Γρήγορη μετάβαση

Με ναυαρχίδα τη Αρχαία Δωδώνη

Σχετικά Θέατρα

Ιστότοπος “VIMANEWS.gr”
Του Αποστόλη Τζελέτα
8 Μαρτίου 2014

dem-08032014

Με ναυαρχίδα την Αρχαία Δωδώνη χτίζεται το πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», το οποίο αποτελεί μια ιδέα του Σωματείου «Διάζωμα» που συνεργάστηκε στη συνέχεια και ήδη έχει λάβει την συγκατάθεση των Υπουργείων Ανάπτυξης, Πολιτισμού και των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών, για την προένταξη των έργων και των δράσεών του στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Σταύρος Μπένος, που βρέθηκε στα Γιάννενα στο πλαίσιο της ημερίδας «Δωδωναία Διαχρονική», τόνισε πως το πρόγραμμα βρίσκεται προ των πυλών, ωστόσο έδειξε και κάποια αγωνία καλώντας την τοπική κοινωνία να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια και να την ολοκληρώσει.

Στον χαιρετισμό του στην ημερίδα ο κ. Μπένος έκανε έναν απολογισμό των όσων έχει καταφέρει μέχρι τώρα το «Διάζωμα», σημειώνοντας πως οι Πολιτιστικές Διαδρομές αποτελούν ένα ποιοτικό άλμα, καθώς έρχονται να «γονιμοποιήσουν» τα μνημεία με τις υποδομές, τις επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα και τον λαϊκό πολιτισμό.
Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία ενός επώνυμου τουριστικού προϊόντος που θα αφορά την πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, με συνεκτικό κρίκο τους αρχαιολογικούς χώρους Δωδώνης, Νικόπολης, Κασσώπης, Αμβρακίας και Γιτάνης.

«Η διαδρομή αυτή είναι πιλοτική όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη. Και θα ακολουθήσουν στο ίδιο πλαίσιο και οι περιβαλλοντικές διαδρομές. Είναι το πρώτο νέο έργο στη νέα προγραμματική περίοδο και οφείλουμε να το κάνουμε σωστά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.

Την ικανοποίησή του για τη χρηματοδότηση της πρότασης με ευρωπαϊκά κονδύλια, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, δίνοντας παράλληλα και μία απάντηση σε όσους ασκούν κριτική να διατεθούν 37 εκ. ευρώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Πολλά από τα χρήματα θα διατεθούν για υποδομές και δε χρεώνονται για τον πολιτισμό. Κάποια από τα έργα αυτά δε θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, καθώς στη νέα προγραμματική περίοδο απαιτούνται συνέργειες», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα το οδικό έργο για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης.

Ο κ. Καχριμάνης απέδωσε τα εύσημα στον Σταύρο Μπένο, τονίζοντας όμως, πως στην Ήπειρο βρήκε έδαφος για την υλοποίηση της ιδέας.

Χαιρετισμούς στην ημερίδα απηύθυναν ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Δωδώνης Κωνσταντίνος Χρήστου, ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, ο Δήμαρχος Δωδώνης Κώστας Κατσανάκης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κώστας Βλάχος.
Εκ μέρους των Συλλόγων της Δωδωναίας Κοιλάδας ο Δημήτρης Λώλος δώρισε στον κ. Μπένο έναν ασημένιο δίσκο με μια αναπαράσταση του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης.