Γρήγορη μετάβαση

Η μεγάλη γιορτή πολιτισμού στο αρχαίο θέατρο Δελφών

Σχετικά Θέατρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
15 Ιουλίου 2012

dem-15072012-theatro-delfwn-kathimeriniΣημειώστε από τώρα, Σάββατο 21 Ιουλίου, στους Δελφούς. Θα είναι μία μέρα που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη, αφού το αρχαίο θέατρο θα ανοίξει και πάλι για το κοινό για μία και μοναδική παράσταση, με αγαπημένους καλλιτέχνες υπό τη σκέπη του Φεστιβάλ Αθηνών και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Από το 1975 είχε να δει παράσταση το αρχαίο θέατρο, και μόνο το 1992 είχε ανοίξει συγκυριακά για μία εκδήλωση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, που γιόρταζε τα 100, τότε, χρόνια από την έναρξη των ανασκαφών στους Δελφούς.

Το θέατρο έμεινε στην τύχη του, αλλά αυτή δουλεύει και αξίζουν πολλά εύσημα στο «Διάζωμα» του Σταύρου Μπένου, που έχει παραδώσει έτοιμη τη μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου στο ΚΑΣ, από το οποίο έχει πάρει την επιθυμητή έγκριση. Σε λίγα χρόνια, λοιπόν, οι Δελφοί θα έχουν το θέατρό τους πλήρως αποκατεστημένο και η θεατρική και μουσική γιορτή που θα γίνει στις 21 Ιουλίου θα είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένας αποχαιρετισμός και ένα καλωσόρισμα μαζί. Οι Δελφοί μπαίνουν σε μία νέα περίοδο.

Οσοι πάμε στους Δελφούς στις 21 του μήνα (θα έχει περάσει και ο καύσωνας) ας έχουμε υπόψη ότι τα εισιτήρια είναι προσιτά. Η Α Ζώνη έχει 30 και 20 ευρώ, η Β Ζώνη 15 ευρώ και τα φοιτητικά 10 ευρώ. Το θέατρο πρέπει να γεμίσει για να χειροκροτήσουμε εκλεκτούς πρωταγωνιστές, τους οποίους συντόνισε επί σκηνής ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Νίκος Καραθάνος. Δεν θα είναι μία ενιαία παράσταση, αλλά ένα θεατρικό ποτ πουρί από αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες που θα ερμηνεύσουν κορυφαίοι ηθοποιοί όπως ο αξιαγάπητος Γιάννης Βογιατζής, η Λυδία Κονιόρδου, η Ρένη Πιττακή, η Ελένη Κοκκίδου, η Ολια Λαζαρίδου, η Μάγια Λυμπεροπούλου, ο Βασίλης Παπαβασιλείου, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Και το μουσικό σκέλος θα το αναλάβει το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο (Γιώργος Δεμερτζής, Δημήτρης Χανδράκης, Ντέιβιντ Μπόγκοραντ και Αγγελος Λιακάκης), που θα ερμηνεύσει τις Πέντε Ελληνικές Μελωδίες του Ραβέλ με τη συμμετοχή της σοπράνο Λένιας Ζαφειροπούλου αλλά και το Κουιντέτο για κλαρινέτο του Μότσαρτ με σολίστ τον εξαίρετο Διονύση Γραμμένο.

Με τη μνήμη των Δελφικών Γιορτών του Μεσοπολέμου και του Αγγελου Σικελιανού, με τις μετέπειτα παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης, το Αρχαίο Θέατρο των Δελφών έρχεται να μας συστηθεί εκ νέου πριν μπει σε έναν νέο κύκλο ζωής. Θα είμαστε κοντά του.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα και εδώ, αλλά και σε pdf .