Β. Εύβοια – Πότε έρχονται οι «Γέφυρες της Μουσικής»-θα μας ταξιδέψει η Νεφέλη Μούσουρα στις Μουσικές του φθινοπωρινού δάσους
Η Ελληνική Πομπηία του Πέτρου Θέμελη
Σταύρος Μπένος: «Πάντα η μεγάλη εικόνα ήταν καθοδηγητής μου»
Ολοκλήρωση του Masterplan «ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ» – Για έναν Έβρο δυνατό και ανθεκτικό, που αξίζει να ανθίσει και πάλι.
Aποκαλυπτήρια της προτομής Πέτρου Θέμελη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης
On line έκδοση “KALAMATA GOURNAL”
Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012
ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ Η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Στο παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας πραγματοποιήθηκε χθες η Ε’ Γενική Συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα», του μη κυβερνητικού οργανισμού που εργάζεται για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και την ένταξή τους στην καθημερινότητά μας, τον οποίο έχει δημιουργήσει ο Σταύρος Μπένος και τον πλαισιώνουν πολλοί ακόμη Μεσσήνιοι.
Όπως σημειώνει το «Διάζωμα», η Συνέλευση αυτή ήταν ξεχωριστή και με έναν ισχυρό συμβολισμό, αφού ολοκληρώνεται η πρώτη τετραετία της δράσης του Σωματείου.
Ο απολογισμός της τετραετίας αποδόθηκε μέσα από ένα 20λεπτο ντοκιμαντέρ, στο οποίο αποτυπώθηκε ανάγλυφα η «σοδειά» του Σωματείου, τόσο στο πεδίο της καταγραφής και τεκμηρίωσης των μνημείων, όσο και στις εργασίες ανάδειξής τους.
Παράλληλα, αναπτύχθηκαν οι ιδέες και τα σχέδια της επόμενης τετραετίας: Η ανάπτυξη προγραμμάτων διαχείρισης, που θα περιλαμβάνει και τη «διατηρησιμότητα», τη φροντίδα δηλαδή των μνημείων μετά την αποκατάσταση τους, η δημιουργία ζωνών περιβάλλοντος γύρω από τα μνημεία, η δημιουργία τουριστικών διαδρομών με επίκεντρο τα αρχαία θέατρα, προκειμένου να συνδεθούν τα μνημεία με την πραγματική οικονομία και ανάπτυξη (πολιτιστικός τουρισμός), η σύνδεση του «Διαζώματος» με αντίστοιχα ευρωπαϊκά δίκτυα και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, η προώθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Ε’ Γενικής Συνέλευσης, τα μέλη και οι προσκαλεσμένοι ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας από την αρχαιολόγο Καλλιόπη Παπαγγελή.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας βρίσκεται στο λόφο της Ακροπόλεως, όπου αναπτύχθηκαν όλοι οι αρχαίοι οικισμοί από την προϊστορική εποχή μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, καθώς και το περίφημο Ιερό της Δήμητρος και της Κόρης. Το ιερό της Δήμητρος και της Κόρης είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του λόφου και εκεί ετελούντο τα Ελευσίνια μυστήρια. Η ακρόπολη και το ιερό, ήταν οχυρωμένα με υψηλά τείχη, ενισχυμένα με πύργους.
Αξιοσημείωτο γεγονός της ξενάγησης ήταν η απαγγελία του Ορφικού Ύμνου από το μέλος του Σωματείου, Λυδία Κονιόρδου, στον υποβλητικό χώρο του Τελεστηρίου, στο χώρο όπου λάμβαναν χώρα οι μυστικότερες τελετές της μύησης των πιστών.
Για την ανάδειξη του μνημείου αυτού η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και η αντιπεριφερειάρχης, Σταυρούλα Δήμου, έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύψους 100.000 ευρώ. Το ποσό της Προγραμματικής Σύμβασης θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του Τελεστηρίου.
Στη Συνέλευση του «Διαζώματος» συμμετείχε και πενταμελής αντιπροσωπεία της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας.