«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Ιστότοπος “ΑΧΑΡΝΕΣ news”
Κάλλη Λιότσικα
18 Φεβρουαρίου 2014
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχειακού μεγάρου, η εκδήλωση για την συμπλήρωση των επτά ετών από την αποκάλυψη του αρχαίου θεάτρου των Αχαρνών.
Η εκδήλωση αποκόμισε τις καλύτερες των εντυπώσεων καθώς ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του “Επισκήνιον”.
Η κ. Μίχα μιλώντας για την συμπλήρωση των επτά ετών από την ανακάλυψη του αρχαίου θεάτρου ανέφερε στην ομιλία της: “Ένα πολύ σημαντικό μνημείο αποκαλύφθηκε το 2007 στον τόπο μας το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ένα μνημείο που σε αυτό διαδραματιζόταν πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική ζωή του μεγαλύτερου δήμου της Αττικής. Η μνήμη είναι το βασικότερο στοιχείο ενός τόπου και το συγκεκριμένο μνημείο μας θυμίζει ότι η πόλη μας έχει μία συνέχεια χιλιάδων ετών αφού το κέντρο της παραμένει σταθερά εδώ και χιλιάδες χρόνια στον ίδιο χώρο. Αυτό την κατατάσσει μεταξύ των ελαχίστων πόλεων παγκοσμίως που κατοικούνται αδιαλείπτως επί χιλιάδες έτη. Χρέος μας λοιπόν είναι να συνεισφέρουμε όλοι μας, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί στην ταχύτερη αποκατάστασή του για την ταχύτερη απόδοσή του στην κοινωνία. Να προσπαθήσουμε οι δράσεις μας για το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών να είναι συνεχώς στο προσκήνιο”.
Η κ. Μίχα ευχαρίστησε για την υποστήριξε τους όλους εκείνους που στηρίζουν με τον τρόπο τους το αρχαίο θέατρο. Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερες ευχαριστίες απέσπασε ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, ο οποίος στηρίζει το έργο του “ΕΠΙΣΚΗΝΙΟ”, η κ. Μαρία Πλάτωνος, η αρχαιολόγος που ανακάλυψε το θέατρο στην παλιά οδό Σαλαμίνος το 2007, ο κ. Σταύρος Μπένος, πρώην υπουργός Πολιτισμού και Πρόεδρος του “ΔΙΑΖΩΜΑ”, του σωματείου που κλείνει στην αγκαλιά του όλα τα αρχαία θέατρα της Ελλάδας, το δήμο Αχαρνών ο οποίος στέκεται αρωγός στις προσπάθειες που πραγματοποιούνται προκειμένου να μπορέσει να αναδειχτεί το αρχαίο θέατρο της πόλης μας και τέλος όλους τους συλλόγους- φορείς οι οποίοι στέκονται στο πλευρό του “ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ” όλα αυτά τα χρόνια.
Παρόν στην εκδήλωση και ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Είχα την τιμή να με προσκαλέσουν στην αποψινή εκδήλωση. Θα ήθελα να πω ότι μπορούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί προκειμένου αυτό το θέατρο κάποια στιγμή να ανέβει στην επιφάνεια. Το θέατρο αυτό είναι η απόδειξη για το πόσο παλιά και πόσο λαμπρή είναι η ιστορία των Αχαρνών”. Κλείνοντας, ευχήθηκε στην κ. Μίχα η χρονιά που ήρθε να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες επτά και τα όνειρα όλων να γίνουν πραγματικότητα.
Παρούσα στην εκδήλωση και η πολύ αγαπητή ηθοποιός Ράνια Παπαδάκου, η οποία με τη σειρά της τόνισε από το βήμα του ομιλητή ότι είναι καλό να μπορέσουμε να “εκμεταλλευτούμε” όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται από ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν. Επίσης υπογράμμισε τη σημασία του να κατανοήσουμε ακόμη κι εμείς οι ίδιοι ως πολίτες και δημότες της πόλης των Αχαρνών πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη του Επισκηνίου στην προώθηση της ανάδειξης του θεάτρου της οδού Σαλαμίνος. Η κ. Παπαδάκου αναφέρθηκε στις δράσεις του Επισκηνίου. “Η Μαρία Μίχα είναι η ψυχή αυτής της προσπάθειας. Πραγματικά νιώθω ευτυχισμένη που την έχω γνωρίσει γιατί παλεύει με όλη της την καρδιά. Το Επισκήνιο έχει καθιερώσει ετήσιο διαγωνισμό έκθεσης δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της πόλης μας, με θέματα που αναφέρονται στο αρχαίο θέατρο και στο αρχαίο δράμα. Φέτος θα διεξαχθεί ο τέταρτος διαγωνισμός. Επίσης ο ποδηλατικός αρχαιολογικός γύρος που συνδέει τις αχαρνικές πύλες- αχαρνική οδό στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα και μέσω του θολωτού τάφου και τύμβου του Σοφοκλή καταλήγει στο αρχαίο θέατρο. Φέτος θα είναι ο τρίτος γύρος και η έναρξη θα γίνει από το αρχαίο θέατρο Διονύσου στην Ακρόπολη, συνδέοντας τα δύο σημαντικότερα θέατρα της Αττικής στην κλασική περίοδο, καθιερώνοντας έτσι στην πράξη την πρώτη μεγάλη πολιτιστική διαδρομή της πόλης μας. Προβάλει το αρχαίο μας θέατρο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τα μέλη του τείνουν να φτάσουν τα 5.000. Πραγματοποιεί εκπαιδευτικές πολιτιστικές περιηγήσεις σε άλλα αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα, όπου ενημερώνει για το θέατρο Αχαρνών και ενημερώνονται τα μέλη του για το στάδιο αναστήλωσης και ανάδειξης και των άλλων αρχαίων θεάτρων. Η πρώτη μας επίσκεψη ήταν στο αρχαίο θέατρο Λάρισας, με τη συμμετοχή βεβαίως της κ. Πλάτωνος και του τότε αντιδημάρχου Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου. Ένα θέατρο με τα ίδια τεράστια προβλήματα με το δικό μας, επειδή βρέθηκε και αυτό εντός του αστικού ιστού της πόλης της Λάρισας, όχι όμως ανυπέρβλητα, αφού όπως ενημερωθήκαμε οδεύει προς την πλήρη αποκατάστασή του.
Μέχρι σήμερα το “Επισκήνιο” και τα μέλη του έχουν επισκεφθεί 15 αρχαία θέατρα σε όλη την επικράτεια και έχουμε ενημερώσει τους εκεί δημότες του για το θέατρό μας και τη σπουδαιότητά του. Σε συνεργασία με το δήμο Αχαρνών και το “ΔΙΑΖΩΜΑ” προετοιμάζεται η προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του θεάτρου. Προωθεί την υιοθεσία του θεάτρου από σχολεία της πόλης μας. Εφαρμόζει για τρίτη χρονιά φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μικροί αρχαιολόγοι” στο οποίο συμμετέχουν μαθητές από δημοτικά σχολεία και παιδιά από φορείς της πόλης μας. Έχει δημιουργήσει επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά με θέμα το αρχαίο θέατρο”. Η κ. Παπαδάκου αναφέρθηκε εκτενώς σε όλες τις δράσεις του Επισκηνίου ενώ στο τέλος της ομιλίας της παρότρυνε το κοινό να προωθήσει το μήνυμα υπέρ της ανάδειξης του θεάτρου των Αχαρνών.
Ο δήμαρχος Αχαρνών, κ. Ντούρος παίρνοντας το λόγο δήλωσε: “Έχουμε κάνει πολύ λίγα. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει περισσότερα. Αλλά δυστυχώς είναι η δυσκολότερη περίοδος που θα μπορούσαμε να είμαστε στη διοίκηση του δήμου. Έχουμε κάνει μία προσπάθεια ωστόσο να συζητηθεί το θέατρο, να γίνει γνωστό σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού φεστιβάλ, το κάναμε ενθύμιο σε όσους καλλιτέχνες παρέστησαν εδώ. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση το γεγονός ότι ελάχιστοι γνώριζαν για την ύπαρξη του αρχαίου θεάτρου ακόμα και από μεγάλους καλλιτέχνες που παρευρέθησαν στο φεστιβάλ. Το αρχαίο θέατρο είναι πολύ μεγάλο έμβλημα όχι για το δήμο Αχαρνών για όλη την Ελλάδα. Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Εγώ θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην κ. Μίχα γιατί δεν ήταν εκείνη να πιέζει προκειμένου να γίνουν κάποιες κινήσεις προς όφελος όχι μόνο του δήμου αλλά και προς όφελος της πόλης, της Ελλάδας’.
Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες οι κ.κ. Κασσαβός Ιωάννης, αρχηγός της δημοτικής παράταξης “Αχαρναί- Ενεργοί Πολίτες” και ο Θανάσης Κατσιγιάννης, αρχηγός της δημοτικής παράταξης “Νέα πόλη- Νέα Πνοή”.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε προβολή της μαγνητοσκοπημένης παράστασης “Ιφιγένεια εν Αυλίδι” σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη, την οποία παρακολούθησαν όσοι το επιθυμούσαν από τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.