Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας στην Άρτα

Σχετικά Θέατρα

Το μικρό θέατρο της Αμβρακίας, κατασκευάστηκε ανάμεσα στα τέλη του 4ου/αρχές του 3ου αι. π.Χ. πάνω σε  επιχωματωμένο πρανές που κάλυπτε τα θεμέλια και τα ψηφιδωτά δάπεδα λουτρών των μέσων του 4ου αι. π.Χ., καθώς και τα θεμέλια οικιών της κλασικής και αρχαϊκής φάσης της  πόλης. Πρόκειται για ένα μικρό σε διαστάσεις θέατρο,  ίσως το μικρότερο από τα αρχαία ελληνικά θέατρα στον ελλαδικό χώρο και είναι εύκολα προσβάσιμο, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της σύγχρονης πόλης της Άρτας.

Ήταν Κυριακή 14 Ιουνίου 2009, σχεδόν ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Διαζώματος, όταν  ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το μικρό θέατρο της αρχαίας Αμβρακίας με τον τότε Προϊστάμενο της ΛΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας – Άρτας , κ. Γιώργο Ρήγινο και τις αρχαιολόγους κ.κ. Δήμητρα Παπακώστα και Ντορίτα Κοντογιάννη. Ως τότε, δεν είχε πραγματοποιηθεί συστηματική έρευνα στο μνημείο, αν και η κατάσταση διατήρησης του θεάτρου ήταν εντυπωσιακή και η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΠΟ από το 1976 είχε προβεί σε απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Μάλιστα ο χώρος χρησιμοποιούνταν καταχρηστικά ως χώρος στάθμευσης οχημάτων. Μπορείτε να μπείτε στην «χρονοκάψουλα» του Διαζώματος και να ταξιδέψετε στην περιήγηση αυτή του 2009, εδώ.

Σήμερα το Μικρό Θέατρο της Αμβρακίας απέχει ένα βήμα από την πλήρη αποκατάστασή του, καθώς πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη αποκατάστασής του και αναμένεται η έγκρισή της από το ΚΑΣ. Συγκεκριμένα, το έργο «Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας», προϋπολογισμού 749.400 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Επιπλέον, η ένταξη του θεάτρου στο αναπτυξιακό πρόγραμμα ολιστικής πολιτιστικής ανάπτυξης που προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, με τίτλο «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», θα συμβάλλει στην πλήρη ανάδειξη του μνημείου και στην αξιοποίησή του ως μοχλό για την βιώσιμη ανάπτυξη της Περιφέρειας και την ευημερία των πολιτών της.

Η πρόοδος των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο της Αμβρακίας  μέχρι σήμερα:

 • Τον Ιούνιο του 2009, ο πρόεδρος του Διαζώματος κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το Αρχαίο Θέατρο Αμβρακίας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Πρεβέζης και Άρτας, όπου και πραγματοποίησε συναντήσεις με τοπικούς φορείς. (δείτε, εδώ)
 • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει «κουμπαρά» (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας (δείτε, εδώ)
 • Η ανάδειξη του θεάτρου εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, με χρηματοδότηση, ύψους 2.000.000,00 €. Υλοποιήθηκε το  υποέργο του ευρύτερου έργου «Ανάδειξη – ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων αρχαίας Αμβρακίας στην πόλη της Άρτας, Δήμου Αρταίων: δυτική νεκρόπολη, ναός Απόλλωνα και μικρό θέατρο».
 • Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών αποκαλύφθηκε κεραμικός κλίβανος της βυζαντινής περιόδου, ο οποίος δημιουργήθηκε πολύ κοντά στο κοίλο του αρχαίου θεάτρου. Δίπλα από το αρχαίο θέατρο αποκαλύφθηκε και το αποχετευτικό δίκτυο της αρχαίας πόλης.
 • Επιδιώκεται να κατασκευαστεί μικρή πεζογέφυρα πάνω από το αρχαίο θέατρο, η οποία θα προσφέρει οπτική επαφή με το αρχαίο θέατρο και ταυτόχρονα θα μας οδηγεί σε έναν ωραίο αρχαιολογικό περίπατο στα υπόλοιπα μνημεία της αρχαίας Αμβρακίας, δημιουργώντας έναν αρχαιολογικό χώρο ενταγμένο οργανικά στη ζωή της σύγχρονης πόλης.
 • Μέσω του προγράμματος «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» το έργο «Εργασίες ανάδειξης και διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου του Μικρού θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας», προϋπολογισμού 749.400 ευρώ, εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
 • Η μελέτη αποκατάστασης του μνημείου ανατέθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας στο μελετητή, κ. Νίκο Χατζηδάκη.
 • Η μελέτη ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας. (ΣΤΙΓΜΑ)
 • Αναμένεται η προώθησή της για την κατά νόμον έγκριση από το ΚΑΣ και η έναρξη των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 («Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου»(ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ).

Μπορείτε να μεταφερθείτε στη σελίδα του θεάτρου, εδώ.

Φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Διαζώματος:

 • Αεροφωτογραφία – λήψη με drone (2018)
 • Στιγμιότυπο από την περιοδεία του κ. Μπένου στο μικρό θεάτρο Αμβρακίας (2009)
 • Το αρχαίο θεάτρο Αμβρακίας (2009)
 • Ο κ. Μπένος με το Δήμαρχο Άρτας, κ. Χρήστο Τσιρογιάννη και την Προϊσταμένη ΕΦΑ Άρτας, κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου (2018)
 • Στο αρχαίο θέατρο της Αμβρακίας μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης από την Προϊσταμένη της ΕΦΑ Άρτας, κ. Βαρβάρα Παπαδοπούλου στα μέλη του δικτύου των Ελλήνων εργαζομένων στις Βρυξέλλες «ΑΡΓΩ» και του Πολιτιστικού Σωματείου «Ελληνικός Κύκλος» στο πλαίσιο ταξιδιού γνωριμίας που οργάνωσε το ΔΙΑΖΩΜΑ. (Ιούλιος 2018)
 • Άποψη του κοίλου του μικρού θεάτρου της Αμβρακίας στην Άρτα
 • Ο χάρτης της διαδρομής