Γρήγορη μετάβαση

Το μνημείο του Θρασύλλου, στον ίσκιο του Παρθενώνα, έλαμψε στο χειμωνιάτικο Λονδίνο

Σχετικά Θέατρα

Πηγή: kathimerini.gr

Στον ίσκιο του Παρθενώνα μεταφέρθηκαν για λίγο οι ακροατές της πρόσφατης διάλεξης της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής της Μεγάλης Βρετανίας, με θέμα το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου. Γοητευτικό σπάραγμα της αρχαιότητας σε ένα από τα σπήλαια του Ιερού Βράχου, μάρτυρας της ιστορίας της ίδιας της πόλης των Αθηνών. Η ομιλία δόθηκε από τον δρα Κωνσταντίνο Μπολέτη στις 6 Μαρτίου στην κατάμεστη αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο. Αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών, του εφοπλισμού και του επιχειρείν έσπευσαν να δώσουν το «παρών» μαζί με μια σειρά επισήμων.

Ο αρχιτέκτων-αναστηλωτής του χορηγικού μνημείου δρ Μπολέτης ενσωμάτωσε στην ομιλία τα νέα δεδομένα για τα μορφολογικά και δομικά ζητήματα του μοναδικού αρχιτεκτονικού παλίμψηστου στη νότια πλαγιά της Ακρόπολης αλλά και της Παναγίας Σπηλιώτισσας, της εκκλησίας που βρίσκεται στο εσωτερικό του μνημείου. Τα κατάλοιπα αυτού του χριστιανικού ναϋδρίου συνιστούν χαρακτηριστική υλική μαρτυρία για τη μετατροπή των σπηλαίων της Ακροπόλεως σε χώρους λατρείας κατά τους χριστιανικούς χρόνους. Οι αγιογραφίες αποτελούν μάλιστα τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα εκκλησιαστικού διακόσμου του 17ου αι. στον Ιερό Βράχο.

Ο ομιλητής προχώρησε και στη σύνδεση με ποικίλα ιστορικά συμβάντα ιδιαίτερης βαρύτητας (απόσπαση αρχαιοτήτων για λογαριασμό του λόρδου Ελγιν, αγώνες ανεξαρτησίας, κ.ά.). Προσέθεσε μάλιστα ότι το Θρασύλλειο εμφανίζεται στις επώνυμες αναπαραστάσεις της Αθήνας κατά τον 18ο και 19ο αι. ως εμβληματικό στοιχείο της πόλης. Ο δρ Μπολέτης που έχει ζήσει από κοντά την προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών να προχωρήσει το δύσκολο έργο της αναστήλωσης, συντήρησης και ανάδειξης του μνημείου, μίλησε για την υποδειγματική ολοκλήρωση των εργασιών.

Δευτερολογώντας, ο διαπρεπής αρχιτέκτων και ιστορικός της αρχιτεκτονικής δρ Δημήτριος Πορφύριος, μέλος του Συμβουλίου της Ελληνικής Αρχαιολογικής Επιτροπής της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του χορηγικού μνημείου ως πηγής άντλησης μορφολογικών στοιχείων από το κίνημα του νεοκλασικισμού διεθνώς, προσθέτοντας ότι και ο ίδιος, σε πρόσφατο έργο του, υιοθέτησε στοιχεία από την ιδιότυπη αρχιτεκτονική του.

Ζωηρές συζητήσεις για το μνημείο και την εργασία του ομιλητή πρωτοστάτησαν στη δεξίωση που ακολούθησε. Ανάμεσα στους ακροατές ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βρετανία  Δ. Καραμήτσος-Τζιράς, ο Α΄ Σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας  Ν. Παπαγεωργίου, ο πολιτιστικός ακόλουθος της Κυπριακής Αρμοστείας  δρ Μ. Ψαρράς, καθώς και ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ. Βρετανίας,  αιδεσιμώτατος Μελίτων Οακς, ο προϊστάμενος της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Συλλογής του Βρετανικού Μουσείου δρ Ιαν Τζένκινς κ.ά. Συγκινητική ήταν η παρουσία της ιδρύτριας της Επιτροπής, Μάττι Εγκον, συνοδευόμενη από την κόρη της Σταματία Κωττάκη,  στις οποίες επιφυλάχθηκε ιδιαίτερη υποδοχή.

Η πρόεδρος  δρ Ζέττα Θεοδωροπούλου – Πολυχρονιάδη –κινητήριος δύναμη της Επιτροπής– αναφέρθηκε στη χορήγηση υποτροφιών από τον θεσμό για μεταπτυχιακές σπουδές στη Βρετανία σε Ελληνες και Κυπρίους αριστούχους πτυχιούχους Αρχαιολογίας. Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 64 σε 17 πανεπιστήμια με πρωτιά την Οξφόρδη.

  • Χαρισματικός ομιλητής ο δρ Κ. Μπολέτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές του μνημείου του Θρασύλλου
  • Ο Ελληνας πρέσβης Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς με την κ. Μάττι Εγκον-Ξυλά στη διάλεξη στο Λονδίνο.
  • Η Ζέττα Θεοδωροπούλου αριστερά και η Μάττι Εγκον ανάμεσα στους υποτρόφους της Επιτροπής στην εκδήλωση του Λονδίνου.
  • H Εντμέ Λεβέντη, ο δρ Μάικλ Γουντ και ο δρ Ιαν Τζένκινς, διευθυντής του Ελληνορωμαϊκού Τμήματος του Βρετανικού Μουσείου.