«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
Εφημερίδα “Θεσσαλία”
2 Απριλίου 2011
Θανάσης Βογιατζής
Ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Βόλου. Εκδήλωση διοργανώθηκε χθες στο Δημαρχείο Βόλου από το Δήμο, το «Διάζωμα» και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάδειξης ενός πολύτιμου πολιτιστικού θησαυρού της Μαγνησίας και της ευρύτερης περιοχής, του αρχαίου θεάτρου που έχει ανακαλυφθεί στις Μικροθήβες.Ο δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης τόνισε ότι ως Δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να αποδώσουμε το θέατρο των Μικροθηβών στο κοινό και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: Αυτό μπορεί να φαίνεται δύσκολο αυτή τη στιγμή, λόγω των οικονομικών προβλημάτων, όμως θα βρούμε τους πόρους για την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τις αναστηλωτικές εργασίες».
Όπως τονίστηκε και σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι, αυτή τη στιγμή λείπουν 200.000 ευρώ, καθώς και 100.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης. Πάντως ο Δήμαρχος Βόλου δήλωσε αισιόδοξος για την υλοποίηση του εγχειρήματος σημειώνοντας ότι το 2012, χρονιά που συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που εντοπίστηκε το αρχαίο θέατρο των Μικροθηβών, να είναι η χρονιά της ολοκλήρωσης και ένταξής του σε αναστηλωτικό πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό υπάρχει και ειδικός λογαριασμός, στον οποίο θα πρέπει να ανταποκριθεί όλος ο κόσμος, αφού το έργο αυτό αφορά όλους μας. Για το σκοπό αυτό ο Δήμος Βόλου άνοιξε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό και καλεί τους ενδιαφερόμενους να συνεισφέρουν με οποιοδήποτε ποσό για το ζωντάνεμα του μοναδικού αυτού μνημείου της περιοχής (αρ. λογαριασμού 011/202/54006198 της Εθνικής Τράπεζας).
Από την πλευρά της η κ. Βάσω Αδρίμη-Σισμάνη, δρ. Αρχαιολόγος, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών τόνισε ότι πλέον μαζί μας βρίσκεται ένας φορέας ισχυρός, το «Διάζωμα» για την πλήρη αποκάλυψη του θεάτρου και πρόσθεσε: «Το θέατρο αυτό λειτούργησε από τον 4ο π.Χ. αιώνα μέχρι και τις αρχές του 3ου αιώνα και περιλαμβάνει δύο φάσεις: Την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή κατά την οποία λειτούργησε και σαν αρένα. Είναι λίθινη κατασκευή και έχει πολύ καλή ακουστική. Απαιτείται ακόμη ένα έντονο μέρος ανασκαφικών εργασιών και η τοπική κοινωνία μαζί με το «Διάζωμα» μπορούν να βρουν τα χρήματα που απαιτούνται. Το θέατρο αυτό εντάσσεται σε μία αρχαία πόλη και βρίσκεται στην καρδιά των Φθιώτιδων Θηβών. Εντάσσεται σε ένα αξιόλογο αρχαιολογικό περιβάλλον, το οποίο παραμένει αλώβητο μέχρι σήμερα, είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτό και δεν χρειάζεται να γίνουν απαλλοτριώσεις. Μπορεί να αναδειχθεί σε ένα σημαντικό μνημείο, το οποίο θα μπορεί να απολαύσει όλη η χώρα και λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Ήδη ο χώρος είναι επισκέψιμος και έχουν διαμορφωθεί ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων συμμετέχει και το 1ο Γυμνάσιο Βόλου».
Η κ. Σούλα Ιντζεσίλογλου, προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΤ, σημείωσε ότι η συμμετοχή του «Διαζώματος» αποτελεί μία σημαντική κινητήρια δύναμη για την ανάδειξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού μνημείου και αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συσπείρωση δυνάμεων για την υλοποίηση των στόχων. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και σύντομα θα αρχίσουν τα έργα πεδίου και στόχος είναι η βελτίωση των χώρων για να γίνει πόλος έλξης για τον κόσμο. Επίσης έχουν ξεκινήσει δοκιμαστικές ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο Φερών.
Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» κ. Σταύρος Μπένος είπε ότι «το αρχαίο θέατρο αυτό συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων τεσσάρων της επαρχίας, σώζεται το υλικό του το οποίο είναι ανθεκτικό και εάν δεν κινητοποιηθούμε εμείς ως κοινωνία το υπουργείο Πολιτισμού στη σημερινή συγκυρία δεν έχει ούτε ένα ευρώ για να δώσει για να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται. Σημείωσε ότι χρειάζεται η έναρξη μίας μεγάλης καμπάνιας ευαισθητοποίησης του κοινού και μόλις δοθεί στο «Διάζωμα» το πράσινο φως μπορούμε άμεσα να ξεκινήσουμε την εκπόνηση των δικών μας εργασιών».
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Δημαρχείο παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης κ. Κων. Αγοραστός, ο πρώην δήμαρχος κ. Κυρ. Μήτρου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και δεκάδες συμπολίτες.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στο Φουαγιέ του Δημαρχείου, εκτέθηκαν στερεοσκοπικές φωτογραφίες του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών (λήψεις: Ευστάθιος Ζαφραντζάς), ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα αρχαία θέατρα της Μαγνησίας: Βελεστίνο-θέση αρχαίου θεάτρου Φερών, Βόλος-αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, Μικροθήβες-αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών.
Όσον αφορά το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, σύμφωνα με τα έως τώρα ανασκαφικά στοιχεία, πρόκειται για το θέατρο της ομώνυμης αρχαίας πόλης, χωρητικότητας περίπου 3.000 θέσεων, το οποίο χτίστηκε στο τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα. Το θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών εντοπίστηκε και ερευνήθηκε το 1992 και το 1993 από την προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών κα Β. Αδρίμη-Σισμάνη, στο πλαίσιο ενός έργου του Γ.E.A., με βάση τις πληροφορίες των περιηγητών του 19ου αι. και την εύρεση από τους Δ. Θεοχάρη και Γ. Χουρμουζιάδη (1970) μιας επιτύμβιας στήλης με την επιγραφή «BAKXIOΣ ΔIONYΣIOΣ» και ενός πήλινου τραγικού προσωπείου, που θεωρήθηκαν ενδείξεις για την ύπαρξη καλλιτεχνικής ζωής στην πόλη των Φθιωτίδων Θηβών.