Γρήγορη μετάβαση

Το Μοναδικό Αρχαιολογικό Πάρκο στον Ορχομενό αναβαθμίζει την περιοχή

Σχετικά Θέατρα

Πηγή:Στερεά Νέα, 03-08-2019

Tης Χρυσάνθης Τσεπραηλίδου

Μιλήσαμε με τον κ. Σταύρο Μπένο, ιδρυτή και οραματιστή του «Διαζώματος», ο οποίος παρότι βρισκόταν σε διακοπές, μόνο και με το άκουσμα του ονόματος Ορχομενός, είχε όλη την καλή διάθεση να μας εξηγήσει την εξέλιξη του έργου, όπως επίσης να μας αιτιολογήσει γιατί αυτό το πάρκο είναι μοναδικό στο είδος του. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα αναβαθμίσει τα μέγιστα την περιοχή και θ’ αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

‘Όπως μας εξήγησε ο κ. Μπένος, «Ήμαστε σε εξαιρετικό δρόμο με αυτό το μνημείο. Θα πρέπει να σας πω ότι αποτελεί ένα μοναδικό αρχαιολογικό πάρκο, αλλά και μέρος της ευρύτερης πολιτιστικής διαδρομής την οποία ονομάζουμε «Οιδίπους της Στερεάς Ελλάδας». Την έχουμε σχεδιάσει με τον Περιφερειάρχη σας, Κώστα Μπακογιάννη, που θα τον έχουμε τώρα Δήμαρχο και με τα στελέχη βεβαίως της Περιφέρειας». Και συνέχισε ο πρόεδρος του «Διαζώματος» με θέρμη για το έργο που υλοποιείται. «Πρόκειται για ένα μεγάλο τουριστικό προϊόν, που φιλοδοξούμε να ολοκληρώσει η Στερεά Ελλάδα και όπως είναι οι Δελφοί και η Θήβα, έτσι να εντάξει τον Ορχομενό ως μέρος αυτού του Πολιτιστικού μονοπατιού στην Βοιωτία. Είναι σπάνιο να έχουμε τρία μνημεία διαφορετικών εποχών, μεγάλης πολιτιστικής αξίας. Και τα τρία δίπλα-δίπλα, Είναι μαγικό αυτό το φαινόμενο. Ο θησαυρός του Μινύα 1250 π.Χ., αυτό το ταφικό μνημείο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τον τάφο της Κλυταιμνήστρας και είναι τόσο μεγάλης αξίας. Από δίπλα ένα κομψοτέχνημα, το θεατράκι Ελληνιστικής εποχής του 3ου αιώνα και δίπλα ένα Uniqum, μοναδικό Βυζαντινό μνημείο, γιατί είναι ένα ναός μεταβατικός σταυροειδής μετά τρούλου. Στην Ελλάδα, Η Παναγιά της Σκριπούς, είναι το σημαντικότερο μνημείο της εποχής του 9ου αιώνα.

Ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το θέατρο και υπάρχει εργοτάξιο που λειτουργεί κανονικά. Αλλά όμως έχουμε άλλα τρία έργα για την ολοκλήρωση του πάρκου, τα οποία είναι:

  •  Ο περιβάλλον χώρος της εκκλησίας, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις και στα κελιά της.
  •  Ο Δημόσιος, ενδιάμεσος χώρος, που μου αρέσει να τον λέω έτσι, τώρα είναι δρόμος. Μια μελέτη που έχει κάνει το «Διάζωμα»» και έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα γίνει πεζόδρομος με υπέροχα φωτιστικά και φυτεύσεις, για να δώσει την αίσθηση και την έννοια του Πάρκου. Γι’ αυτό το λέμε και αρχαιολογικό πάρκο. Θα είναι μια πραγματική απόλαυση γι’ αυτόν που θα έρχεται να επισκεφθεί το μνημείο.
  • Επόμενο έργο, ο ενδιάμεσος οικιστικός χώρος που συνδέει το μνημείο με την πόλη. Έχει αλλάξει το Ρυμοτομικό Σχέδιο, προκειμένουνα «συνομιλεί» η πόλη με τα μνημείο.

Τώρα είμαστε στην τελική φάση, στην πράξη αναλογισμού, (τακτοποίηση των ιδιοκτησιών) και όταν αυτές ολοκληρωθούν θα διεκδικήσουμε ένα τέταρτο έργο, ρυμοτομικού χαρακτήρα και αυτό, αλλά που θα αφορά τα γύρω οικοδομικά τετράγωνα. Την ενσωμάτωση του μνημείου μέσα στην πόλη. Αυτό το έργο είναι προϋπολογισμού περίπου 2 εκατ. €.

Αθροιστικά ο προϋπολογισμός θα φθάσει στα 5,6 εκατ. ευρώ., από τρία διαφορετικά προγράμματα χρηματοδότησης. Το πρώτο είναι το ΕΣΠΑ, για το πρώτο έργο που αναφέρθηκα. Τα υπόλοιπα θα προέλθουν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

‘Έχουμε μια μεικτή ομάδα εργασίας, το «Διάζωμα» και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, που συνεδριάζουμε κάθε μήνα, αλλά έχουμε και καθημερνή επικοινωνία και επαφή για να μπορούμε να συντονίζουμε με τον καλύτερο τρόπο τα προγράμματα που σας ανέφερα».

Ευχαριστήσαμε τον κ. Μπένο, η προσφορά του οποίου στην πολιτιστική αναβάθμιση της χώρας είναι ουσιαστική, πιστεύοντας ότι με την ολοκλήρωση του έργου η περιοχή θα αποκομίσει ουσιαστικά οφέλη, από την τουριστική και πολιτιστική προβολή της.

 

  • Το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας.