Γρήγορη μετάβαση

«Τριλογία της Αττικής» – Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για το Masterplan του προγράμματος

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021 η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Μελέτης «Master Plan για την Πολιτιστική Διαδρομή Λαύριο – Αθήνα- Ελευσίνα (Τριλογία Της Αττικής)», την οποία ανέθεσε το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην εταιρεία PLAN E.E. τον Απρίλιο του 2020. Θυμίζουμε πως η Επιτροπή είχε συνεδριάσει πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο.

Σκοπός της τηλεδιάσκεψης υπήρξε η παρουσίαση από τους μελετητές που εκπονούν το έργο, κ.κ. Τόμας Γκρέβε και Νίκος Σμιτ, του πρώτου ολοκληρωμένου κεφαλαίου της μελέτης του έργου, του Παραδοτέου Α΄ σύμφωνα με την σύμβαση, το οποίο έχει δομηθεί στα εξής τρία βασικά μέρη:

α) «Κύρια Χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Αττικής»: τα κύρια χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Αττικής με βασική αναφορά στην τουριστική κίνηση και τους πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους,

β) «Το Πλαίσιο Στρατηγικής για την Ανάπτυξη Βιώσιμου Τουριστικού Μοντέλου στην Περιφέρεια Αττικής» με τις κεντρικές παραμέτρους διαμόρφωσης της σχεδιαζόμενης στρατηγικής, και

γ) «Η Πολιτιστική Διαδρομή της Τριλογίας της Αττικής» με την αποτύπωση δεδομένων για την Πολιτιστική Διαδρομή της Τριλογίας της Αττικής, με έμφαση στους τοπικούς πόρους εκείνους, στο Λαύριο και στην Ελευσίνα, που δύναται να αξιοποιηθούν για τη διαμόρφωση μιας βιωματικής διαδρομής του πολιτιστικού τουρισμού στην Αττική.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος αποσκοπεί πρωτίστως στην χωρική διάχυση του πολιτιστικού τουρισμού καθώς και στην χρονική επιμήκυνση της παραμονής των επισκεπτών. Μεταξύ των τριών κεντρικών πόλων της Τριλογίας της Αττικής, η μελέτη επικεντρώνεται στους δυο περιφερειακούς πόλους – το Λαύριο και την Ελευσίνα.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη λόγω της πανδημίας, συμμετείχαν οι κ.κ.: Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Ελένη Βλάχου, ειδική σύμβουλος Δήμου Λαυρεωτικής, Ελένη Δουνδουλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Περιφέρειας Αττικής, Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης Περιφέρειας Αττικής, Κατερίνα Κοσκινά, σύμβουλος Δημάρχου Αθηναίων για τον Πολιτισμό, Ελένη Δημοπούλου, εμπειρογνώμων σε Θέματα Τουρισμού και Γαβριήλ Καμπάνης, τ. αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Α.Ε. Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ακόμη, ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η κ. Μπέττυ Χατζηνικολάου, ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και εμπειρογνώμων σε θέματα Τουρισμού, η κ. Εύη Παπαδοπούλου, Δρ Αρχαιολόγος και κειμενογράφος, η οποία θα αναλάβει την παραγωγή των κειμένων στην ιστοσελίδα του προγράμματος και τα στελέχη του σωματείου.

Σε συνέχεια της παρουσίασης του Παραδοτέου Α΄ της μελέτης θα ακολουθήσει η επίσημη παραλαβή του από την αρμόδια τριμελή Επιτροπή που έχει οριστεί, αφού ληφθούν υπόψη από τους μελετητές τα σχόλια και οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν. Αμέσως μετά, οι μελετητές θα προχωρήσουν στην εκπόνηση του δεύτερου παραδοτέου του έργου που έχει αντικείμενο το Πλαίσιο Στρατηγικής της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.), το Σχέδιο Δράσης για την Υλοποίησή της και την Πρόταση Διακυβέρνησής της.

Δείτε στη συνέχεια σχετικό φωτογραφικό υλικό: