«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
kathimerini.gr, Παρασκευή,
10 Δεκεμβρίου 2010
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Εγκαινιάστηκε και επισήμως προχθές στο Ιδρυμα «Μιχάλη Κακογιάννη» η εκστρατεία διάσωσης του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας της περιοχής Παλιόκαστρο του Δήμου Αντιρρίου. Την προσπάθεια αυτή στηρίζουν αφενός ο τοπικός δήμος, ο οποίος επιθυμεί να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο μιας κομβικής για την Ελλάδα περιοχής με εύκολη πλέον πρόσβαση χάρη στην περιώνυμη γέφυρα, και αφετέρου η κατασκευαστική εταιρεία «Γέφυρα» και η κίνηση πολιτών «Διάζωμα».
Η εν λόγω κίνηση πολιτών είναι μια πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Πολιτισμού, Σταύρου Μπένου, για την αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων της ελληνικής επικράτειας, η οποία έχει υψηλό στόχο να αναδείξει λιγότερο ή περισσότερο άγνωστα θέατρα της Ελλάδας. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Σταύρος Μπένος, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου, Ανδρέας Ευθυμιόπουλος, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας «Γέφυρα», Παναγιώτης Παπανικόλας, και η προϊσταμένη της ΛΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Μαρία Γάτση.
Το θέατρο της Μακύνειας βρίσκεται σε ένα μικρό πλάτωμα στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης και γειτνιάζει με έναν άγνωστο ναό. Από το μνημείο σώζεται το ημικυκλικό κοίλο και δεκατέσσερις κλιμακωτές σειρές εδωλίων.
Το υπουργείο Πολιτισμού έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση για την αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας με τον Δήμο Αντιρρίου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 70.000 ευρώ και για τον σκοπό αυτόν, το «Διάζωμα» έχει ανοίξει έναν «κουμπαρά» για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρημάτων για την αποπεράτωση του έργου. Η «Γέφυρα» Α.Ε. έχει ήδη συνεισφέρει, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής ευθύνης, 8.000 ευρώ για την υλοποίησή του.
Η προχθεσινή εκδήλωση είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού προκειμένου να στηρίξει και να ενισχύσει οικονομικά το πρόγραμμα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μακύνειας. Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει τη διενέργεια ανασκαφών από την αρχαιολογική υπηρεσία για την ενδεχόμενη αποκάλυψη κρυμμένων τμημάτων του αρχαίου θεάτρου και του ναού.
Η Αιτωλοακαρνανία συγκαταλέγεται στους «αδικημένους» νομούς της χώρας, καθώς διαθέτει σημαντικό αριθμό αξιόλογων αρχαιολογικών μνημείων, αρκετά από τα οποία παραμένουν, εν πολλοίς, άγνωστα στο ευρύ κοινό. Το εν λόγω θέατρο με μακρά ιστορία από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους αποτελεί πειστήριο της ακμής της αρχαία πόλης.
Η κίνηση πολιτών «Διάζωμα» στηρίζει και προωθεί ενεργά την άποψη ότι τα έργα πολιτιστικής ανάπτυξης δεν αφορούν αποκλειστικά το κράτος, αλλά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ευαισθητοποίηση και το εθελοντικό έργο των πολιτών.