Γρήγορη μετάβαση

Το διοικητικό συμβούλιο του Διαζώματος συνεδρίασε “εκτός των τειχών”

Σχετικά Θέατρα

Αθήνα, Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ταξίδεψαν στο νησί της Μήλου, όπου συνεδρίασαν για πρώτη φορά εκτός των τειχών της Αθήνας, σε χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Γ. Ηλιόπουλος, που παραχωρήθηκε από την εταιρεία S&B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ. στη Μήλο.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έφτασαν στο νησί της Μήλου το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιουλίου 2012. Το επόμενο πρωί, Σάββατο 14 Ιουλίου και ώρα 10:00 επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Μήλου, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μήλου, κος Γεράσιμος Δαμουλάκης με τους συνεργάτες του.

DT_301_01

Εικ. 1: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη στο Δημαρχείο της Μήλου, από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ.: Βαμβακάρη Σοφία, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κος Κουρουπός Γιώργος, ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Βασίλης Χανδακάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Μανώλης Κατρής, Αντιδήμαρχος Υπηρεσιών Καθαριότητας  και Πολιτικής Προστασίας, Τσιριγωτάκης Στυλιανός, Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Τεχνικών Υπηρεσιών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνοτροφίας & Αλιείας, Διαφάνειας, & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Γεράσιμος Δαμαλούκης, Δήμαρχος Μήλου, Γιώργος Σκεπαθιανός, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Βασίλης Λαμπρινουδάκης, γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Πέτρος Θέμελης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και Χρήστος Λάζος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το αρχαίο θέατρο της Μήλου, όπου τους ξενάγησε η αρχαιολόγος της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Πάντου Πέγκυ. Η κα Πάντου τους ενημέρωσε, επίσης, για την πορεία των εργασιών που πραγματοποιούνται στο θέατρο με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α., ύψους 1.500.000 ευρώ.

DT_301_02

Εικ. 2: Ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας και γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης ανάμεσα στις αρχαιολόγους της ΚΑ΄ Εφορείας, κα Πέγκυ Πάντου και Κουτσουμπού Μαρία.

Στο πλαίσιο του έργου «Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Μήλου» βρίσκονται σε εξέλιξη οι συγκολλήσεις αρχιτεκτονικών μελών και οι εργασίες αποχωμάτωσης του σκηνικού οικοδομήματος. Σκοπός του έργου είναι η διάσωση του μνημείου από την περαιτέρω κατάρρευση, η συντήρηση και προστασία του, η βελτίωση της εικόνας του και ο ευπρεπισμός του άμεσου περιβάλλοντός του, η ασφαλής επίσκεψη του μνημείου και η δημιουργία ενός χώρου διδακτικού, πυρήνα πολιτιστικής δραστηριότητας της Μήλου.

Υπενθυμίζουμε ότι το αρχαίο θέατρο της Μήλου βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου, όπου εκτείνεται η αρχαία πόλη, μεταξύ των σύγχρονων οικισμών Τρυπητή και Κλήμα, σε μία εντυπωσιακή θέση με θέα τον κόλπο της Μήλου. Το μνημείο είναι εν μέρει ανασκαμμένο. Από τις μέχρι σήμερα ανασκαφές έχει αποκαλυφθεί η ορχήστρα, τμήμα του κοίλου, του σκηνικού οικοδομήματος και του δυτικού αναλήμματος.

Παρακάτω παραθέτουμε φωτογραφίες που απεικονίζουν την πρόοδο των εργασιών:

DT_301_03

Εικ.3: Το αρχαίο θέατρο της Μήλου

DT_301_04

Εικ. 4: Ο αναλημματικός τοίχος του αρχαίου θεάτρου της Μήλου

DT_301_05

Εικ.5: Οι εργασίες που πραγματοποιούνται στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 15 Ιουλίου 2012 και ώρα 9:00 π.μ ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» μαζί με το Δήμαρχο Μήλου συναντήθηκαν με τον κο Οδυσσέα Κυριακόπουλο, πρόεδρο της εταιρείας S&B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ., προκειμένου να συζητήσουν για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μήλου. Ο κος Μπένος, αφού έκανε μια ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών, επισήμανε ότι μετά το πέρας της πρώτης φάσης αναστήλωσης του μνημείου θα απαιτηθεί εκτεταμένη ανασκαφική έρευνα στο σύνολο του μνημείου σε συνδυασμό με στερεωτικές εργασίες – τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις, καθώς και μελέτη αποκατάστασης. Όλες αυτές οι εργασίες προϋπολογίζονται στο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ και είναι απολύτως απαραίτητες προκειμένου να ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. η Β΄ φάση  αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου. Ο κος Κυριακόπουλος δήλωσε τη διαθεσιμότητά του να βοηθήσει στην όλη προσπάθεια και ζήτησε από τον κο Μπένο να υποβληθεί σχετικός χορηγικός φάκελος.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε στις 10:30 π.μ. η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης του Συνεδριακού Κέντρου Γ. Ηλιόπουλος, που παραχωρήθηκε από την εταιρεία S&B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ.

DT_301_06

Εικ. 6: Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ. Βασίλης Χανδακάς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Γιώργος Σκεπαθιανός, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Γεράσιμος Δαμαλούκης, Δήμαρχος Μήλου, Χρήστος Λάζος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Πέτρος Θέμελης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», Γιώργος  Κουρουπός, ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και Γαϊτανής Αβέρκης, ιδρυτικό μέλος του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Μήλου, κος Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο τέως Δήμαρχος Μήλου, κος Γιώργος Τσαΐνης και ο Δημοτικός Σύμβουλος, κος Γαϊτανής Αβέρκης. Όπως ήταν φυσικό πέρα από τα τακτικά θέματα του Διοικητικού Συμβουλίου κυριάρχησε η συζήτηση γύρω από την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Μήλου και καταστρώθηκε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τόσο τις φάσεις της ανάδειξης, όσο και τα καθήκοντα της κάθε πλευράς. Ο Δήμος θα φροντίσει άμεσα για την απαλλοτρίωση των εκτάσεων που απαιτούνται για τις ανασκαφικές έρευνες και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα φροντίσει μέσω του ειδικού τραπεζικού λογαριασμού («κουμπαρά») να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για το ανασκαφικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει μετά το πέρας της πρώτης φάσης της αναστήλωσης του μνημείου.

Το βράδυ της Κυριακής το πρόγραμμα των εργασιών του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» στη Μήλο τελείωσε και τα μέλη του συμβουλίου πήραν το καράβι της επιστροφής για το λιμάνι του Πειραιά.

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ευχαριστεί το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου για την τόσο θερμή του φιλοξενία, καθώς και τα στελέχη του Δήμου, κυρίες Ζαμπέτα Τούρλου και Άννα Βουτσιλάκου, οι οποίες τα οργάνωσαν όλα άψογα.

Ενημερωθείτε για όλα τα Διοικητικά συμβούλια του σωματείου Διάζωμα

Δείτε και το σχετικό δημοσίευμα από τον τοπικό τύπο:

http://www.mileikanea.gr/eidiseis/epikairotita/2830-milos-dioikhtiko-symvoulio-swmateiou-diazwma-synedriase-mhlos

(Δείτε περισσότερα στη δράση ΞΕΚΙΝΑΜΕ)