«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ
Συντάκτης: Γλυκερία Υδραίου
20 Σεπτεμβρίου 2014
Ο πρόεδρος του «Διαζώματος» κ. Μπένος τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής
Ολοκληρώθηκε η μελέτη συνολικής ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, η οποία θα υποβληθεί προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, εντός των επόμενων εβδομάδων. Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε χθες από το Βόλο ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, παρουσία 500 περίπου προσωπικοτήτων του πνευματικού, αρχαιολογικού και καλλιτεχνικού χώρου.
Ο κ. Μπένος εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» από το ΚΑΣ, προκειμένου να ενταχθεί, στη συνέχεια, το έργο, σε Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Η συνολική ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών και η δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών που θα συνδέουν τα μνημεία όλων των περιόδων, με το περιβάλλον, τους ανθρώπους και τα προϊόντα, είναι οι δύο βασικοί άξονες των πρωτοβουλιών του «Διαζώματος» για την περιοχή μας.
Στο μεταξύ, έχουν ολοκληρωθεί οι ανασκαφές στο κοίλο, το σκηνικό οικοδόμημα και τις παρόδους του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί τέσσερις μελέτες, αρχιτεκτονική, γεωλογική, στατική και τεκμηρίωσης, για την συνολική ανάδειξη του μνημείου. «Το αρχαίο θέατρο έχει φτάσει σε καλό σημείο και έχουν γίνει οι αναγκαίες μελέτες για να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που είναι η ανάδειξή του, αφού ενταχθεί προηγουμένως σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα» όπως αναφέρει η διευθύντρια ανασκαφών, Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, επίτιμη διευθύντρια του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών. «Τα ευρήματα του θεάτρου δεν είναι μοναδικά, απλώς μας τεκμηριωνόταν ότι αυτό που σώζεται πολύ καλά είναι η Ρωμαϊκή φάση και αυτή θα αναστηλωθεί βασικά» επισημαίνει η κ. Αδρύμη.
Την ίδια στιγμή, μπαίνουν οι βάσεις για τον έτερο φιλόδοξο στόχο, της εφαρμογής και στην περιοχή μας, της μεγάλης ιδέας, η οποία υλοποιείται σε πρώτη φάση στην Ηπειρο και στοιχειοθετείται ως «η οργάνωση μιας επώνυμης διαδρομής που θα συμπεριλάβει μνημεία τριών περιόδων. Τα αρχαία θέατρα, τα βυζαντινά, με κορυφαίο τα Μετέωρα, και τα σπουδαία προϊστορικά μνημεία που διαθέτει η Θεσσαλία» σύμφωνα με την επισήμανση του κ. Μπένου. Παράλληλα ο ίδιος κάνει λόγο για σύνδεση των προαναφερθέντων «με το φυσικό πλούτο της περιοχής και τους ανθρώπους. Οτι παράγουν, δηλαδή, οι Θεσσαλοί, εξηγεί, από τους αγρότες μας, μέχρι το λαϊκό πολιτισμό».
Ουσιαστικός στόχος είναι η δημιουργία επώνυμων διαδρομών, σε μια περιοχή που διακρίνεται για το μνημειακό της πλούτο. Οπως αναφέρει τέλος ο κ. Μπένος, «αυτό που προσπαθούμε είναι να αναδείξουμε αυτή την πτυχή του πολιτισμού, προκειμένου να επιτευχθεί η συνάντηση του πολιτισμού με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας».