Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης στην Πρέβεζα

Σχετικά Θέατρα

Το ταξίδι του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο Αρχαίο Θέατρο της Κασσώπης έχει αφετηρία τον Ιούνιο του  2009, όταν  πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του προέδρου του Σωματείου, κ. Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα των νομών Πρεβέζης και Άρτας. Εκεί, ο κ. Μπένος συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς έχοντας βαθιά επιθυμία να συμβάλει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο έργο της πολιτείας για την ανάδειξη του μνημείου. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε διαφάνηκε η διαθεσιμότητα τόσο του τ. νομάρχη κ. Βασίλη Ιωάννου όσο και του τ. δημάρχου Πρέβεζας κου Μιλτιάδη Κλάπα να βοηθήσουν την αρχαιολογική υπηρεσία, σε όποιο στάδιο απαιτηθεί, για την ανάδειξη των υπέροχων χώρων θέασης και ακρόασης του νομού Πρεβέζης.

  • Στιγμιότυπα από την επίσκεψη στο θέατρο: Διακρίνονται από αριστερά, Δήμητρα Παπακώστα, Ντορίτα Κοντογιάννη, Γιώργος Ρήγινος, Γιώργος Νούσιας, Σταύρος Μπένος, Κωνσταντίνα Γραβάνη, Φάνης Μικρούλης, Μιλτιάδης Κλάπας και Κωνσταντίνος Τζήμας
  • Συνέντευξη τύπου. Διακρίνονται από αριστερά, Γιώργος Ρήγινος, Βασίλης Ιωάννου – Νομάρχης Πρέβεζας, Σταύρος Μπένος και Μιλτιάδης Κλάπας

Μια από τις πρώτες κινήσεις του Διαζώματος για την φροντίδα του μνημείου υπήρξε  το άνοιγμα του «κουμπαρά» (τραπεζικού λογαριασμού) του θεάτρου.

Το 2015 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέλαβε πιο ουσιαστικό ρόλο στην αποκατάσταση του μνημείου, καθώς προχώρησε στην ανάθεση των απαραίτητων μελετών (αρχιτεκτονική, δομικής αποκατάστασης, γεωτεχνική, ανάσχεσης της επικινδυνότητας κατάπτωσης τμημάτων του βράχου όπισθεν του αρχαίου θεάτρου) για την αποκατάσταση και συνολική ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης.

Δυο χρόνια μετά, το 2017 οργάνωσε το πρώτο πρόγραμμα «Crowdfunding» για χρηματοδότηση μελετών σε αρχαίο θέατρο. Η ανακοίνωση της επίσημης έναρξης του προγράμματος Crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης είχε γίνει το Σεπτέμβριο του 2016 στη διάρκεια των εργασιών της 9ης Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» (βλ. εδώ). Μέσω του παραπάνω προγράμματος και αξιοποιώντας την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Εθνικής Τράπεζας, Act4Greece συγκεντρώθηκε το ποσό των 80.500 ευρώ, το οποίο διατέθηκε για την κάλυψη του κόστους ανάθεσης των μελετών αποκατάστασης του θεάτρου.

Είχε, επίσης, προηγηθεί καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε βίντεο προώθησης, για το οποίο προσφέρθηκαν εθελοντικά οι καλλιτέχνες κ.κ. Μαρία Ναυπλιώτου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Νίκος Ορφανός. Επιπλέον,  πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Πρέβεζα, και στην Αθήνα σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς.

Βίντεο από την εκδήλωση στην Πρέβεζα:

Την εκδήλωση της Αθήνας χαιρέτισε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης, ο οποίος τόνισε πως το έργο «αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα αξιοποίησης των πόρων που διοχετεύονται από το ΕΣΠΑ, αλλά και της δύναμης του πολιτισμού και των συνεργειών, καθώς είναι το πρώτο στον τομέα του πολιτισμού που εντάχθηκε στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Στο παραπάνω πλαίσιο η Εταιρεία ΒΙΚΟΣ Α.Ε., εταιρικό μέλος του Διαζώματος υποστήριξε και συμμετείχε, με το χρηματικό ποσό των 10.000€, στο παραπάνω πρόγραμμα Crowdfunding.

Επίσης, στήριξε οικονομικά για το σχολικό έτος 2016-2017 τη διενέργεια σχολικών ξεναγήσεων στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, από σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης που ανήκουν στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου και η εκπαιδευτική κοινότητα της Ηπείρου να ανοίξει την αγκαλιά της σε αυτόν το μοναδικό αρχαιολογικό χώρο.

  • Στιγμιότυπο από τις επισκέψεις μαθητών στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κασσώπης (2017)

Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί  και εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η εκπόνηση της προμελέτης αποκατάστασης και συνολικής ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης, και η οριστική μελέτη αποκατάστασης και συνολικής ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου (αρχιτεκτονική, δομική αποκατάσταση, μελέτη συντήρησης και στερέωσης του δομικού υλικού, γεωτεχνική μελέτη και μελέτη ανάσχεσης της επικινδυνότητας τμημάτων του βράχου όπισθεν του αρχαίου θεάτρου, πρόταση διαμόρφωσης εργοταξιακού δρόμου στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου).

Με την αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και χάρη στο υποδειγματικό έργο της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρεβέζης είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση – Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης (Α΄ Φάση)» μέσω του προγράμματος «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου. Με το παραπάνω έργο συμπληρώνονται οι υπάρχουσες υποδομές στην περιοχή του αρχαίου θεάτρου και γενικότερα στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο των έργων με χρηματοδότηση από το Γ΄ Κ.Π.Σ. και το Ε.Σ.Π.Α.

Δείτε την Πρόοδο Εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο παρακάτω:

  • Το Σάββατο 13 Ιουνίου 2009 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσκεψη του προέδρου του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο της Κασσώπης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα των νομών Πρεβέζης και Άρτας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
  • Εν συνεχεία το «ΔΙΑΖΩΜΑ» άνοιξε «κουμπαρά» (τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης. (βλ. εδώ)
  • Μέσω του έργου «Ανάδειξη συνοικίας θεάτρου αρχαίας Κασσώπης» που είχε ενταχθεί στο Ε.Π. «Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος 2007-2013» του Ε.Σ.Π.Α., με συνολικό προϋπολογισμό 300.000 ευρώ, υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες εργασίες: καθαρισμός του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του από την άγρια βλάστηση, δοκιμαστικές τομές στους δρόμους της αρχαίας πόλης που οδηγούν στο θέατρο, συστηματικός αρχαιολογικός καθαρισμός του δυτικού πολυγωνικού αναλημματικού τοίχου του κοίλου, των τεσσάρων δυτικών κερκίδων του κοίλου, της ορχήστρας και του σκηνικού οικοδομήματος του θεάτρου.
  • Το 2015 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ανέθεσε τις παρακάτω μελέτες που κρίθηκαν αναγκαίες για την αποκατάσταση και συνολική ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης:
    • αρχιτεκτονική μελέτη στους αρχιτέκτονες κ.κ. Στάμου Ιουλία και Λεωνίδα Λεοντάρη,
    • μελέτη δομικής αποκατάστασης, στον πολιτικό μηχανικό, κ. Παπαντωνόπουλο Κωνσταντίνο,
    • γεωτεχνική μελέτη και μελέτη ανάσχεσης της επικινδυνότητας κατάπτωσης τμημάτων του βράχου όπισθεν του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης στην Εταιρεία «ΕΔΑΦΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Α.Ε.».
  • Από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και η πλατφόρμα act4greece της Εθνικής Τράπεζας υλοποίησαν πρόγραμμα «Crowdfunding» για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης. Μέσω του παραπάνω προγράμματος συγκέντρωσε χάρη στη δύναμη των πολλών το ποσό των 80.500 ευρώ, το οποίο διατέθηκε για την κάλυψη του κόστους της ανάθεσης των μελετών. (video)
  • Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 στο ξενοδοχείο Dioni Boutique στην Πρέβεζα παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Crowdfunding για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η Εθνική Τράπεζα και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ». (βλ. εδώ)
  • Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 στην κεντρική αίθουσα του Μικρού Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσιάστηκε στην Αθήνα το πρόγραμμα Crowdfunding για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης. (βλ. εδώ)
  • Η εκπόνηση της προμελέτης αποκατάστασης και συνολικής ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Κασσώπης έχει ήδη ολοκληρωθεί.
  • Την Τρίτη 26 Ιουλίου 2016 η μελέτη εγκρίθηκε από το Κ.Α.Σ.
  • Παραδόθηκε, επίσης, από τους μελετητές και η οριστική μελέτη αποκατάστασης του θεάτρου.
  • Τον Ιούλιο του 2018 εγκρίθηκαν από το ΚΑΣ:
    1. μελέτη αποκατάστασης και συνολικής ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης (αρχιτεκτονική, δομική αποκατάσταση),
    2. μελέτη συντήρησης και στερέωσης του δομικού υλικού του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης,
    3. γεωτεχνική μελέτη και μελέτη ανάσχεσης της επικινδυνότητας τμημάτων του βράχου όπισθεν του αρχαίου θεάτρου Κασσώπης και
    4. πρόταση διαμόρφωσης εργοταξιακού δρόμου στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης, Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου.
  • Είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση – Ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Κασσώπης (Α΄ Φάση)» μέσω του προγράμματος «Πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», με χρηματοδότηση, ύψους 1.000.000 ευρώ, (Άξονας Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και αειφόρος ανάπτυξη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Ηπείρου).  (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Παρακολούθηση και ολοκλήρωση εργασιών. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου, εδώ και να δείτε την έκδοση του Διαζώματος για το θέατρο, εδώ.