Γρήγορη μετάβαση

Συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης-«Διαζώματος» για την διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα

Ιστότοπος “ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ”
17 Φεβρουαρίου 2014

dem-17022014Η οργανωμένη προβολή των αρχαίων θεάτρων της Κρήτης (αρχαίοι χώροι θέσης και ακρόασης) και η διασύνδεση τους με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα, ώστε να δημιουργηθούν πολιτιστικά τουριστικά «μονοπάτια» τέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, του Προέδρου του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρου Μπένου, του μέλους του σωματείου (πρώην Νομάρχη Ηρακλείου) Ευαγγελίας Σχοιναράκη, αρχαιολόγων, αλλά και της Προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρίας Κασσωτάκη.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης «στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, με την συνεργασία μας με το «Διάζωμα», την γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη, να ενώσουμε τις πολιτιστικές διαδρομές με δράσεις που θα υλοποιηθούν και θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο πολιτισμός για εμάς είναι η μεγάλη μας κληρονομιά για την προβολή της Κρήτης, και ο σχεδιασμός μας για τη διασύνδεση του με τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα υλοποιείται βήμα-βήμα».

Ο Πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα» Σταύρος Μπένος ανέφερε ότι ο σχεδιασμός αφορά την χάραξη μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα διασχίζει ολόκληρη την Κρήτη και στο επίκεντρο της θα έχει τους αρχαίους χώρους θέσης και ακρόασης (αρχαία θέατρα).

«Η Κρήτη είναι προικισμένη για πολλά πράγματα και οι αρχαίοι χώροι αρχίζουν από τα Μινωικά Ανάκτορα. Σήμερα εξετάσαμε για το πως θα «γονιμοποιηθούν» τα μνημεία με την Κρητική διατροφή τον λαϊκό πολιτισμό, τον τουρισμό, την Κρητική διατροφή, προκειμένου να δώσουμε ένα ολοκληρωμένο προϊόν στην τοπική οικονομία με πρωταγωνιστή τα υπέροχα μνημεία του νησιού. Σήμερα τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση αυτού του μεγάλου σχεδίου για την Κρήτη που θα εξελιχθεί την νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020».
Στην σημερινή, πρώτη σύσκεψη για το θέμα, συμμετείχαν επίσης τα υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της Περιφέρειας.