Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας

Σχετικά Θέατρα

Το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας βρίσκεται στα νότια του ομώνυμου χωριού, στην τοποθεσία «Καμπάνα» του νομού Ροδόπης, μέσα στον οχυρωματικό περίβολο της αρχαίας Μαρώνειας και έχει τρεις οικοδομικές φάσεις. Το θέατρο κτίστηκε στην πρώιμη ελληνιστική περίοδο. Στην πρώτη ρωμαϊκή φάση οικοδομήθηκε η σκηνή και το προσκήνιο και καλύφθηκαν οι αποχετευτικοί αγωγοί. Στην τελευταία υστερορωμαϊκή φάση, η ορχήστρα μετατράπηκε σε αρένα. Η χωρητικότητά του έφθανε τους 1200 – 1300 θεατές.

Το ταξίδι του Διαζώματος στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας ξεκίνησε το 2008, όταν ο πρόεδρος του Διαζώματος στο πλαίσιο περιοδείας του σε αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης της Βορείου Ελλάδας, επισκέφτηκε το θέατρο. Με στόχο την ανάδειξη του μνημείου, με πρωτοβουλία του Διαζώματος, πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ.: Δημήτρης Μάτσας – τ. Προϊστάμενος της ΙΘ΄ΕΠΚΑ, Χρύσα Καραδήμα – αρχαιολόγος και υπεύθυνη για τις εργασίες στο θέατρο, Χρήστος Παπανικολάου – τ. δήμαρχος της Μαρώνειας, Άρης Γιαννακίδης – Νομάρχης Ροδόπης κ.α.. Ακολούθησε συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο της Μαρώνειας, όπου ο Νομάρχης υποσχέθηκε χρηματοδότηση του έργου με €150.000 μέχρι την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, ενώ σε συνεργασία με τον δήμαρχο  θα προχωρούσαν σε εργασίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στο θέατρο.

Μια από τις πρώτες κινήσεις του Διαζώματος ήταν το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού – «κουμπαρά».

Στις 29 Αυγούστου του 2009 το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναστήλωσής του, άνοιξε ξανά μετά από 2.300 χρόνια. Η ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος του Διαζώματος, κα Λυδία Κονιόρδου απήγγειλε μονολόγους του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Η μοναδική της ερμηνεία στα εγκαίνια επανάχρησης του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας καθήλωσε τους σχεδόν 500 τυχερούς παρευρισκόμενους. Πρόκειται για ένα κορυφαίo γεγονός που καταγράφηκε έντονα στη μνήμη όσων παρακολούθησαν. Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα στο video που ακολουθεί, εδώ.

 

 • Στιγμιότυπo από τα εγκαίνια του θεάτρου το 2009

Το Σεπτέμβριο του 2011  το «ΔΙΑΖΩΜΑ» επέλεξε το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας για να επισφραγίσει τη συνεργασία του με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μια δράση που είχε στόχο την προώθηση της «κοινωνικοποίησης» του θεάτρου. Στη διάρκεια της εκδήλωσης με όχημα τη μετάφραση του Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη και σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη,  η μαγεία του Ομηρικού λόγου, ακούστηκε από τη Λυδία Φωτοπούλου, μέσα στο αρχαίο θέατρο.

 • Στιγμιότυπο από την εκδήλωση

Επίσης, με πρωτοβουλία του Διαζώματος το Αρχαίο Θέατρο έχει ανεβεί στο άρμα ενός μεγάλου, ολιστικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την «Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού». Στο πλαίσιο αυτό, το Σεπτέμβριο του 2017 το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποίησε μέρος των εργασιών της Ι΄ Γενικής του Συνέλευσης, που ήταν αφιερωμένη στην προβολή και προώθηση του παραπάνω προγράμματος, στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συνέλευσης 400 μέλη και φίλοι του Σωματείου περπάτησαν πρώτοι στα βήματα της Πολιτιστικής Διαδρομής. Επίσης, απόλαυσαν από τα εδώλια του θεάτρου, ένα μουσικό οδοιπορικό στην ανθρωπογεωγραφία και τα ακούσματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε επιμέλεια, κ. Θανάση Γκαϊφύλλια.

 • Στιγμιότυπο με drone από την διάρκεια της εκδήλωσης στο θέατρο το 2017

Μπορείτε να δείτε στη συνέχεια την πρόοδο εργασιών στο θέατρο:

 • Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα αρχαία θέατρα της Βορείου Ελλάδας, όπου συναντήθηκε με όλους τους τοπικούς φορείς, με θέμα την ανάδειξη του παραπάνω θεάτρου. (βλ. εδώ)
 • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» έχει ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό (κουμπαρά) για το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας. (βλ. εδώ)
 • Το 2009 ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εργασίες αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των έργων «Αρχαιολογικές Εργασίες Ανάπλασης Ανάδειξης Αρχαιολογικών Χώρων Ν.Δ. Ροδόπης. Αρχαιολογικός χώρος Μαρώνειας – Ισμάρου»του Π.Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ποσό 1.573.000 €) και «Προστασία – Ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου και Ρωμαϊκής Αγοράς Μαρώνειας» του Ε. Π. «Πολιτισμός» 2000-2006 (ποσό 550.000 €).
 • Επιπλέον χρηματοδότηση ποσού € 100.000 («Εργασίες αναστήλωσης αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας 2009»)δόθηκε από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Ροδόπης (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι).
 • Στις 29 Αυγούστου του 2009 το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της αναστήλωσής του, άνοιξε ξανά μετά από 2.300 χρόνια. Η ηθοποιός και ιδρυτικό μέλος του Διαζώματος, κα Λυδία Κονιόρδου απήγγειλε μονολόγους του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. (βλ. εδώ)
 • Το έργο «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ – ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΙΕΡΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΤΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑ», δηλαδή η Β΄ φάση αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου εντάχθηκε στο ΠΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ – Ε.Σ.Π.Α. 2007-2013, με χρηματοδότηση, ύψους 588.192 ευρώ. Το έργο περιελάμβανε:
 1. τη συνέχιση και ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας. Αναλυτικότερα οι εργασίες ήταν οι εξής:

1.1. Συντήρηση-έρευνα του πλινθόκτιστου τοίχου του ρωμαϊκού προσκηνίου.

1.2. Κατασκευή και τοποθέτηση των υπολοίπων απαραίτητων λίθινων συμπληρωμάτων εδωλίων στο κοίλο.

1.3. Ανάδειξη της ελληνιστικής φάσης με τοποθέτηση των σωζόμενων προεδριών σε υποδομή από ανοξείδωτο χάλυβα στην κάτω απόληξη της κεντρικής κατεστραμμένης κερκίδας και διαμόρφωση ανοιγμάτων στα πέρατα και στο κέντρο του ημικυκλικού αγωγού της ορχήστρας με επικάλυψη από υαλοπίνακες.

 1. Καταγραφή, μελέτη και δημοσίευση του ανασκαφικού υλικού του θεάτρου, εκτύπωση εκπαιδευτικού προγράμματος για μαθητές των δύο πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.
 2. Ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου του αρχαίου θεάτρου (εξομάλυνση πρανούς δυτικής παρόδου μετά την ολοκλήρωση της έρευνας των τάφων, νέα είσοδος, η οποία θα εξυπηρετεί και ΑμεΑ, νέα περίφραξη, καθιστικά, πινακίδες, φυτεύσεις κ.α).
 3. Έρευνα-συντήρηση του Ιερού του Διονύσου (συγκρότημα δημοσίων κτιρίων), η οποία περιλαμβάνει:

4.1. Συντήρηση-στερέωση των ευπαθών τοιχοποιιών όλων των ανεσκαμμένων κτιρίων (ναός, βόρειο και νότια κτίρια).

4.2. Κατασκευή στεγάστρου προστασίας των ευπαθών τοιχοποιιών και επιχρισμάτων του νοτιοανατολικού κτιρίου.

4.3. Σύνδεση των κτιρίων του Ιερού με το θέατρο

 • Οι εργασίες της Β΄ φάσης(αποκατάσταση του κάτω κοίλου του θεάτρου) ολοκληρώθηκαν.
 • Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011 η μαγεία του Ομηρικού λόγου, με όχημα τη μετάφραση του Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη και σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, ακούστηκε μέσα στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, σφραγίζοντας την πρώτη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με το «ΔΙΑΖΩΜΑ». (βλ. εδώ)
 • Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» πραγματοποίησε την Ι΄ Γενική του Συνέλευση στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας, με στόχο την προώθηση από της Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού. (βλ. εδώ)
 • Το έργο «Βελτίωση – Διαμόρφωση οδού Μαρώνειας – παραλίας Πετρωτών – ορίων Ν. Έβρου», με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης / Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ΠΕ Ροδόπης και προϋπολογισμό: 13.679.600,00 € συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020». Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Η οδός με έναρξη τον ισόπεδο κόμβο νοτίως της Μαρώνειας θα διέρχεται από το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, διασχίζει την περιοχή της Μαρμαρίτσας, τα τείχη της Αρχαίας Ισμάρας, διέρχεται πάνω από την παραλία Πετρωτών και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσημβρίας και καταλήγει προ της υφιστάμενης οδού προς Δίκελλα – Μάκρη. Στόχοι του παραπάνω έργου: Ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου Μαρωνείας και των υπόλοιπων χώρων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της περιοχής (Μακρά τείχοι, Οδύσσειο ρείθρο κτλ). Αύξηση της επισκεψιμότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αποκατάσταση επικοινωνίας των νομών Ροδόπης και Έβρου μέσω του παραλιακού μετώπου.
 • Το τελευταίο διάστημα υλοποιείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης το πρόγραμμα «Πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού» (ViaEgnatia) ως Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, με χρηματοδότηση, ύψους 55,2 εκ.  ευρώ, από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020. (ΣΤΙΓΜΑ)
 • Απαιτείται η ένταξη της ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του θεάτρου της Μαρώνειας (αποκατάσταση της γεωμετρίας του θεάτρου και λειτουργική σύνδεσή του με τον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο) στο πρόγραμμα Πολιτιστικής Διαδρομής VIAEGNATIA που υλοποιείται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)