Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Tο Αρχαίο Θέατρο της Καλυδώνας

Σχετικά Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο της Καλυδώνας βρίσκεται στα νότια χαμηλότερα πρανή κάτω από το μεγάλο ιερό της Λαφρίας Αρτέμιδος. Τον εντοπισμό του από τον Ευθύμιο Μαστροκώστα ακολούθησε μια σύντομη ανασκαφική έρευνα. Από το 2001 ανασκάπτεται συστηματικά από τη Διεύθυνση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (πρώην ΛΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α.) σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα.

Η αρχιτεκτονική του θεάτρου είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς η ορχήστρα του είναι ορθογώνια. Το κοίλο του έχει 26 σειρές εδωλίων, από τις οποίες οι 9 κατώτερες έχουν ορθογώνια κάτοψη ακολουθώντας το περίγραμμα της ορχήστρας ενώ οι υπόλοιπες είναι ημικυκλικές. Τμήμα της σκηνής και του προσκηνίου φαίνεται ότι αρχικά κοσμούνταν από 12 ιωνικούς κίονες.

Το Μάρτιο του 2009 ξεκίνησε το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο της Καλυδώνας. Ο Πρόεδρος του Διαζώματος, στο πλαίσιο περιοδείας του στα Αρχαία Θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, επισκέφτηκε το θέατρο της Καλυδώνας και πραγματοποίησε συναντήσεις με θεσμικούς φορείς με σκοπό τη συμβολή του Διαζώματος στην ανάδειξη του θεάτρου (βλ. εδώ).

  • Στιγμιότυπο από την περιοδεία του προέδρου του Διαζώματος το 2009. Από αριστερά προς δεξιά: Αντιδήμαρχος Δήμου Αντιρρίου, ο κ. Π. Κατσούλης, ο κ Σ. Μπένος, η κ. Μ. Γάτση, ο κ. Λ. Κολώνας, ο αρχαιοφύλακας κ. Σ. Κατσώνης, ο κ. Θ. Αγγελόπουλος

Την Τετάρτη 19 Μαΐου 2010, με πρωτοβουλία του τ. Αντινομάρχη Πολιτισμού κου Παναγιώτη Κατσούλη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του Διαζώματος με πολίτες της περιοχής, στα γραφεία του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη  εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων «Αρχαία Καλυδώνα» και «Άγιος Ιωάννης Ευηνοχωρίου», της «Ιστορικής – Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας» και του «Συλλόγου Εργοληπτών επαρχίας Μεσολογγίου». Το κλίμα της συνάντησης ήταν εξαιρετικό και οι πολίτες που πήραν μέρος εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσουν στο άνοιγμα «κουμπαρά» για το Αρχαίο Θεάτρου Καλυδώνας (βλ. εδώ).

  • Στιγμιότυπο από τη συνάντηση εργασίας στο Μεσολόγγι. Μια εξαιρετική στιγμή για το ΔΙΑΖΩΜΑ, η πρώτη κίνηση από ομάδα πολιτών για το άνοιγμα κουμπαρά σε αρχαίο θέατρο (2010).

Η δέσμευση όλων σύντομα έγινε πράξη. Στις 29 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κατάστημα Ευηνοχωρίου ειδική ενημερωτική εκδήλωση σε συνεργασία με  το Δήμο Μεσολογγίου, τους Συλλόγους «Αρχαία Καλυδώνα» και «Άγιος Ιωάννης Ευηνοχωρίου», την Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και το Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μεσολογγίου – Ναυπάκτου. Η εκδήλωση σηματοδότησε την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου της κοινής προσπάθειας φορέων, συλλόγων, εταιριών και ιδιωτών για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Καλυδώνας. Συγκινητική υπήρξε επίσης η συμμετοχή των πολιτών στην ενίσχυση του κουμπαρά του θεάτρου (βλ. εδώ).

Στιγμιότυπα από την επιτυχημένη εκδήλωση στο Ευηνοχώρι (2011)

Τον Ιούλιο του 2011, ο Πρόεδρος του Διαζώματος επισκέφτηκε και πάλι το Αρχαίο Θέατρο  και ενημερώθηκε για την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών από την προϊσταμένη της ΛΣΤ Ε.Κ.Π.Α Δρ. Ολυμπία Βικάτου και τον Διευθυντή του ινστιτούτου της Δανίας Ρούνε Φρεντέρικσεν. Ο στόχος όλων πλέον επικεντρωνόταν στην προώθηση της  μελέτης αποκατάστασης  του θεάτρου ώστε ταυτόχρονα με την ανασκαφική δραστηριότητα να προχωρούσε και η ένταξη του έργου στο  Ε.Σ.Π.Α. (βλ. εδώ).

Στιγμιότυπα από την επίσκεψη τον Ιούλιο του 2011

Τον Ιούλιο του 2012 ο πρόεδρος του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ κ. Σταύρος Μπένος επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Θεάτρου της Καλυδώνας συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Λυρικής Σκηνής κ Βύρωνα Μιχαηλίδη και τον τότε δήμαρχο Ι.Π Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Κατσούλη. Η ανασκαφική δραστηριότητα στον χώρο της Αρχαίας Καλυδώνας συνεχιζόταν με εντατικό ρυθμό. Η προϊσταμένη της ΛΣΤ’  Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ. Ολυμπία Βικάτου παρουσίασε τη σημαντική εξέλιξη της  ανασκαφικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα την αποκάλυψη της σκηνής, των παρασκηνίων και των καθισμάτων στην βόρεια και ανατολική πλευρά, καθώς και την ανακάλυψη της ράμπας που οδηγούσε στο ύψος της σκηνής. (βλ. εδώ).

Η μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνας ανατέθηκε τον Ιανουάριου του 2014 από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κο Νίκο Χατζηδάκη και για την χρηματοδότησή της αξιοποιήθηκε ο κουμπαράς του θεάτρου (βλ. εδώ).  Η μελέτη αυτή εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Μάρτιος 2019).

Το Αρχαίο Θέατρο Καλυδώνας αποτελεί πόλο της  Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα Αιτωλοακαρνανίας, όπου θα ενταχθεί και η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνας.

Μπορείτε να δείτε παρακάτω την Πρόοδο Εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο:

  • Το Μάρτη του 2009 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο της Καλυδώνας. Τον Ιούνιο του 2011 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο Ευηνοχώρι από το Δήμο Μεσολογγίου, τους Συλλόγους «ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ» και «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ», την Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και το Σύνδεσμο Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Μεσολογγίου – Ναυπάκτου για το άνοιγμα και την ενίσχυση του κουμπαρά του αρχαίου θεάτρου. (βλ. εδώ και εδώ)
  • Τα έτη 2011 – 2013 χρηματοδοτήθηκαν οι ανασκαφικές εργασίες στο μνημείο από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας, με το ποσό των 200.000,00 €.
  • Οι ανασκαφικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί.
  • Τον Ιανουάριου του 2014 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τη μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνας στον αρχιτέκτονα – μηχανικό, κο Νίκο Χατζηδάκη με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στον κουμπαρά (ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό) του μνημείου.
  • Η εκπόνηση της μελέτης ολοκληρώθηκε και το Σεπτέμβρη του 2015 παρελήφθη από το Δ.Σ. του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
  • Το Μάρτιο του 2019 η μελέτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.(ΣΤΙΓΜΑ)
  • Πρέπει να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ το πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα Αιτωλοακαρνανίας που προτείνει το «ΔΙΑΖΩΜΑ», όπου θα ενταχθεί και η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνας. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

 

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου της Καλυδώνας, εδώ!