Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο Τραχώνων

Σχετικά Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου (Τραχώνων) βρίσκεται στη περιοχή των Τραχώνων στο σημερινό Δήμο Αλίμου. Στην αρχαιότητα το θέατρο ανήκε στο αττικό δήμο του Ευωνύμου, ο οποίος εκτεινόταν ανάμεσα στον Υμηττό και στην παραλία του Αλίμου. Το θέατρο αποτελεί το μόνο δημόσιο κτίριο που έχει μέχρι σήμερα ανασκαφεί στην περιοχή.

Το Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 1973, στο πλαίσιο των εργασιών επέκτασης παρακείμενης βιομηχανίας κατασκευής ενδυμάτων ιδιοκτησίας «Αφών Ροκανά», σήμερα γνωστό ως κτήμα Γερουλάνου. Αργότερα, οι ανασκαφές επεκτάθηκαν και στο γειτονικό οικόπεδο. Οι ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή του θεάτρου έχουν αποκαλύψει τμήμα της σκηνής, το προσκήνιο, την ορχήστρα και το μεγαλύτερο μέρος του κοίλου με τις παρόδους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του θεάτρου είναι το ορθογώνιο σχήμα της ορχήστρας του.

Το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010, όταν το επισκέφτηκε πρώτη φορά ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος συνοδευόμενος από την αρχαιολόγο του σωματείου, κ. Μαρία Σοφικίτου. Στόχος της επίσκεψης του κ. Μπένου ήταν η διερεύνηση με τους τοπικούς φορείς τρόπων για την ανάδειξή του (βλ. εδώ)

 • Απόψεις του θεάτρου (2010)

Μια από τις άμεσες ενέργειες του Διαζώματος υπήρξε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού – κουμπαρά που να υποδέχεται τις δωρεές των πολιτών για την αποκατάσταση του μνημείου.

Επίσης, το 2012 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» επεδίωξε ευρεία συνάντηση εργασίας προκειμένου όλοι οι αρμόδιοι για την ανάδειξη του θεάτρου φορείς να δρομολογήσουν τις αναγκαίες ενέργειες. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της  ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και είχε θέμα επίσης και την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της  Ζέας. Στη συνάντηση συμμετείχαν η κ. Στέλλα Χρυσουλάκη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων,  και ο πρόεδρος του Διαζώματος, κ. Σταύρος Μπένος, η κ.  Καζά Κωνσταντίνα, συνταξιούχος αρχαιολόγος της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων,  ο κ. Δόγκας Δημήτρης, πρόεδρος του Ομίλου Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας (Ο.ΔΗ.Π.) Αλίμου και ακόμη οι κ.κ. Χρήστου Στέφανος, Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Καρακλιούμη Μαρία, Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών. Στη διάρκεια της συνάντησης οι δυο αντιπεριφερειάρχες δεσμεύτηκαν να διαθέσουν  μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ αντίστοιχα.

 • Στιγμιότυπο από την συνάντηση εργασίας (2012).

Ακολούθησε δυο χρόνια μετά, τον Μάρτιο του 2014,  μετά από την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής, για το έργο «Εκπόνηση μελετών και εκτέλεση εργασιών για την Αναστήλωση του Θεάτρου Ευωνύμου και την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Καταλοίπων σε Ενιαία Διαδρομή». Ο προϋπολογισμός της ήταν 200.000 ευρώ και τη χρηματοδότηση διέθεσε η Περιφέρεια Ατιτκής  (βλ. εδώ) Η σύμβαση δεν ολοκληρώθηκε ως προς το αντικείμενο και συνεπώς απαιτείται νέα.

Το Φεβρουάριο του 2015 ανατέθηκαν απευθείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων οι παρακάτω μελέτες για την αναστήλωση του θεάτρου Ευωνύμου και την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Καταλοίπων σε Ενιαία Διαδρομή:

 • Εκπόνηση στατικής μελέτης για την κατασκευή στεγάστρου του σκηνικού οικοδομήματος στο αρχαίο θέατρο Ευωνύμου,
 • Εκπόνηση μελέτης απορροής ομβρίων υδάτων του αρχαίου θεάτρου Ευωνύμου,
 • Εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την καταγραφή της παθολογίας του αρχαίου θεάτρου Ευωνύμου

Επίσης, από το 2016 έχει ολοκληρωθεί και η αναγκαία απαλλοτρίωση  ακινήτου, το οποίο βρίσκεται σε γειτνίαση με το Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου. Το κόστος της απαλλοτρίωσης ανήλθε στο ποσό των 3.564.674,20 ευρώ και καλύφθηκε από το πρώην Τ.Α.Π.Α. (Ο.Δ.ΑΠ.).  (βλ. εδώ).

 • Αεροφωτογραφία μέσω google earth, όπου φαίνεται με κίτρινη υπογράμμιση το απαλλοτριωμένο ακίνητο

Στην ανάδειξη και αποκατάσταση του μνημείου καταλυτική υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια η δράση του δημοτικού συμβούλου Αλίμου και μέλους του Διαζώματος, κ.  Γιάννη Μαριόλη. Στο πλούσιο έργο του εντάσσεται και η διοργάνωση της εκδήλωσης «ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΥΩΝΥΜΟΥ 2300 χρόνια μετά», η οποία έγινε στο πλαίσιο συμμετοχής του 9ου δημοτικού σχολείου Αλίμου στην εκπαιδευτική δράση του «Διαζώματος» «Μαθητές ξεναγοί σε αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης». Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι μαθητές παρουσίασαν στο κοινό την ιστορία του θεάτρου και ακολούθησε το  θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Άλιμος Ευώνυμος ένα όνειρο για μικρούς και μεγάλους» του Γιάννη Μαριόλη, σε μουσική του Νίκου Ξανθούλη (βλ. εδώ).

Η σύναψη νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την ολοκλήρωση της ανασκαφής επομένως είναι το επόμενο αναγκαίο βήμα για την ανάδειξη του μνημείου, καθώς και η ανάθεση των μελετών που θα προσδιορίσουν τον καταλληλότερο τρόπο  αποκατάστασης και λειτουργικής σύνδεσης του μνημείου με την ζωή της σύγχρονης  πόλης.

 

Δείτε την πρόοδο εργασιών του Αρχαίου Θεάτρου

 • Την Τετάρτη 03 Μαρτίου 2010 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο Τραχώνων στον Άλιμο Αττικής, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα του Πειραιά, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
 • Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο Τραχώνων. (βλ. εδώ)
 • Την Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στα γραφεία της ΚΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», κ. Σταύρος Μπένος, η Προϊστάμενη της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Στέλλα Χρυσουλάκη, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, κα Καρακλιούμη Μαρία, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς, κος Χρήστου Στέφανος, η συνταξιούχος αρχαιολόγος της ΚΣΤ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κα Καζά Κωνσταντίνα και ο πρόεδρος του Ομίλου Δημοκρατικής Πρωτοβουλίας (Ο.ΔΗ.Π.) Αλίμου, κος Δόγκας Δημήτρης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάδειξη δύο πολύ σπουδαίων αρχαίων θεάτρων: του θεάτρου των Τραχώνων και της Ζέας. (βλ. εδώ)
 • Το Μάρτιο του 2014  υπεγράφη με την παρότρυνση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, ύψους 200.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Αττικής για το έργο «Εκπόνηση μελετών και εκτέλεση εργασιών για την Αναστήλωση του Θεάτρου Ευωνύμου και την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Καταλοίπων σε Ενιαία Διαδρομή». (βλ. εδώ) Τη χρηματοδότηση για το παραπάνω πρόγραμμα διέθεσε η Περιφέρεια Αττικής. Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαίου θεάτρου του Ευωνύμου σε αρχαιολογικό χώρο υψηλής αισθητικής που θα ενσωματωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον αστικό ιστό της πόλης. Μέσω της παραπάνω χρηματοδότησης χρηματοδοτήθηκε και η ανάθεση των απαιτούμενων μελετών, καθώς και  η υλοποίηση ανασκαφικών και στερεωτικών εργασιών.
 • Το Φεβρουάριο του 2015 ανατέθηκαν απευθείας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων οι παρακάτω μελέτες για την αναστήλωση του θεάτρου Ευωνύμου και την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Καταλοίπων σε Ενιαία Διαδρομή:
 • Εκπόνηση στατικής μελέτης για την κατασκευή στεγάστρου του σκηνικού οικοδομήματος στο αρχαίο θέατρο Ευωνύμου, έναντι του ποσού των 2.952,00 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%, στον κο Γεώργιο Βροχίδη, Διπλωματούχο Πολιτικό,
 • Εκπόνηση μελέτης απορροής ομβρίων υδάτων του αρχαίου θεάτρου Ευωνύμου, έναντι του ποσού των 4.735,50 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%, στον κο Δημήτρη Διονυσιώτη, Διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικό Α.Π.Θ.,
 • Εκπόνηση τεχνικής μελέτης για την καταγραφή της παθολογίας του αρχαίου θεάτρου Ευωνύμου, έναντι του ποσού των 14.698,50 €, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 23%, στον κο Ιωάννη Κοψαχείλη, Διπλωματούχο Αρχιτέκτονα Μηχανικό Α.Π.Θ.
 • Το αντικείμενο της παραπάνω προγραμματικής σύμβασης δεν ολοκληρώθηκε.
 • Οι μαθητές της Ε΄ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αλίμου και η δασκάλα τους, κα Θάλεια Παπακωνσταντίνου υιοθέτησαν το Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου στον Άλιμο. Τα εγκαίνια αυτής της δράσης πραγματοποίησαν οι μαθητές με τη δασκάλα τους την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016 σε ειδική εκδήλωση στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου. Ψυχή της παραπάνω εκδήλωσης ήταν ο κ. Ιωάννης Μαριόλης, μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», Δημότης Αλίμου και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αλίμου, ο οποίος συμβάλλει ενεργά στην προσπάθεια ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου των Τραχώνων. (βλ. εδώ)
 • Το Δεκέμβρη του 2016 ολοκληρώθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου στους Τράχωνες Αλίμου Αττικής, το οποίο βρίσκεται σε γειτνίαση με το αρχαίο θέατρο των Ευωνύμου – Τραχώνων. (βλ. εδώ)
 • Σύναψη νέας Προγραμματικής Σύμβασης για την ολοκλήρωση της ανασκαφής, της ανάθεσης των μελετών αποκατάστασης του μνημείου και της λειτουργικής σύνδεσης του μνημείου με την πόλη(ΣΤΙΓΜΑ)
 • Ένταξη της αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου των Τραχώνων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Επισκεφτείτε τη σελίδα του θεάτρου, εδώ.