«Μινύες έως τα πέρατα του κόσμου» – Ο Ορχομενός «ξαναμίλησε» με το ιστορικό του παρελθόν!
Μια ωραία μέρα για τον Έβρο
Όσα μας δίδαξε το Αρχαιολογικό Συμπόσιο στον Ορχομενό
“Μινύες έως τα πέρατα της γης”: Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο στον Ορχομενό στις 27-29 Σεπτεμβρίου 2024
Τελευταία εκδήλωση του ΕΣΠΑ on the road στο Κάστρο Ιωαννίνων
Εφημερίδα “ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ”
Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011
Διαβάστε το σε pdf.
Μια “ιστορική μέρα” για την αξιοποίηση των μνημείων της πόλης του Ορχομενού ήταν η Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011, όπου υπεγράφη στα γραφεία του Διαζώματος παρουσία του Δήμαρχου Ορχομενού Βοιωτίας κ. Κωνσταντίνου Ξηρογιάννη και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργου Ζυγούρη η σύμβαση για την ανάθεση της εκπόνησης της μελέτης του έργου του Αρχαιολογικού Πάρκου του Ορχομενού Βοιωτίας (αρχαίο θέατρο, θολωτός τάφος Μινύου, ναός Παναγιάς της Σκριπούς).
Τη σύμβαση υπέγραψε ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος και ο μελετητής, εκπρόσωπος της εταιρείας ΠΛΕΙΑΣ ΑΕ, κ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος, αρχιτέκτων-πολεοδόμος. Το ποσό για την αμοιβή του μελετητικού γραφείου θα αντληθεί από τον κουμπαρά που έχει ανοίξει το Διάζωμα για το αρχαίο θέατρο Ορχομενού Βοιωτίας.
Ειδικότερα, η μελέτη αυτή περιλαμβάνει:
Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Αρχαίου Θεάτρου και του Θολωτού Τάφου, εντός των νέων διευρυμένων ορίων του φυλασσόμενου χώρου που θα προταθούν από το Μελετητή, με κριτήριο την ανάδειξη των μνημείων. Επίσης κατά τη σύνταξη της μελέτης θα ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία που θα προκύψουν τόσο από τις παράλληλες τοπογραφικές και ανασκαφικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο, όσο και από τα δεδομένα που θα προκύψουν από την παράλληλη μελέτη αποκατάστασης του αρχαίου Θεάτρου.
Τη νέα περίφραξη και το φυλάκιο της εισόδου του φυλασσόμενου αρχαιολογικού χώρου.
Τη διαμόρφωση όλου του περιβάλλοντος χώρου του ναού της Παναγίας της Σκριπούς.
Την ανάπλαση των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων της πόλης (δρόμοι και πλατείες) που γειτνιάζουν με τα μνημεία, με στόχο την επίτευξη της ενοποίησης των επιμέρους αρχαιολογικών χώρων και μνημείων. Στο αντικείμενο αυτό περιλαμβάνεται και η πεζοδρόμηση της οδού Μινύου, η οποία παρεμβάλλεται μεταξύ των μνημείων και εμποδίζει την ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου τους, καθώς και την ολοκλήρωση της ανασκαφής για την ανάδειξη του σκηνικού οικοδομήματος του Θεάτρου.
Τον εντοπισμό πολεοδομικών και τεχνικών προβλημάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση της μελέτης και για τα οποία θα πρέπει να συνταχθούν ειδικές μελέτες. (π.χ. αλλαγή της χάραξης της οδού Ακροπόλεως για ενοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του Θεάτρου και του αντίστοιχου της εκκλησίας, καθώς και λοιπές, τοπικής σημασίας, μικρές παρεμβάσεις στους πέριξ δρόμους, κυκλοφοριακές διευθετήσεις κ.λ.π.).
Προτάσεις σχετικά με τις φυτεύσεις, το γενικό φωτισμό και τη σήμανση όλου του χώρου, οι οποίες θα ολοκληρωθούν με τις απαιτούμενες συμπληρωματικές ειδικές μελέτες.
Όλα τα στοιχεία επίπλωσης του αρχαιολογικού πάρκου.
Τη δημιουργία χώρων ανάπαυσης και υγιεινής για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου.Το Διάζωμα με την υπογραφή της σύμβασης αυτής εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο δυναμικής πορείας. Με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού προχωρά στην ανάθεση της πρώτης μελέτης αρχαιολογικού πάρκου, η οποία, εν συνεχεία, θα κατατεθεί και θα εγκριθεί από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Ορχομενού Βοιωτίας. Στόχος της δράσης αυτής είναι η αξιοποίηση των ανεξάντλητων δυνάμεων της κοινωνίας των πολιτών του Δήμου Ορχομενού Βοιωτίας για την ανάδειξη του σπουδαίου αυτού τριπτύχου των μνημείων του αρχαιολογικού πάρκου.