Γρήγορη μετάβαση

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο: «Αναπτυξιακές Προοπτικές στη Δυτική Ελλάδα»

Την Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Ιουλίου 2018 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Royal, στην Πάτρα, με κεντρικό θέμα τους αναπτυξιακούς στόχους και τις επενδύσεις στην Δυτική Ελλάδα.

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» εκπροσώπησε ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, Υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών και δημοσίων σχέσεων του Σωματείου.

Ο κ. Φρέγκογλου αναφέρθηκε στις 4 μεγάλες υποδομές που υλοποιούνται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι οποίες προσφέρουν τις προϋποθέσεις για τη δυναμική ανάπτυξη της Περιφέρειας, ένα γεγονός που όπως τόνισε, ευνοείται από «τη δυναμική και τη φιλοσοφία των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Χρηματοδότησης» που προσφέρονται.

Ο κ. Φρέγκογλου χρησιμοποίησε το παράδειγμα της «Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου», ενός επιτυχημένου προγράμματος πολιτιστικού τουρισμού στο οποίο εφαρμόζεται η θεωρία της ολοκληρωμένης προσέγγισης στην πολιτιστική κληρονομιά. Με τη Διαδρομή της Ηπείρου, ως πρότυπο, ο κ. Φρέγκογλου σκιαγράφησε το πολλά υποσχόμενο μέλλον της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: «Δυο προγράμματα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων και ένα πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, είναι τα προγράμματα «κλειδί» για να εφαρμοστεί το παράδειγμα της Ηπείρου και στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

To Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» προτείνει, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, την υλοποίηση της «Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής της Ολυμπίας Οδού», καθώς και της «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού του νομού Αιτωλοακαρνανίας».

Στόχος των παραπάνω προγραμμάτων είναι η αξιοποίηση όλου του πλούτου των περιβαλλοντικών και πολιτιστικών μνημείων της Δυτικής Ελλάδος και την Βόρειας Πελοποννήσου ως σημείο εκκίνησης για την τουριστική και οικονομική ανάταση των περιοχών.

Για την πρώτη διαδρομή έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη «Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ», την οποία ανέθεσε το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και εκπόνησε ο κ. Δημήτρης Καλουδιώτης και η «Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης», με χρηματοδότηση της «ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε.». Η υλοποίησή του καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθεί:
1. στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του Υπουργείου Περιβάλλοντος ή
2. στο Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδος

Επίσης, ο κ. Φρέγκογλου ενημέρωσε πως το «ΔΙΑΖΩΜΑ» εξετάζει με τους αρμόδιους φορείς και το ενδεχόμενο μιας επιμέρους «Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Διαδρομής του νομού Ηλείας», η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της διεύρυνσης της ήδη εγκεκριμένης Ο.Χ.Ε. (άξονας Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας).

Τέλος, ο ομιλητής πληροφόρησε πως το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και ο «Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου» έχουν προτείνει και το σχεδιασμό της «Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού του νομού Αιτωλοακαρνανίας» ως ένα επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού με συνεκτικό στοιχείο τα αρχαία θέατρα και τα μνημεία της φύσης. Για τη χρηματοδότηση του παραπάνω προγράμματος και εν όψει της πιθανότητας αναμόρφωσης του Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας (2014-2020) έχουν προταθεί η διεύρυνση της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης Μεσολογγίου- Αιτωλικού και η σύνδεσή της με το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Αγρινίου.

  • Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του κ. Ευδ. Φρέγκογλου

Μπορείτε να δείτε την ομιλία και να διαβάσετε σχετικό δημοσίευμα στο σύνδεσμο που ακολουθεί:

Η ομιλία του κ. Ευδόκιμου Φρέγκογλου

6o Αναπτυξιακό Συνέδριο, 6 και 7 Ιουλίου 2018, Πολυχώρος Royal, Πάτρα – pelopevents.gr