Γρήγορη μετάβαση

” ΞΕΚΙΝΑΜΕ” για ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΚΥΝΕΙΑΣ από ένα σύγχρονο θέατρο

Σχετικά Θέατρα

Blog “Αντίρριο συμμαχία πολιτών”,

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Μετά το Αντίρριο «Ξεκινάμε!» και στην Αθήνα την εκστρατεία για τη διάσωση του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας.Στο θέατρο του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» εκφράστηκε κάτι παραπάνω από την κοινή βούληση των τριών φορέων που συμμάχησαν για να σωθεί ένα κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς που αγναντεύει τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ψηλά από το λόφο Παλιόκαστρο.
Ο Δήμος Αντιρρίου, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» δήλωσαν δημόσια τη δέσμευσή τους να μη σταματήσουν την έμπρακτη συμπόρευση, μέχρι να ανασχεθεί η πορεία φθοράς του εύθρυπτου ψαμμιτόλιθου από τον οποίο κατασκευάστηκε το θέατρο και η προέλαση του γκρεμού που έχει ήδη καταπιεί τη μισή σκηνή του. Ο κ. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του σωματείου που έχει θέσει ως στόχο τη διάσωση των αρχαίων θεάτρων της χώρας, παρουσίασε στο κοινό τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το «ΔΙΑΖΩΜΑ», προκειμένου να κινητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους απλούς πολίτες, που επιδεικνύουν μία εύλογη θέρμη για την υπόθεση της υπεράσπισης αυτών των μνημείων. Μίλησε με συγκίνηση για το θέατρο της Μακύνειας που βρίσκεται σε μία «διαρκή συνομιλία» με το αντικρινό του σύγχρονο μνημείο της Ζεύξης και στάθηκε στη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., που συνδράμει με οικονομικά και άλλα μέσα την όλη προσπάθεια. Περιέγραψε το «μέτωπο» που έχει συσταθεί για την υπεράσπιση της Μακύνειας ως υποδειγματικό κράμα συμμάχων για να πλαισιωθεί ένα τέτοιο εγχείρημα και κατέληξε με το «Ξεκινάμε», που σηματοδοτεί το άνοιγμα μίας νέας φάσης στη διαδρομή του ιδιαίτερα δραστήριου σωματείου.
Για τα συναισθήματα ενός ενεργού πολίτη που βρέθηκε πρόσφατα στο θέατρο της Μακύνειας, μίλησε ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., κ. Παναγιώτης Παπανικόλας:

«Ο πολίτης που στάθηκε μπροστά σε ανθρώπους και ψαμμιτόλιθους το πρωί της 27ης Νοεμβρίου 2010, με τη θέα μιας γέφυρας στο βάθος και τα μουντά χρώματα της βροχής των καιρών μας ολόγυρα, αυθυποβλήθηκε οριστικά και αμετάκλητα: Η μνήμη γεννάει χρέος και το συναίσθημα της ευθύνης γεννάει καθήκον. Τόσο το χρέος, όσο και η ευθύνη επιβάλλουν ενέργεια. Η συνειδητοποίηση της ευθύνης γίνεται δύναμη αναστροφής μίας δυσμενούς πορείας και δρομολόγησης ενός ευμενούς μέλλοντος…Ο πολίτης που έτσι σκέπτεται και πράττει λέγεται ΓΕΦΥΡΑ και η πορεία του στο χώρο και το χρόνο προδιαγράφηκε από τους χίλιους που τον έχτισαν και τους εκατό που τον λειτουργούν». Κατέληξε δε ως εξής: «Μικρό το θέατρο, μεγάλη υπόθεση η διάσωσή του. Δεν προσπαθούμε μόνο να σώσουμε ένα μνημείο. Προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθιο αυτό που στέκεται ακόμη».

Ανδρέας Ευθυμιόπουλος
Αντικαθιστώντας το Δήμαρχο Αντιρρίου κ. Γιώργο Κολοβό, εκ μέρους του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, το λόγο έλαβε ο κ. Ανδρέας Ευθυμιόπουλος, αναφερόμενος στο διαρκές ενδιαφέρον του Δήμου και των δημοτών στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από την ανασκαφή που έφερε στο φως το μνημείο, αλλά και στην ομόφωνη απόφαση να αφιερωθεί το ποσόν των 70.000 Ευρώ στις εργασίες αναστήλωσης.

Εξαιρετικά κατατοπιστική υπήρξε η παρουσίαση της Προϊσταμένης της ΛΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κυρίας Μαρίας Σταυροπούλου – Γάτση, η οποία μετά από μία εμπεριστατωμένη αναφορά στον αρχαιολογικό χάρτη και τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, μίλησε εκτενώς για την ιστορία της αρχαίας Μακύνειας, της ανασκαφής του θεάτρου της και των εργασιών αναστήλωσης που ξεκίνησαν πολύ πρόσφατα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα στη συγκινητική ατμόσφαιρα που δημιούργησε η προβολή του βίντεο με την ηθοποιό Μαρία Ναυπλιώτου, το οποίο παρήγαγε για την προώθηση της καμπάνιας η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στην ιστοσελίδα της www.gefyra.gr

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ.