Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: To Αρχαίο Θέατρο της Μήλου

Σχετικά Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο της Μήλου βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου, όπου εκτείνεται η αρχαία πόλη, μεταξύ των σύγχρονων οικισμών Τρυπητή και Κλήμα, σε μία εντυπωσιακή θέση με θέα τον κόλπο της Μήλου. Η σωζόμενη μορφή του θεάτρου ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ωστόσο είναι πιθανόν η αρχική κατασκευή του οικοδομήματος να ανάγεται στην ελληνιστική εποχή.

Για την προστασία του μνημείου, τη βελτίωση της επισκεψιμότητάς του, την ασφαλή επίσκεψή του, την επανένταξή του στην πολιτιστική ζωή του νησιού και τη δημιουργία ενός χώρου διδακτικού, πυρήνα πολιτιστικής δραστηριότητας της Μήλου, εκπονήθηκε το 2009 η μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου, με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ. Εν συνεχεία το έργο «Ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Μήλου» εντάχθηκε Ε.Σ.Π.Α. με προϋπολογισμό 1.5 εκ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013. Το έργο υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων την περίοδο 2010-2015.

Για τις ανάγκες του έργου και προκειμένου να είναι πλήρης ο φάκελος της μελέτης αναστήλωσης του μνημείου, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» προέβη στην ανάθεση της γεωτεχνικής μελέτης του θεάτρου. Η μελέτη ανατέθηκε στην εταιρεία «ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.» και ολοκληρώθηκε.

  • Άποψη του αναστηλωμένου θεάτρου της Μήλου

Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Ιουλίου 2012 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» ταξίδεψαν στο νησί της Μήλου, όπου συνεδρίασαν για πρώτη φορά εκτός των τειχών της Αθήνας, σε χώρο του Συνεδριακού Κέντρου Γ. Ηλιόπουλος, που παραχωρήθηκε από την εταιρεία S&B Bιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ. στη Μήλο.Το Σάββατο 14 Ιουλίου επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Μήλου, όπου τους υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μήλου, κος Γεράσιμος Δαμουλάκης με τους συνεργάτες του. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το αρχαίο θέατρο της Μήλου, όπου τους ξενάγησε η αρχαιολόγος της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, κα Πάντου Πέγκυ. Η κα Πάντου τους ενημέρωσε, επίσης, για την πορεία των εργασιών που πραγματοποιούνται στο θέατρο με χρηματοδότηση από το Ε.Σ.Π.Α., ύψους 1.500.000 ευρώ.

Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής εκδήλωσης το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο της Μήλου άνοιξε τις πύλες του και παραδόθηκε στο κοινό. Η  εκδήλωση περιλάμβανε την επίσημη τελετή παράδοσης του θεάτρου από την τ. Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη και τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ. Δ. Αθανασούλη, την παρουσίαση μουσικού δρώμενου με την μουσικό και ερμηνεύτρια κ. Όλγα Καμηλάρη, ξενάγηση στον χώρο του αρχαίου θεάτρου από την υπεύθυνη του έργου, αρχαιολόγο κ. Π. Πάντου, και μουσική παράσταση από την παιδική χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου «Μηλίων Τέχνες». Περισσότεροι από 600 θεατές απόλαυσαν τέλος, την παράσταση του σκηνοθέτη κ. Πέτρου Ζούλια «Ο Διάλογος των Μηλίων», με τη συγκλονιστική ερμηνεία της ηθοποιού κ. Νένας Μεντή. Το κείμενο προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση, καθώς ακούστηκε για πρώτη φορά πάνω από το αρχαίο λιμάνι στο οποίο το 416 π.Χ. αποβιβάστηκαν οι Αθηναίοι, όταν επιτέθηκαν στη Μήλο.

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκφράζει τη χαρά του για την ολοκλήρωση της ανάδειξης ενός ακόμη σπουδαίου θεάτρου, καθώς και τα θερμά του συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, ώστε να αποτελεί ζωτικό κύτταρο της τοπικής κοινωνίας και φάρο πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Μπορείτε να δείτε την Πρόοδο εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο στη συνέχεια

  • Για την προστασία του μνημείου, τη βελτίωση της επισκεψιμότητάς του, την ασφαλή επίσκεψή του, την επανένταξή του στην πολιτιστική ζωή του νησιού και τη δημιουργία ενός χώρου διδακτικού, πυρήνα πολιτιστικής δραστηριότητας της Μήλου, εκπονήθηκε το 2009 η μελέτη αποκατάστασής του, με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ.
  • Η αναστήλωση και η ανάδειξη του θεάτρου της Μήλου εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α., με χρηματοδότηση 1.500.000,00 €.
  • Σκοπός του έργου ήταν η διάσωση του μνημείου από την περαιτέρω κατάρρευση, η συντήρηση και προστασία του, η βελτίωση της εικόνας του και ο ευπρεπισμός του άμεσου περιβάλλοντός του, η ασφαλής επίσκεψη του μνημείου και η δημιουργία ενός χώρου διδακτικού, πυρήνα πολιτιστικής δραστηριότητας της Μήλου.
  • Το ΔΙΑΖΩΜΑ ανέθεσε Γεωτεχνική μελέτη στην εταιρεία «ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.», η οποία ήδη ολοκληρώθηκε.
  • Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν.
  • Πραγματοποιήθηκαν συγκολλήσεις αρχιτεκτονικών μελών, εργασίες αποχωμάτωσης του σκηνικού οικοδομήματος,εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης των εδωλίων των 5 πρώτων κερκίδων. Τέλος, έχουν ανακατασκευαστεί με νέο μάρμαρο 3 κλίμακες του θεάτρου.
  • Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016 κατά τη διάρκεια μιας συγκινητικής εκδήλωσης το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο της Μήλου άνοιξε τις πύλες του και παραδόθηκε στο κοινό, μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών ανάδειξής του.

 Επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου της Μήλου, εδώ.