Γρήγορη μετάβαση

Ομιλία του κ. Γιώργου Αγουρίδη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κατά την παρουσίαση της μελέτης για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης

Σχετικά Θέατρα

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
4 Νοεμβρίου 2013

dem-04112013niarhos-logo

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα το «Διάζωμα», έναν από τους δωρεοδόχους οργανισμούς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

To «Διάζωμα» επιτελεί σπουδαίο έργο στη διατήρηση, προστασία, ανάδειξη και προώθηση των αρχαίων θεάτρων της Ελλάδας. Μαζί του, μας δένει μια μακρά συνεργασία καθώς το Ίδρυμα έχει υποστηρίξει το Σωματείο τα τελευταία χρόνια, με δωρεές μεταξύ άλλων για την υλοποίηση μίας εφαρμογής για συσκευές τεχνολογίας smartphone, με σκοπό την ψηφιακή ξενάγηση στα αρχαία θέατρα, και για την μελέτη της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης, η παρουσίαση της οποίας θα γίνει στην συνέχεια.

Αυτό που πιστεύω όμως πως κάνει το «Διάζωμα» να ξεχωρίζει είναι το μοντέλο δράσης του, το οποίο βασίζεται στην αποτελεσματική κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την κοινωνική προσφορά.

Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δίνουμε ιδιαίτερα βαρύτητα στο ρόλο της κοινωνικής προσφοράς και αυτό γιατί καθημερινά γινόμαστε κοινωνοί παραδειγμάτων οργανισμών και ανθρώπων που, με το χρόνο, την ενέργεια και την γνώση τους προσφέρουν με όποιο τρόπο μπορούν και κατορθώνουν πραγματικά σπουδαία πράγματα. Πιστεύουμε ακράδαντα πως δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κράτος και εξάλλου δεν το επιδιώκουμε. Παρόλα αυτά πρεσβεύουμε πως η συνεργασία μεταξύ του κρατικού, του ιδιωτικού τομέα και του τρίτου τομέα, αυτού της φιλανθρωπίας είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επίλυση των θεμάτων που μαστίζουν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Για αυτό στο συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο επιλέξαμε να συζητήσουμε για την ανάγκη οικοδόμησης της Κοινωνίας Πρόνοιας.
Το «Διάζωμα» είναι ένα φωτεινό παράδειγμα κοινωνικής προσφοράς. Ερευνά, μελετά, προστατεύει, αναδεικνύει την πολύτιμη ιστορία μας και την κάνει μέρος της καθημερινότητας μας αντί για ξεχασμένα μνημεία που αφήνονται να παρακμάσουν.

dem-04112013-spartis Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έχει φέρει στο προσκήνιο τους περιορισμούς και την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να δρα ως ο αποκλειστικός πάροχος δομών και υπηρεσιών και κάνει επιτακτική την ανάγκη για προσφορά και το ηθικό χρέος που έχουν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να προσφέρουν στο τομέα που μπορεί ο καθένας, όπως κάνει και το «Διάζωμα» όλα αυτά τα χρόνια.

Η άμεση ανάγκη για ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης ώθησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να ανακοινώσει τον Ιανουάριο του 2012 τριετή πρωτοβουλία για την διάθεση 100 εκατομμυρίων επιπλέον των τακτικών μας δωρεών για την αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, από τα οποία έχουν ήδη διατεθεί περισσότερα από €78 εκατομμύρια, ενώ πριν από εβδομάδες μέρες ανακοινώσαμε νέα πρωτοβουλία για την διάθεση επιπλέον 100 εκατομμυρίων για την επανεκκίνηση και την ενίσχυση των νέων, με σκοπό να συμβάλλουμε στη δημιουργία καινούργιων ευκαιριών για τη νέα γενιά της Ελλάδας, η οποία πλήττεται έντονα από το εφιαλτικά υψηλό ποσοστό ανεργίας στη χώρα.
Σας ευχαριστώ.