Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 17ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ»
ΕΣΠΑ on the ROAD – Ανοιχτές ενημερωτικές εκδηλώσεις
Εφημερίδα “ΜΑΚΙΣΤΙΑ”
Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος 2013
Στις 13 Δεκεμβρίου 2013 το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνυπέγραψαν την Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης και έτσι η μελέτη για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου πήρε το δρόμο της και θα είναι έτοιμη το Δεκέμβριο του 2014.
Το Υπουργείο εκπροσώπησε η Γεν. Γραμματέας κ. Λίνα Μενδώνη και την Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας.
Ήδη ξεκίνησαν από τη Ζ’ Ε.Π.Κ.Α. οι προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου να ανατεθούν σε μελετητές: η Τοπογραφική και Αρχιτεκτονική αποτύπωση, η Στατική μελέτη, η Αεροφωτογράφηση του μνημείου κ.τ.λ.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, στις 28/03/2012, ομόφωνα αποφάσισε να «υιοθετήσει» το Αρχαίο Θέατρο με βάση τις Αρχές που έχει το «Διάζωμα». Στις 15/5/2012 οι πρόεδροι των αδελφοποιημένων πλέον Συλλόγων Μακίστου και Χρυσοχωρίου, Φώτης Βλάχος και Παναγιώτα Κυριακοπούλου, επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο του Διαζώματος και πρώην Υπουργό κ. Σταύρο Μπένο και του ζήτησαν να υιοθετήσουν το Αρχαίο Θέατρο στο Αίπυ. Ο κ. Μπένος δέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόταση αυτή και ανέλαβε να φέρει στο φως αυτό το Μνημείο. Έτσι, ξεκίνησε ένας μεγάλος αγώνας δρόμου για να καταλήξουμε στο πολύ σημαντικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Το θέατρό μας βρέθηκε τη στιγμή εκείνη στη 45η σειρά. Είχαν, δηλαδή, προηγηθεί 44 άλλα θέατρα, όπως το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου, Δελφών, Δωδώνης, Μεσσήνης, Μεγαλοπόλεως κ.λπ.
Πολλοί άνθρωποι βοήθησαν και τους ευχαριστούμε πολύ.
-Ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Σταύρο Μπένο,
-Την Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη
-Τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας κ. Χαράλαμπο Καφύρα
-Τους καθηγητές Πανεπιστημίου και διεθνούς κύρους Αρχαιολόγους κ. Πέτρο Θέμελη και κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη (Αντιπρόεδρος και Γ.Γ. στο ΔΙΑΖΩΜΑ αντίστοιχα)
-Την Προϊστάμενη της Ζ’ Ε.Π.Κ.Α. κ. Γεωργία Χατζή
-Την αρχαιολόγο κ.Ζαχαρούλα Λεβεντούρη
-Τον κ. Νίκο Μπούλιαρη, Τοπογράφο Μηχανικό της Δ.Τ.Υ. Πύργου
-Τον κ. Κολομπότσιο Γεώργιο του Υπ. Πολιτισμού
-Τους Συλλόγους που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ενημέρωσης στο Πνευματικό Κέντρο της Μακιστίας Κοιλάδας -Τα τοπικά Μ.Μ.Ε. και blogs:-Ο.Ρ.Τ.
-Εφημερίδες: Πατρίς, Πρώτη, Αυγή
-Ραδιοφωνικό σταθμό: lonion fm
-Blogs: Γιαννιτσοχώρι (κ. Κόλλιας), Μυρώνια (κ. Κυριακόπουλος), Αριστομένης ο Μεσσήνιος (κ. Δημογκότσης)
-Εσάς που παρά την κρίση ενισχύσατε τον «κουμπαρά μας».
-Τέλος, όλους εσάς που βοηθήσατε με οποιαδήποτε ενέργειά σας (π.χ. εκδρομές στον αρχαιολογικό χώρο) και εσάς ακόμη που μας ακούγατε και μας δίνατε ιδέες και κουράγιο να συνεχίσουμε.
Το σημαντικό αυτό γεγονός είναι μεγάλη υπόθεση για τη γύρω περιοχή, αλλά και για όλο το νομό Ηλείας. Το πρόγραμμα «Πολιτιστικές Διαδρομές» που επινόησε το ΔΙΑΖΩΜΑ και εφήρμοσε πιλοτικά το Σεπτέμβριο του 2013 η Περιφέρεια Ηπείρου, ήδη εξελίσσεται δυναμικά. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου (Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης) ακολουθεί σιγά-σιγά το παράδειγμα της Ηπείρου. Ο Νομός Ηλείας με ξεχωριστούς – παγκοσμίου σημασίας Αρχαιολογικούς χώρους (Αρχ. Ολυμπία, Ήλιδα, Επικούρειος Απόλλωνας), ελπίζουμε και πιστεύουμε να μπει σε αυτό το «Άρμα» και να συμπεριλάβει και το δικό μας αναστηλωμένο πλέον Αρχαίο Θέατρο, με μια τεράστια γύρω έκταση που θα ενσωματώνει και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Μακίστου (Πετροπηγάδα κ.λ.π.).
Είναι μια πρόκληση πλέον για τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα και ειδικά τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Καφύρα, αλλά και για την Ζ’ Ε.Π.Κ.Α.
Επίσημη έναρξη με μια λαμπρή εκδήλωση θα γίνει προς το τέλος της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού. Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και εμείς συνεργαζόμαστε για την επίσημη παρουσίαση.
Φυσικά θα ενημερωθείτε εγκαίρως και η μεγάλη μας χαρά θα είναι να είστε όλοι εκεί.
Ένας αγώνας δρόμου έφθασε στο τέλος του!
Στο τέλος του πρώτου κύκλου!!!
Οι ευθύνες του Δ.Σ. τώρα πλέον είναι ακόμη μεγαλύτερες. Το φορτίο γίνεται πιο βαρύ.
Το Αρχαίο Θέατρο βρίσκεται μέσα σε μια Αρχαία πόλη, που αρχαιολογικώς δεν έχει «ταυτοποιηθεί».
Αρχαιολόγοι δεν είμαστε, ούτε ιστορικοί.
Όλοι, όμως, πιστεύουμε ότι είναι το Αρχαίο Ομηρικό ΑΙΠΥ. Μικρότερη πιθανότητα έχει να είναι η Αρχαία πόλη ΤΥΠΑΝΕΑΙ ή ΥΠΑΝΑ.
Να τι λέει ο Όμηρος για το ΑΙΠΥ:
«Όσοι εκαρπούντο την Πύλο και την ποθητή Αρήνη και το Θρύον, κοντά στου ποταμιού του Αλφειού το πέρασμα και το καλόχτιστο Αίπυ, και τον Κυπαρισσήεντα και την Αμφιγένεια κατοικούσαν, και την Πτελεόν και το Έλος και το Δώριον… Αρχηγός αυτών ήταν ο Γερήνειος Νέστωρ ο αρματομάχος.»
Στις διαταγές του αρμένιζαν στην γραμμή ενενήντα βαθουλά καράβια.» Ιλιάδα Β΄ στιχ. 591- 602 (μεταφρ. εκδόσεις Πάπυρος)
Είναι ανάγκη πλέον να ταυτοποιηθεί αυτή η Αρχαία Πόλη.
Για να γίνει αυτό, μόνο με «αρχαιολογική σκαπάνη» γίνεται. Πρέπει δηλαδή να χρηματοδοτηθεί η Αρχαιολογική Ανασκαφή όλου του οροπεδίου.
Μόνο το Αρχαίο Θέατρό μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την ιδέα.
Όταν ολοκληρωθεί η μελέτη, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα στραφεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ (όπως επιτυχώς έχει κάνει για πολλά θέατρα), ώστε να ξεκινήσει η αναστήλωσή του.
Λόγω του γεγονότος αυτού (που ελπίζουμε να γίνει σύντομα), πολλοί Αρχαιολόγοι αλλά και άλλοι ειδικοί θα επισκεφθούν το χώρο.
Ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί μαζί μας το Αρχαίο Αίπυ στις αρχές της ερχόμενης άνοιξης. Σημειωτέον, ο κ. Θέμελης μεταξύ άλλων είναι εκείνος που διευθύνει τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη εδώ και 25 χρόνια.
Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, όπου καθορίζεται επακριβώς πως θα γίνουν οι εργασίες της μελέτης για το Θέατρο, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.diazoma.gr/200-Stuff-04-Press_03/DTM_938_Article.pdf (σελ. 3-5).