Γρήγορη μετάβαση

Το ταξίδι μας: Το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης

Σχετικά Θέατρα

Η Μεσσήνη ήταν μια από τις πιο σημαντικές πόλεις της αρχαιότητας. Διέθετε ιερά, δημόσια οικοδομήματα, αλλά και επιβλητικές οχυρώσεις, κατοικίες και ταφικά μνημεία. Η αρχαία πόλη δεν έχει καταστραφεί ή καλυφθεί από νεότερους οικισμούς και βρίσκεται σε ένα μεσογειακό αλώβητο φυσικό περιβάλλον. Την αρχαία Μεσσήνη προστάτευε, από τα βορειοανατολικά, σαν φυσικό τείχος το όρος Ιθώμη. Την υπόλοιπη πόλη περιτριγύριζαν πανίσχυρα τείχη που μπορεί κανείς να τα θαυμάσει ακόμα και σήμερα.

Tο πρώτο οικοδόμημα που αντικρίζει κανείς, μόλις κατηφορίσει από το Mουσείο και περάσει το σύγχρονο νεκροταφείο, είναι το αρχαίο θέατρο.  Η πρώτη ελληνιστική σκηνή ήταν ξύλινη και κινητή, συρόμενη πάνω σε λίθινες ράγες. Στα μέσα του 2ου αι. μ.X. έλαβε χώρα ριζική ανακατασκευή, στην οποία ανήκουν η πολυώροφη σκηνή με τις κόγχες και το ευρύ προσκήνιο με τον πλούσιο αρχιτεκτονικό και γλυπτικό διάκοσμο. Tο θέατρο της αρχαίας Mεσσήνης λειτουργούσε και ως χώρος μαζικών συγκεντρώσεων πολιτικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με μαρτυρία του Πλουτάρχου στο θέατρο αυτό έλαβε χώρα η κρίσιμη συνάντηση του Φιλίππου E΄ της Μακεδονίας και του στρατηγού της Συμπολιτείας Αράτου το 214 π.X., μια μέρα μετά τη λαϊκή εξέγερση και τη σφαγή των αξιωματούχων της πόλης και διακοσίων εύπορων πολιτών.

H Αρχαιολογική Εταιρεία άρχισε συστηματικές ανασκαφικές έρευνες το 1895, με το Σάμιο αρχαιολόγο και μετέπειτα πολιτικό, Θεμιστοκλή Σοφούλη. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν το 1909 και το 1925 από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου και Ακαδημαϊκό Γεώργιο Οικονόμο. O Ακαδημαϊκός και Γενικός Γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αναστάσιος Ορλάνδος εργάστηκε στη Μεσσήνη από το 1957 ως το 1974. Το 1986 το Συμβούλιο της Αρχαιολογικής Εταιρείας ανέθεσε στον Ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας και Αντιπρόεδρο του Διαζώματος, κ. Πέτρο Θέμελη τη διεύθυνση των ανασκαφών. Το θέατρο αναστηλώθηκε από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών, με την προσωπική φροντίδα και την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Πέτρου Θέμελη. Η χρηματοδότηση των μελετών και του συνόλου των εργασιών αποκατάστασης – αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Αρχαίας Μεσσήνης, έγινε χάρη στη δωρεά του ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», ύψους 1.200.000 ευρώ (2007).

Στo πλαίσιο της Α΄ Γενικής Συνέλευσης του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», η οποία διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2008 στην αρχαία Μεσσήνη, δόθηκε η ευκαιρία στα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» να γνωρίσουν από κοντά τους τέσσερις χώρους θέασης της αρχαίας Μεσσήνης και να απολαύσουν μια συναρπαστική ξενάγηση από τον κ. Πέτρο Θέμελη.

  • Στιγμιότυπο από την ξενάγηση που έγινε από τον κ. Πέτρο Θέμελη στη διάρκεια της πρώτης συνέλευσης των μελών του Διαζώματος στον Αρχαιολογικό Χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης.

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στήριξε με τη δωρεά του το 2007 τις εργασίες αποκατάστασης-αναστήλωσης του θεάτρου της αρχαίας Μεσσήνης, καθώς ανέλαβε τη χρηματοδότηση των μελετών, αλλά και την εκπόνηση του συνόλου των εργασιών που διεξήγαγε η Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών.  Στα εγκαίνια του αναστηλωμένου θεάτρου στις 3 Αυγούστου 2013, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για τα θυρανοίξια του μνημείου. H «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.» σε συνδιοργάνωση με το σωματείο «ΔIAZΩΜΑ», την ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Μεσσήνης οργάνωσαν μια μαγική βραδιά με καλεσμένους τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες Τσέλια Κοστέα και Δημήτρη Πλατανιά, οι οποίοι ερμήνευσαν άριες του Βέρντι και του Πουτσίνι.

Το 2015 το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με χορηγία του Ιδρύματος Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου ανέθεσε στη ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Σ.Ε.Μ-Η Ε.Π.Ε. / Τεχνική Εταιρεία Μελετών Η/Μ Εγκαταστάσεων την εκπόνηση της ηλεκτρολογικής προμελέτης που απαιτείται για τον ηλεκτροφωτισμό του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης, με στόχο την ένταξη του Έργου (Μελέτη Εφαρμογής και Κατασκευή) στο Ε.Σ.Π.Α. Η εκπόνηση της προμελέτης ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 2016.

Τον Ιούνιο του 2019,  η αφοσίωση και η προσφορά του Καθηγητή Πέτρου Θέμελη στο ανασκαφικό έργο και στην αναστήλωση των μνημείων της Αρχαίας Μεσσήνης αναγνωρίστηκαν από το κορυφαίο ευρωπαϊκό δίκτυο για την πολιτιστική κληρονομιά, τη Europa Nostra, που του απένειμε  το πρώτο βραβείο στην κατηγορία “Dedicated Service”.

Καθώς η αναγεννημένη Αρχαία Μεσσήνη συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάδειξη όλης της περιοχής σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου στην Αρχαία Μεσσήνη που θα ανταποκρίνεται σε μια πιο δυναμική και σύγχρονη προσέγγιση της πολιτιστικής διαχείρισης, όπως το οραματίζεται ο Καθηγητής, κ. Πέτρος Θέμελης. Το Αρχαιολογικό Πάρκο της Μεσσήνης θα αποτελέσει κόμβο της «Πολιτιστικής Διαδρομής του ΜΟΡΕΑ».

Το ραντεβού της «Διαζωματικής οικογένειας» με το Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης έχει ανανεωθεί για τον Οκτώβριο του 2021, όπου προγραμματίζονται οι εργασίες της 14ης Γενικής Συνέλευσης του σωματείου.

Μπορείτε στη συνέχεια να ενημερωθείτε για την πρόοδο εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο

  • To Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος επισκέφθηκε το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, στο πλαίσιο της Α΄ Γενικής Συνέλευσης του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ». (βλ. εδώ)
  • Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εν συνεχεία άνοιξε «κουμπαρά» (τραπεζικό λογαριασμό) για το αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης. (βλ. εδώ)
  • Το θέατρο αναστηλώθηκε από την Εταιρεία Μεσσηνιακών Σπουδών, με την προσωπική φροντίδα και την επίβλεψη του καθηγητή, κ. Πέτρου Θέμελη και με δωρεά του ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ», ύψους 1.200.000 ευρώ. Οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2013. Στις 3 Αυγούστου 2013 πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για τα θυρανοίξια του μνημείου.
  • Τον Απρίλιο του 2015 ανατέθηκε από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με χορηγία του Ιδρύματος Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου στη ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Σ.Ε.Μ-Η Ε.Π.Ε. / Τεχνική Εταιρεία Μελετών Η/Μ Εγκαταστάσεων η εκπόνηση της ηλεκτρολογικής προμελέτης που απαιτείται για τον ηλεκτροφωτισμό του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης, με στόχο την ένταξη του Έργου (Μελέτη Εφαρμογής και Κατασκευή) στο Ε.Σ.Π.Α. Η εκπόνηση της προμελέτης ολοκληρώθηκε και στις 16-02-2016 παρελήφθη από το Δ.Σ. του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
  • Το Μάρτη του 2017 Ο τέως Υφυπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης ότι είχε δεσμευτεί το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για έργα που αφορούν το φωτισμό ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου, την περίφραξη, το στέγαστρο, καθώς και για το πάρκινγκ.
  • Τον Οκτώβρη του 2019 ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, εξήγγειλε τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου Α7 με το δρόμο Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη μέσω του κόμβου των Αρφαρών.
  • Εκκρεμεί η έγκριση της μελέτης γενικού φωτισμού του πάρκου από το ΚΑΣ και η εφαρμογή της.
  • Το τελευταίο διάστημα καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στην Αρχαία Μεσσήνη που θα ανταποκρίνεται σε μια πιο δυναμική και σύγχρονη προσέγγιση της πολιτιστικής διαχείρισης, όπως το οραματίζεται ο καθηγητής, κ. Πέτρος Θέμελης. Το αρχαιολογικό πάρκο της Μεσσήνης θα αποτελέσει κόμβο της Πολιτιστικής Διαδρομής του ΜΟΡΕΑ. (ΣΤΙΓΜΑ)
  • Ένταξη του προγράμματος ΜΟΡΕΑΣ που θα περιλαμβάνει και το Αρχαιολογικό Πάρκο της Μεσσήνης στο πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α. (2014-2020 ή 2021-2027). Στο πρόγραμμα αυτό θα ενταχτούν όλα τα έργα που έχουν εξαγγελθεί. (ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ)

 

Δείτε τη σελίδα του Αρχαίου Θεάτρου της Μεσσήνης, εδώ.