνο ποιότητας και οι συνεργασίες. Ανήγγειλε την ανάθεση μελέτης για το Κλάστερ επιχειρηματικότητας για τον τουρισμό και τον πολιτισμό της Ηπείρου, με χορηγό την Νέα Οδό. Ο κ. Μπένος έκλεισε την ομιλία του με την φράση «μόνον αυτός που ονειρεύεται έχει πάθος να πραγματοποιήσει τα όνειρά του».
Εισηγητές που γοήτευσαν και επιμόρφωσαν
Τα παραπάνω θέματα προσπάθησαν να διαφωτίσουν με τις εμπνευσμένες εισηγήσεις τους μέλη και συνεργάτες του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», όπως οι καθηγητές της αρχαιολογίας Βασίλης Λαμπρινουδάκης για τις ανασκαφές στην Επίδαυρο, Πέτρος Θέμελης για την τεχνική της ανασκαφής, Κώστας Κωνσταντινίδης, για την «Ψηφιακή Στρατηγική για τον Πολιτισμό», Γρηγόρης Τσόκας, καθηγητής εφαρμοσμένης γεωφυσικής Α.Π.Θ. για τις «Γεωφυσικές έρευνες», Νίκος Λιανός, αρχιτέκτων, Επ. Καθηγητής ΔΠΘ, για το «3D Scanning – Θέατρα Γιτάνων και Αβδήρων», Κατσούδας Πέτρος, πολιτικός μηχανικός-μέλος της επιστημονικής ομάδας για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Δωδώνης, Πρόδρομος Τσιαβός, νομικός, με θέμα τα«Ανοιχτά Δεδομένα».
Την Πολιτιστική Διαδρομή στη Στερεά Ελλάδα παρουσίασαν οι κ.κ.Παναγιώτης Νταής, στέλεχος της δημόσιας διοίκησης, Παναγιώτης Βλάχος, νομικός και Τάκης Μαστραντώνης, Δρ. Χημικός – μηχανικός και σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού. Τη διαδρομή οπτικοποίησε με ένα υπέροχο video ο Κώστας Νέδας , Δρ. τοπογράφος-μηχανικός. Παρέμβαση στη Γενική Συνέλευση έκανε το μέλος του Διαζώματος Γιάννης Λασκαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση, στην αυτοθυσία του Σύρου αρχαιολόγου Χαλέντ Αλ Ασάαντ, ο οποίος προτίμησε να τον αποκεφαλίσουν, παρά να αποκαλύψει που είχε κρύψει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Παλμύρας, που τους λάτρεψε περισσότερο από την ζωή του. Τιμή στον Χαράλαμπο Μπούρα.
Το απόγευμα της Κυριακής τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» επισκέφθηκαν το Κάστρο της Λαμίας, όπου έγινε και η προβολή του ντοκιμαντέρ του κου Μπάμπη Τσόκα για τον κο Χαράλαμπο Μπούρα , ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και πρόεδρο της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως. Το ντοκιμαντέρ είχε τίτλο: «Χαράλαμπος Μπούρας: Ο άνθρωπος, ο Επιστήμων, ο Δάσκαλος» και πραγματοποιήθηκε, προκειμένου το «ΔΙΑΖΩΜΑ» να τιμήσει τον κ. Χαράλαμπο Μπούρα για τη σπουδαία συμβολή του στην αρχιτεκτονική, την αναστήλωση των μνημείων και την αρχαιολογία. Οι εργασίες της συνέλευσης ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα με ένα οδοιπορικό στην πανέμορφη φύση της Ευρυτανίας, όπου τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» επισκέφθηκαν το Μεγάλο Χωριό, τις Κορυσχάδες, έδρα της Κυβέρνησης του Βουνού 1944, και το Κεφαλόβρυσο. Με τον τρόπο αυτό τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ήταν συμβολικά οι πρώτοι που βάδισαν στ’αχνάρια της Πολιτιστικής Διαδρομής στα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας, ένα πρόγραμμα το οποίο το «ΔΙΑΖΩΜΑ»και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οργανώνουν την περίοδο αυτή. Οι παρευρεθέντες στις εκδηλώσεις της Γενικής Συνέλευσης έλεγαν ότι πέρα από την Ελλάδα της μιζέριας υπάρχει και αυτή η Ελλάδα των οραμάτων και της δημιουργίας, χωρίς ανταλλάγματα, μακριά από την “βαβούρα” της εξουσίας. Όλοι αναγνώρισαν την συμβολή του Διαζώματος στην ανάδειξη, την προστασία και την αξιοποίηση των μνημείων και των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης με στόχο την πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη. Ο Σταύρος Μπένος κατάφερε να εμπνεύσει εκατοντάδες αρχαιολόγους, επιστήμονες, επιχειρηματίες, απλούς πολίτες και πολλούς νέους, παράγοντας έργο που θα το ζήλευαν τα υπουργεία πολιτισμού και τουρισμού, και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση.
Η ΓΝΩΜΗ
2 Οκτωβρίου 2015