«ΕΒΡΟΣ-ΜΕΤΑ». Ξεκινά η υλοποίηση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Έβρου
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Επελέγη ο ανάδοχος για τον νέο μεγάλο οδικό άξονα Στροφυλιά – Ιστιαία
ΕΥΒΟΙΑ ΜΕΤΑ: Ξεκίνησε η αναδάσωση με μαύρη πεύκη για το Νέο Δάσος στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Λίμνης
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα
Η κλιματική κρίση στο επίκεντρο της 7ης συνάντησης του Άνω Διαζώματος
Πηγή: evia online.gr
Αναλυτικά το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου | Δημοτικό Σχολείο Ροβιών
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου | Δημοτικό Σχολείο Λίμνης
Με το ρεσιτάλ της διεθνώς καταξιωμένης σολίστ του πιάνου Νεφέλης Μούσουρα ολοκληρώνονται το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στη Λίμνη Ευβοίας (Κινηματοθέατρο «Ελύμνιον», ώρα 8:00 μ.μ.) οι φετινές Μουσικές του φθινοπωρινού δάσους, το φεστιβάλ εκδηλώσεων που διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στη Βόρεια Εύβοια, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Aυτή την ξεχωριστή βραδιά, θα ταξιδέψουμε σε διαφορετικές εποχές και ηπείρους, με οδηγό τη διαχρονική γλώσσα της μουσικής. Από την μπαρόκ μεγαλοπρέπεια του Scarlatti [Σκαρλάττι] και τη γαλήνη του Satie [Σατί] μέχρι το πάθος του Liszt [Λιστ] και τις λαϊκές ρίζες του Ginastera [Χιναστέρα], το πρόγραμμα ενώνει κλασικά αριστουργήματα με σύγχρονες δημιουργίες, όπως το σύντομο έργο για σόλο πιάνο του Δημήτρη Μαραγκόπουλου «Ο Διόνυσος και οι πειρατές». Οι έντονες ρυθμικές αντιθέσεις και οι έντεχνες μελωδίες συναντούν τον κόσμο των χορών και των παραλλαγών, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία σε κάθε ακροατή.
Ταξιδεύοντας με το πιάνο
Από τον Μότσαρτ και τον Σοπέν ως τον Πιατσόλα
Το πρόγραμμα με μια ματιά
Domenico Scarlatti
Σονάτα σε φα ελάσσονα, K. 466
Erik Satie
Γνωσιανή αρ.3
Wolfgang Amadeus Mozart
12 Παραλλαγές σε ντο μείζονα πάνω στο γαλλικό τραγούδι
«Ah! Vous dirai-je, maman», K. 265
Franz Liszt
Ραψωδία αρ.11
Frédéric Chopin
Fantaisie impromptu, έργο 66
Δημήτρης Μαραγκόπουλος
Ο Διόνυσος και οι πειρατές
Manuel de Falla
Ο χορός της φωτιάς
Sergei Rachmaninoff
Μουσικές στιγμές, έργο 13: αρ. 4 σε μι ελάσσονα
Alberto Ginastera
Τρεις χοροί της Αργεντινής
Ποια είναι η Νεφέλη Μούσουρα
Άρχισε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 4 ετών. Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς και σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Τιμήθηκε με υποτροφίες από το Ίδρυμα Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και το Ίδρυμα Τζίνα Μπαχάουερ.
Σπούδασε με καθηγητές τον Αναστάσιο Πάππας στην Ελλάδα, τον Ζακ Ρουβιέ στο Παρίσι, τον Ρολφ Πλάγκε και τον Ίμρε Ρόμαν στην Αυστρία. Κάτοχος τίτλων Bachelor, Master και Post Graduate, με άριστα, στην πιανιστική σολιστική ερμηνεία από το Πανεπιστήμιο Moτσαρτέουμ του Ζάλτσμπουργκ. Υπήρξε αριστούχος απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έδωσε ρεσιτάλ στις εναρκτήριες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ το 2019, ενώ συνεργάζεται τακτικά ως σολίστ με διεθνή φεστιβάλ στη Γαλλία, την Κορέα, την Κίνα, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Αυστρία. Έχει συμπράξει σολιστικά με μαέστρους όπως ο Κρίστοφ Έσσενμπαχ και με μουσικούς όπως ο Ίβρυ Γκίτλις, ο Μπορίς Μπερεζόφσκι και ο Σεργκέι Κριλόφ.
Τον Μάιο του 2022 έκανε το ντεμπούτο της στο Kοντσέρτχαους της Βιέννης, λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Έχει παρουσιάσει κοντσέρτα για πιάνο με σύνολα όπως η Ορχήστρα της Ιλ-ντε-Φρανς στο Παρίσι, η Συμφωνιέτα της Ραανανά (Ισραήλ), το λονδρέζικο σύνολο I Maestri, η βιεννέζικη ορχήστρα νέων Ton der Jugend, η Καμεράτα / Armonia Atenea, η Συμφωνική «Μιχάιλ Ζόρα» του Μπακάου (Ρουμανία), η Φιλαρμόνια Αθηνών, η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων, η Συμφωνική της ΕΡΤ, η ΚΟΑ και η ΚΟΘ.
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την Νεφέλη Μούσουρα
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου | Δημοτικό Σχολείο Ροβιών
Παρασκευή 8 Νοεμβρίου | Δημοτικό Σχολείο Λίμνης
Η Νεφέλη Μούσουρα ετοίμασε επίσης για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων της Βόρειας Εύβοιας την εκπαιδευτική δράση «Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της μουσικής μέσα από τα πλήκτρα: από το πιάνο στο συνθεσάιζερ», ένα βιωματικό ταξίδι γνωριμίας με τα πληκτροφόρα όργανα (7.11.2024, Δημοτικό Σχολείο Ροβιών και 8.11.2024, Δημοτικό Σχολείο Λίμνης) που εστιάζει στην ιστορία και την εξέλιξη της κατασκευής του πιάνου καθώς και στα σύγχρονα ηλεκτρονικά πληκτροφόρα. Σε αυτό το συναρπαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν μουσικά παραδείγματα από γνωστά κομμάτια, γραμμένα από έλληνες και ξένους συνθέτες (Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin, Chick Corea, Μάνος Χατζιδάκις κ.ά.). Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των φθινοπωρινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μεγάρου στη Βόρεια Εύβοια.
Εκπαιδευτικά προγράμματα του Μεγάρου στη Βόρεια Εύβοια
Νοέμβριος 2024
«Τα χρώματα της μουσικής» (18.11.2024, Κεχριές) εξερευνούν η μουσικοπαιδαγωγός-θεατροπαιδαγωγός Μάγια-Μύριαμ Παπαγεωργίου και ο μουσικός-δάσκαλος τεχνικής Alexander Θοδωρής Ζιάρκας στη δική τους φθινοπωρινή συνάντηση με τους μαθητές της Βόρειας Εύβοιας. Οι μικροί μας φίλοι θα ανακαλύψουν, με βιωματικό τρόπο, την τέχνη της μουσικής μέσα από μουσικοκινητικές δραστηριότητες, τεχνικές αφήγησης και μουσικές κατασκευές. Επιπλέον, θα γνωρίσουν μουσικά όργανα που συνδέονται με διαφορετικά ιδιώματα και θα εξοικειωθούν με την ομαδική δημιουργική μουσική σύνθεση.
Μετά τη συγκινητική ανταπόκριση της μαθητικής κοινότητας της Βόρειας Εύβοιας στα περσινά εκπαιδευτικά προγράμματα της Underground Youth Orchestra σε σχολεία της περιοχής, τα μέλη του νεανικού ορχηστρικού συνόλου διοργανώνουν στις 25.11.2024 στην Κήρινθο την ολοκληρωμένη δράση «Μουσικές διαδρομές από το Μέγαρο στην Εύβοια». Υπό τον μαέστρο Κώστα Ηλιάδη, η Underground Youth Orchestra θα δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την κλασική μουσική και να γνωρίσουν από κοντά τα μουσικά όργανα.
Για την πραγματοποίηση όλων των φετινών εκδηλώσεων του Μεγάρου στη Βόρεια Εύβοια πολύτιμη ήταν η υποστήριξη από τον Δήμο Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας, ενώ συνεργάστηκαν, από πλευράς Μεγάρου, η Καλλιτεχνική Διεύθυνση, η σειρά Γέφυρες, η Διεύθυνση Παραγωγής, η Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας και το Γραφείο Τύπου. Άριστη ήταν επίσης η συνεργασία με την εταιρεία Φόρμιγξ, η οποία έχει αναλάβει την εκτέλεση παραγωγής.
Το σχέδιο χρηματοδοτείται ειδικά από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο στηρίζει την υλοποίηση του προγράμματος «Εύβοια Μετά» της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο.
Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Μεγάρου υλοποιείται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, τους Δήμους Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας καθώς και με το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, ενώ τα δύο πρώτα χρόνια συμμετείχε και ο Δήμος Ιστιαίας–Αιδηψού.