Οι μαθητές/τριες του Προτύπου Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «υιοθετούν» την Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου και ξεναγούν μαθητές σχολείων της Ομογένειας
Ο Αλεξάντερ Πέιν στην έναρξη του 2ου Evia Film Project
To Evia Film Project επιστρέφει (20-24 Ιουνίου 2023)
H Επόμενη Μέρα – Στη Μαγνησία και στην Ελλάδα
«Οι μαθητές/τριες του ΔΣ Καλαβαρδών Ρόδου σάς γνωρίζουν την αρχαία Κάμειρο»
Το μικρό θέατρο της Αμβρακίας, κατασκευάστηκε ανάμεσα στα τέλη του 4ου/αρχές του 3ου αι. π.Χ. πάνω σε επιχωματωμένο πρανές που κάλυπτε τα θεμέλια και τα ψηφιδωτά δάπεδα λουτρών των μέσων του 4ου αι. π.Χ., καθώς και τα θεμέλια οικιών της κλασικής και αρχαϊκής φάσης της πόλης. Πρόκειται για ένα μικρό σε διαστάσεις θέατρο, ίσως το μικρότερο από τα αρχαία ελληνικά θέατρα στον ελλαδικό χώρο και είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης της Άρτας.
Ήταν Κυριακή 14 Ιουνίου 2009, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Διαζώματος, όταν ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το μικρό θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας με τον τότε Προϊστάμενο της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας , κ. Γιώργο Ρήγινο και τις αρχαιολόγους κ.κ. Δήμητρα Παπακώστα και Ντορίτα Κοντογιάννη. Ως τότε, δεν είχε πραγματοποιηθεί συστηματική έρευνα στο μνημείο, αν και η κατάσταση διατήρησης του θεάτρου ήταν εντυπωσιακή και η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ από το 1976 είχε προβεί σε απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Μάλιστα ο χώρος χρησιμοποιούνταν καταχρηστικά ως χώρος στάθμευσης οχημάτων. Μπορείτε να μπείτε στην «χρονοκάψουλα» του Διαζώματος και να ταξιδέψετε στην περιήγηση αυτή του 2009, εδώ.
Σήμερα το Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας απέχει ένα βήμα από την πλήρη αποκατάστασή του, καθώς πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αποκατάστασής του και αναμένεται η έγκρισή της από το ΚΑΣ. Συγκεκριμένα, το έργο «Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας», προϋπολογισμού 749.400 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Επιπλέον, η ένταξη του θεάτρου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ολιστικής πολιτιστικής ανάπτυξης που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, με τίτλο «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», θα συμβάλλει στην πλήρη ανάδειξη του μνημείου και στην αξιοποίησή του ως μοχλό για την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας και την ευημερία των πολιτών της.
Η πρόοδος των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο της Αμβρακίας μέχρι σήμερα:
Μπορείτε να μεταφερθείτε στη σελίδα του θεάτρου, εδώ.
Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Διαζώματος: