Γρήγορη μετάβαση

Εκδήλωση με τίτλο: Ένα δειλινό στον Ορχομενό (photos)

Σχετικά Θέατρα

Ηλεκτρονική έκδοση “arcadiaportal.gr”
Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

 

Πρόεδρος του “ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ” Σταύρος Μπένος: “20 χιλιάδες ευρώ για την σύνταξη μελέτης αποκατάστασης του μνημείου από το “ΔΙΑΖΩΜΑ”- Θα γίνει προσπάθεια για ένταξη του έργου της αναστήλωσης στο ΕΣΠΑ”
Παρών, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού η ΛΘ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Λεβιδίου και η Θεατρική Ομάδα Τρίπολης, στο πλαίσιο του 9ου Πανλεβιδιώτικου Ανταμώματος, το Σάββατο 20 Αυγούστου, στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου Ορχομενού, με τίτλο “Ένα δειλινό στον Ορχομενό”, ήταν και ο πρόεδρος του “Διαζώματος” Σταύρος Μπένος, ο οποίος πριν την έναρξη της εκδήλωσης σε δηλώσεις του ανέφερε πως “σήμερα είναι μία συγκινητική μέρα, γιατί έχουν αρχίσει ήδη οι εργασίες αποκάλυψης του μνημείου και ταυτόχρονα το θέατρο του Ορχομενού μέσα από αυτήν την εκδήλωση παίρνει ζωή αφού παραδίδεται κατά κάποιο τρόπο στους πολίτες.

Η ΘΟΤ έχει ετοιμάσει ένα θεατρικό αναλόγιο καταπληκτικό που είναι μία συρραφή η οποία σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέατρο μέσα από όλον τον φιλολογικό πλούτο και τα στοιχεία της αρχαίας εποχής και αυτά έχουν παράλληλα μία σύγχρονη διασύνδεση από την ίδια την πρόεδρο της ΘΟΤ κα. Γεωργία Δάλκου” και συνέχισε “Σήμερα είναι μία πρώτη απόπειρα όπου το μνημείο όταν σιγά σιγά αποκαλύπτεται, υποδέχεται τους πολίτες της περιοχής. Όνειρο του “Διαζώματος” ήταν αυτό ακριβώς , και όχι μόνο μία παγερή και απόμακρη αναστήλωση του μνημείου αλλά μία διαδικασία ανάδειξής του όπου τον πρώτο λόγο θα τον έχουν οι πολίτες”.
Ο κ. Σταύρος Μπένος τόνισε πως ήδη ο “κουμπαράς” που έχει ανοιχτεί για το θέατρο του Ορχομενού έχει διαθέσει 30 χιλιάδες ευρώ για την αποκάλυψη του μνημείου και έχει ένα απόθεμα 20 χιλιάδων ευρώ για τη σύνταξη της μελέτης αποκατάστασης του μνημείου και υπάρχει επίσης η διαβεβαίωση από πλευράς δημάρχου Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη πως θα διαθέσει ο δήμος άλλες 50 χιλιάδες ευρώ μέσω προγραμματικής σύμβασης που θα υπογραφεί με το Υπουργείο Πολιτισμού.Έτσι οι εργασίες αποκάλυψης του μνημείου θα ενταθούν και θα προσπαθήσουμε σε συνδυασμό και με τον κουμπαρά μας να αναθέσουμε τάχιστα και τη μελέτη αναστήλωσης προκειμένου να προλάβουμε και το ΕΣΠΑ ενδεχομένως, για τις εργασίες αποκατάστασης”.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ- ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΟΥΝ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ
Ο κ. Σταύρος Μπένος σημείωσε πως η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική για τους “κουμπαράδες” που υπάρχουν για τα αρχαία θέατρα και όσον αφορά το αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου πολιτισμού και της ΔΕΗ, με το οποίο η ΔΕΗ θα διαθέσει 3 εκατομμύρια  ευρώ για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Μεγαλόπολης.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΜΥΡΝΙΩΤΗΣ:”ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ”
Ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης από τη δική του πλευρά τόνισε πως η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να δει από κοντά τις εργασίες προστασίας που έχουν ξεκινήσει στο θέατρο και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα μπορέσουν να εντάξουν το έργο της αναστήλωσης του θεάτρου στο ΕΣΠΑ, ενώ ανέφερε και την δέσμευσή τους για την παραχώρηση 50 χιλιάδων ευρώ ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες που απαιτούνται για να καταστεί δυνατή η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ: ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Επίσης ο κ. Σμυρνιώτης τόνισε πως ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή παραλαβής του έργου της ανακαίνισης του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου και αναμένεται το Σεπτέμβριο να γίνει η παραλαβή του έργου, και να διαπιστωθούν τυχόν ατέλειες και ελλείψεις και να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, ώστε σύντομα να λειτουργήσει το θέατρο.

500 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ
Όσον αφορά το θέατρο της Αρχαίας Μαντινείας ο κ. Σμυρνιώτης ανέφερε πως υπάρχουν 500 χιλιάδες ευρώ από το ΕΣΠΑ που είναι για την προστασία του θεάτρου, αν και όπως τόνισε τα ποσά που διαθέτουν δεν είναι ικανά για την ωρίμανση των απαιτούμενων ποσών ώστε να εκταμιευτούν χρήματα από προγράμματα του ΕΣΠΑ.

ΑΝΝΑ ΚΑΡΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΙ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Από τη δική της πλευρά η αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΛΘ’ Εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων Άννα Καραπαναγιώτου τόνισε πως “για πρώτη φορά ανοίγουμε στο κοινό το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού με αφορμή τις εργασίες που έχει ξεκινήσει η ΛΘ’ ΕΠΚΑ και αφορούν σε ένα ευρύ πρόγραμμα ανάδειξης του αρχαίου  χώρου ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Το έργο έχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες και προβλέπει μεταξύ άλλων διαδρομές, πινακίδες σήμανσης και πολλά άλλα”.

Επίσης αναφέρθηκε και στη συνεργασία που υπάρχει με το “ΔΙΑΖΩΜΑ”, τους τοπικούς φορείς και την ATTICA BANK χάρη στην οποία έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αναστήλωσης του θεάτρου. Τέλος, επεσήμανε πως “το αρχαίο θέατρο αυτήν τη στιγμή δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση αλλά μας επιφυλάσσει πάρα πολλές εκπλήξεις. Υπάρχει πάρα πολύ πεσμένο, το οποίο σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονά μας τον κ. Στρατή Παυλίδη θα φτάσουμε στο σημείο να το αναστηλώσουμε σε έναν ικανοποιητικό βαθμό και σε απόλυτη συνάφεια με το αρχικό σχέδιο”.

Τ.Ε.

  • Διαβάστε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση, εδώ.