Γρήγορη μετάβαση

Πολιτισμός και Αθλητισμός: Το breaking στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κορυφαίοι breakers το γιορτάζουν στην Αρχαία Μεσσήνη

Πηγή: https://m.lifo.gr/

Η αγωνιστική εκδοχή του breakdance θα κάνει το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι και μερικοί από τους καλύτερους breakers στον κόσμο βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης για να το γιορτάσουν.

Η παγκόσμια σκηνή του breaking πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, όπως ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες μέρες, και μερικοί κορυφαίοι breakers το γιόρτασαν στην Αρχαία Μεσσήνη.

Η επίσημη ανακοίνωση για την εισαγωγή του breaking στους μεθεπόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους κάποιους από τους καλύτερους breakers του κόσμου, οι οποίοι γιόρτασαν την είδηση της ύψιστης αναγνώρισης του αθλήματός τους.

Φιναλίστ του παγκόσμιου διαγωνισμού Red Bull BC One 2020 έδωσαν ραντεβού στην Ελλάδα, τη χώρα όπου γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και πιο συγκεκριμένα στο Εκκλησιαστήριο, στο Στάδιο και στην Παλαίστρα της Αρχαίας Μεσσήνης. Ανάμεσα σε αυτά τα μνημεία και με απόλυτο σεβασμό για τον αρχαιολογικό χώρο, οι διεθνείς breakers εκτέλεσαν κινήσεις και φιγούρες, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό θέαμα, όπου το παρελθόν συναντά το παρόν και ο πολιτισμός υποδέχεται μια σύγχρονη μορφή χορού και άθλησης, δηλώνοντας έτοιμοι να διαγωνιστούν σε ολυμπιακό επίπεδο.

Ο χορός που εξυμνεί τη freestyle κουλτούρα άρχισε να γίνεται δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στους δρόμους της Νέας Υόρκης ενώ σήμερα έχει καταφέρει να κερδίσει την παγκόσμια κοινότητα, διαμορφώνοντας μια κουλτούρα που εξυμνεί τον συνδυασμό δύναμης, ευελιξίας, ελέγχου, αντοχής και μουσικότητας.

Τα b-boys και b-girls που ταξίδεψαν μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη –ανάμεσά τους και ο Έλληνας breaker Onel– μοιράστηκαν τις σκέψεις τους για τον αντίκτυπο που έχει αυτή η απόφαση, καθώς και για το μέλλον του breaking.

«Το γεγονός ότι το breaking γίνεται κομμάτι των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κάτι όμορφο» λέει o Lil Zoo, Παγκόσμιος Πρωταθλητής του Red Bull BC One για το 2018. «Το άθλημά μας παίρνει μεγαλύτερη αξία και φέρνει πολύ περισσότερες ευκαιρίες. Ειλικρινά ανυπομονώ».

Το b-girl Sina από την Αυστρία πρόσθεσε: «Κάθε περιοχή έχει διαφορετικό στυλ στο breaking, οπότε θα είναι μία ευκαιρία να μάθουμε διαφορετικές κινήσεις και τεχνικές. Όλο αυτό πραγματικά θα βοηθήσει την επόμενη γενιά να προχωρήσει και να εξελίξει το breaking».

Ο breaker από το Καζακστάν, Kill Koyla, πιστεύει επίσης ότι η απόφαση αυτή θα έχει ένα τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο του breaking: «Φέρνει πολλές δυνατότητες για τη σκηνή των breakers και πολλά κίνητρα για τη νέα γενιά. Πρόκειται για κάτι τεράστιο».

Το b-girl Sunny, που ξεκίνησε το breaking πριν από 12 χρόνια, έδωσε συμβουλές σε όσους ελπίζουν να διαγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συγκεκριμένα είπε: «Ένα μάθημα που έχω μάθει και που θα ήθελα να περάσω σε αυτούς που θα διαγωνιστούν είναι να απλά να είναι ο εαυτός τους. Να είστε αυθεντικοί και αληθινοί για το ποιοι είστε, γιατί υπάρχουν τόσοι πολλοί εκεί έξω που προσποιούνται ότι είναι κάποιο άλλοι στη σκηνή και νομίζω ότι αυτό φαίνεται. Αν παρουσιάσετε τον εαυτό σας και είστε ειλικρινείς είναι η πιο αυθεντική εκπροσώπηση του χορού».

Μπορείτε να δείτε το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική του έκδοση αλλά και σχετικό video, εδώ.