Γρήγορη μετάβαση

Το Αρχαιολογικό Πάρκο Ορχομενού στην «καρδιά» των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών διαδρομών της Στερεάς Ελλάδας για τα εταιρικά μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ

Σχετικά Θέατρα

Την Στερεά Ελλάδα επέλεξε το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ για την 4η Συνάντηση με τα Εταιρικά του Μέλη, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 στο Καρπενήσι. Το διήμερο των φετινών εργασιών – που τίμησαν από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη, τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Γιάννη Κοντζιά, περιφερειακούς συμβούλους, αιρετούς, εφόρους και αρχαιολόγους, επιστήμονες, κ.α. – ήταν αφιερωμένο στην Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας και στις δράσεις των Εταιρικών Μελών για την ανάδειξη των μνημείων με έμφαση την Περιφέρειά μας.

  • O Περιφερειάρχης κ. Κώστας Μπακογιάννης και ο χαρισματικός Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος ανοίγουν τις εργασίες της 4ης Συνάντησης των Εταιρικών Μελών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ στο Καρπενήσι.
  • Η Έφορος Αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή ως αληθινή οικοδέσποινα του χώρου, ξενάγησε τα εταιρικά μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, αναδεικνύοντας πτυχές της μακράς ιστορίας του Ορχομενού
  • Ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης και οι Αντιδήμαρχοι κκ. Γρηγότης Γαλάνης και Κική Καραβαγγέλη στις κερκίδες του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού μαζί με τα μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ
  • Και η ξενάγηση συνεχίστηκε στη σκιά, ανάμεσα στα δύο κλασσικά μνημεία του Ορχομενού
  • Οι Αντιδήμαρχοι Ορχομενού κκ. Γαλάνης και Καραβαγγέλη πλαισιώνουν το ζεύγος Μπέσσα. Ο κ. Γιάννης Μπέσσας, ως πρώην Δήμαρχος Ορχομενού, παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τη συνέχιση των προσπαθειών της τοπικής μας κοινωνίας για να αναδείξει τους θησαυρούς της και χαιρετίζει κάθε προσπάθεια με την πάντοτε θετική του σκέψη και τον καλό του λόγο προς όλους μας
  • Οι δημοσιογράφοι στηρίζουν το ΔΙΑΖΩΜΑ και τις δράσεις του. Μαζί μας στην πόλη μας ήταν και ο δημοσιογράφος της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ κ. Νίκος Βατόπουλος, που μας έχει χαρίζει μερικά από τα καλύτερα δημοσιεύματα που γράφτηκαν ποτέ για τον τόπο μας
  • Ο κ. Λουκάς Υπερήφανος, Δήμαρχος Ορχομενού Βοιωτίας
  • Η νεαρή επιστήμονας κα Εύα Μαρκάτου, η οποία παρουσίασε την έρευνά της για τον Ορχομενό την 4η Συνάντηση των Εταιρικών Μελών στο Καρπενήσι.
  • Τις υπέροχες αεροφωτογραφίες μας τις χάρισε ο χειριστής του drone, κ. Φώτης Κουτρουμπής
  • Ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης προσθέτει τις δικές του γνώσεις για τα μνημεία μας κατά την ξενάγηση
Αναλυτικότερα την Παρασκευή το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ο Α΄ κύκλος των παρουσιάσεων με θέμα: «Παρουσίαση του Πανοράματος των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού της διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας» στην κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Μontana.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προσέφερε δείπνο στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.
Το πρωί του Σαββάτου συνέχισαν με το Β΄ μέρος των εργασιών της 4ης Συνάντησής μας, το οποίο θα έχει ως θέμα: «Πως χτίζεται η Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας».
Κατά τη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδαίοι αρχαιολόγοι, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», αλλά και περιβαλλοντικοί φορείς της Στερεάς Ελλάδας παρουσίασαν τα πανέμορφα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά μνημεία της Περιφέρειας, καθώς και πως οικοδομείται βήμα-βήμα το καινοτομικό πρόγραμμα της διαδρομής της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας.
Μετά από μία μικρή διακοπή για γεύμα στο Καρπενήσι, συνέχισαν με το τρίτο και τελευταίο μέρος των εργασιών με θέμα: «Η πανδαισία των δράσεων των Εταιρικών Μελών για την ανάδειξη των μνημείων».
Κατά τη διάρκεια αυτής της ενότητας πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και παρεμβάσεις από όλα τα Εταιρικά μας Μέλη, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία του διαλόγου στην προώθηση του κοινού οράματος, προκειμένου να ακουστεί η φωνή όλων.

Τι συζητήθηκε στο Καρπενήσι…

Αναλυτικότερα, στον Α΄ Κύκλο Παρουσιάσεων με θέμα «Παρουσίαση του Πανοράματος των μνημείων της φύσης και του πολιτισμού της διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας», το καλωσόρισμα έγινε από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Μπακογιάννη, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Νίκο Σουλιώτη, Δήμαρχο Καρπενησίου και Σταύρο Μπένο, πρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ». Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των μνημείων του πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας από τις κκ. Ειρήνη Καράτζαλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, Νάνσυ Ψάλτη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δελφών, Παρή Καλαμαρά, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας και Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και ακολούθως παρουσίαση των μνημείων της φύσης της Στερεάς Ελλάδας από τους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης ΟΙΤΗΣ και του Φορέα Διαχείρισης ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ. Την ενότητα έκλεισε η παρουσίαση ψηφιακού πανοράματος μνημείων Νέας Οδού από την κα Φανή Λάμπρου, Διευθύντρια δημοσίων σχέσεων & μάρκετινγκ Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ» και τον κ. Ανδρέα Φατούρο, συνιδρυτής της Εταιρείας Clio Muse – Εύη Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγος.
Το Σάββατο 22 Απριλίου 2017 τώρα, ο Β’ Κύκλος Παρουσιάσεων με θέμα «Πως χτίζεται η Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας» ξεκίνησε με τον κ. Γάννη Στράτο, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης και ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των κκ. Νταή Παναγιώτη, Προϊστάμενος της Ε.Υ.ΤΟ.Π. – Υπουργείο Πολιτισμού, Μαστραντώνη Παναγιώτη, Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας ΣΤΑΔΙΟΝ, Λέμα Κώστα, Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Στερεάς Ελλάδας, Μπέττυ Χατζηνικολάου, Νομικός, Εμπειρογνώμονας σε θέματα Τουρισμού, Γιάννη Ζηρίνη, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος / Μηχανικός Εμπειρογνώμονας σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων και Γιώργο Πολίτη, γενικός γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης. Ακολούθως έγιναν παρεμβάσεις φορέων και Ευρωπαϊκών Θεσμών, δηλαδή από τους κκ. Αχιλλέα Αντωνακόπουλο Αχιλλέας, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Γιάννη Κοτζιά, Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στους τομείς Τουρισμού, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Λουκά Υπερήφανο, Δήμαρχος Ορχομενού Βοιωτίας και Πρόεδρος ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, κ.α. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγινε ο Γ’ Κύκλος Παρουσιάσεων με θέμα «Η πανδαισία των δράσεων των Εταιρικών Μελών για την ανάδειξη των μνημείων: παρουσιάσεις και παρεμβάσεις από όλα τα Εταιρικά Μέλη».

Επίσκεψη στον ιστορικό Ορχομενό…

Την Κυριακή, οι συμμετέχοντες αναχώρησαν με προορισμό τον Ορχομενό για να επισκεφθούν το μοναδικό Αρχαιολογικό Πάρκο καθώς και να ενημερωθούν για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από όλους τους αρμόδιους φορείς και η υλοποίησή του έχει ήδη ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020.
Εκεί τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ορχομενού και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος, ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Κική Καραβαγγέλη και ο Αντιδήμαρχος Αγροτικών κ. Γρηγόρης Γαλάνης και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Την ξενάγηση στα τρία μνημεία της πόλης μας (Θολωτός Τάφος, Αρχαίο Θέατρο, Παναγία η Σκριπού) έκανε η Έφορος Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή και ο Πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρος Μπένος.
Ας ακούσουμε τι είπε στους επισκέπτες – μέλη του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κατά την ξενάγησή τους εντός του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού ο κ. Σταύρος Μπένος, όσον αφορά τον σχεδιασμό του Ορχομενού και την πορεία των έργων που τόσο αναμένουμε …

Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση στο orchomenos.press, εδώ.