Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Λίνδου

Σχετικά Θέατρα

Το Αρχαίο Θέατρο της Λίνδου, στη Ρόδο, διαμορφώνεται στους πρόποδες της δυτικής πλαγιάς του βράχου της λινδιακής ακρόπολης, κάτω από το ναό της Aθηνάς. Χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ. και συνδέεται με τις μεγάλες γιορτές της πόλης προς τιμήν του Διονύσου, τα Σμίνθια.  Η χωρητικότητα του θεάτρου έφτανε τους 1.800-2.000 θεατές.

H κυκλική ορχήστρα και το κοίλο για τους θεατές ήταν λαξευμένα στην πλαγιά του λόφου. Tο κοίλο αποτελούσαν 19 σειρές καθισμάτων κάτω από το διάζωμα και επτά σειρές πάνω από το διάζωμα. Aπό τις εννέα κερκίδες σώζονται μόνο οι πέντε. Επίσης, διατηρούνται μέχρι σήμερα οι προεδρίες, τα ειδικά καθίσματα γύρω από την ορχήστρα για τους επισήμους. Στην προέκταση της σκηνής του θεάτρου ήρθαν στο φως λείψανα από ένα τετράστωο κτήριο, που προοριζόταν για θρησκευτικές τελετές.

Για την υποστήριξη της ανάδειξης του εντυπωσιακού αυτού Αρχαίου Θεάτρου, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει ειδικό «κουμπαρά» (τραπεζικό λογαριασμό). Μπορείτε να ενημερωθείτε, αλλά και να συνεισφέρετε στην συλλογική αυτή προσπάθεια μέσω του συνδέσμου που ακολουθεί, εδώ.

Ακόμη, το «ΔΙΑΖΩΜΑ» συμβάλλει στην «κοινωνικοποίηση» του  θεάτρου μέσω της εκπαιδευτικής δράσης «Υιοθεσία αρχαίων θεάτρων. Μαθητές ξεναγούν μαθητές στα αρχαία θέατρα».   Στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius που υλοποιήθηκε τη διετία 2008-2010, το 1ο Λύκειο Ρόδου “Βενετόκλειο”, μέλος της Generation d του Διαζώματος, δημιούργησε μια
τρισδιάστατη (3D) αναπαράσταση του Αρχαίου θεάτρου της Λίνδου, την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στη συνέχεια: http://users.sch.gr/spapand/lindos.html

Τον Αύγουστο του 2012 ξεκίνησαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου  οι εργασίες ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου της Λίνδου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, ύψους 100.000 ευρώ, που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο στόχος του προγράμματος ήταν η ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαίου θεάτρου σε αρχαιολογικό χώρο υψηλής αισθητικής που να ενσωματωθεί στη ζωή του σύγχρονου οικισμού της Λίνδου.

Οι εργασίες ωστόσο διακόπηκαν  το Δεκέμβριο του 2012, με τη λήξη τις σύμβασης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο πλήρης καθαρισμός  της ορχήστρας,  της σκηνής και του περιβάλλοντος χώρου. Δυστυχώς, παρά τις ενέργειες της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων δεν ακολούθησε ανανέωση της σύμβασης ή νέα προκήρυξη  (βλ. εδώ).

Το 2016 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη που ανέθεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για την τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση του θεάτρου, την καταγραφή της παθολογίας, και την πρόταση αποκατάστασης του.

Για την πλήρη ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της Λίνδου, απομένει η χρηματοδότηση της παραπάνω εγκεκριμένης μελέτης. Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» θα υποστηρίξει με όλες του δυνάμεις τις αρμόδιες υπηρεσίες για το σκοπό αυτό, προκειμένου το θέατρο να αποκτήσει και πάλι την λειτουργικότητά του και να αποκτήσει μια δεύτερη ζωή.

  Η Πρόοδος εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο

  • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» άνοιξε «κουμπαρά» (τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο της Λίνδου. (βλ. εδώ)
  • Τον Αύγουστο του 2011 υπεγράφη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με χρηματοδότηση ύψους 100.000,00 ευρώ, για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Λίνδου. (βλ. εδώ)
  • Η χρηματοδότηση των 100.000,00 ευρώ διατέθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για ανασκαφικές, στερεωτικές εργασίες, καθώς και αποτυπώσεις, τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές, οι οποίες θα μας δώσουν πολύτιμο υλικό για την ανάθεση εν συνεχεία της μελέτης αποκατάστασης του θεάτρου.
  • Η μελέτη για την τοπογραφική και σχεδιαστική αποτύπωση, καταγραφή της παθολογίας, πρόταση αποκατάστασης του θεάτρου εκπονήθηκε από την αρχιτέκτονα Αγγελική Μάρκου. Η μελέτη αυτή ανατέθηκε απ’ ευθείας από την ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση από την Προγραμματική Σύμβαση και η εκπόνησή της ολοκληρώθηκε.
  • Το Μάιο του 2016 η προμελέτη ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Λίνδου εγκρίθηκε από το ΚΑΣ. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Απαιτείται η ένταξη της υλοποίησης της μελέτης αποκατάστασης σε Ευρωπαϊκό ή χορηγικό πρόγραμμα χρηματοδότησης. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

  Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου της Λίνδου, εδώ.