Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 17ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
ΕΣΠΑ on the ROAD – Ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις
Ιστότοπος “elculture.gr”
Της Νάντιας Δρακούλα
5 Νοεμβρίου 2012
Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου στη Σπάρτη από το Διάζωμα με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Η παρουσίαση στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της μελέτης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης είναι αποτέλεσμα μια σημαντικής συνέργειας. Με την οικονομική υποστήριξη του ιδρύματος, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Διαζώματος, η διεπιστημονική ομάδα του αρχιτέκτονα-μηχανικού Γουλιέλμου Ορεστίδη που περιλαμβάνει αρχιτέκτονες, τοπογράφους, αρχαιολόγο, πολιτικό μηχανικό και συντηρητές αρχαιοτήτων κατάφερε και έφερε εις πέρας μέσα σε ένα χρόνο από τον Ιούλιο του 2012 τη μελέτη αναστήλωσης του αρχαίο θεάτρου στη Σπάρτη.
Το αρχαίο θέατρο βρίσκεται στα βόρεια της σύγχρονης πόλης της Σπάρτης σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από το κέντρο της και λιγότερο από 500 μ. από το μνημείο το φερόμενο ως τάφος του Λεωνίδα. Η αρχαία Σπάρτη έχει κατά κάποιο τρόπο θαφτεί κάτω από τη σύγχρονη πόλη. Ίσως το μοναδικό αρχαίο μνημείο που παραμένει ορατό είναι το αρχαίο της θέατρο, χρονολογημένο στην πρώιμη ρωμαϊκή εποχή, πιθανότατα στο 30-20 π.Χ., συνδεδεμένο με την ηγεμονία του Ευρυκλή, φίλου του αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, νικητή στη ναυμαχία του Ακτίου. Είναι μεγάλο ζητούμενο λοιπόν της τοπικής κοινωνίας αλλά και της χώρας η ανάδειξη του θεάτρου. Μιλάμε για ένα τεράστιας κλίμακας θέατρο που μπορεί να συγκριθεί με θέατρα όπως της Δωδώνης και το Διονυσιακό, σχεδιασμένο για να χωράει 17.000 θεατές, περισσότερους δηλαδή και από εκείνο της Επιδαύρου.
Στην παρουσίαση που έγινε στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανάμεσα στους ομιλητές και ο τέως υπουργός Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος χαρακτηρίστηκε και ως «ηθικός αυτουργός» της κίνησης, αφού επί υπουργίας του στο Αμύνης αναζήτησε τους τρόπους για να αναδειχτεί το ετοιμόρροπο αρχαίο θέατρο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης προσέγγισε το Ίδρυμα Νιάρχος το οποίο αποδέχτηκε την πρότασή του να στηρίξει οικονομικά τη μελέτη και στη συνέχεια με τη βοήθεια της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟ, κ. Λίνας Μενδώνη, και του προέδρου του Διαζώματος, κ. Σταύρου Μπένου, η πολυπόθητη αυτή μελέτη πήρε σάρκα και οστά.
Η κ. Μενδώνη στην ομιλία της τόνισε ότι τα χρήματα από το ΕΣΠΑ (το συνολικό ποσό για τους αρχαίους χώρους θεάματος και ακροάματος ξεπερνά τα 35.000.000 ευρώ) που αντιστοιχούν στην αναστήλωση του θεάτρου δε θα ήταν δυνατόν να εξασφαλιστούν αν δεν υπήρχαν οι πόροι για τις προηγούμενες μελέτες. Η συστηματική δε συνεργασία με το Διάζωμα που έχει τον τρόπο να δίνει ευέλικτες λύσεις και με καθεστώς απόλυτης διαφάνειας έδωσε τη χαριστική ώθηση στο έργο της αναστήλωσης το οποίο θα εκτελεστεί κατ’ επιστασία από τη Δ/νση Αναστήλωσης Μνημείων και η πρώτη φάση του θα ολοκληρωθεί το 2015, ενώ θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας.
Ένα ακόμη δείγμα του τι καλό μπορεί να συμβεί όταν τα θεσμικά πρόσωπα παίρνουν πρωτοβουλίες και συνεργούν με μεγάλους οργανισμούς και ανθρώπους που οραματίζονται. Αναμένουμε και άλλα…