Γρήγορη μετάβαση

Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στη διάσκεψη για την Πολιτιστική Κληρονομιά στο Ευρωκοινοβούλιο

Ως ένας αυθεντικός εκφραστής του ευρωπαϊκού πνεύματος και ένας γνήσιος φορέας υλοποίησης των ευρωπαϊκών πολιτικών συμμετείχε το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», δια μέσου του προέδρου του, κ. Σταύρου Μπένου, στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Το θέμα της διάσκεψης ήταν: «Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ευρώπη: συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 και υπήρξε η κορυφαία ανάμεσα σε  χιλιάδες δραστηριότητες που διεξάγονται σε ολόκληρη την Ευρώπη, με στόχο να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά την έναρξη της διάσκεψης προβλήθηκε βίντεο παραγωγής του Διαζώματος που αποτυπώνει το κοινό πνευματικό και προγραμματικό υπόβαθρο του Σωματείου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Το σενάριο του βίντεο επιμελήθηκε η αρχαιολόγος του Σωματείου κ. Μαρία Σοφικίτου και την παραγωγή του, ο υπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών του Σωματείου, κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου. Μπορείτε να δείτε το βίντεο, εδώ.

Ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Σταύρος Μπένος συμμετείχε ως ομιλητής στο πρώτο πάνελ της συζήτησης με τίτλο «Πολιτιστική κληρονομιά και ευρωπαϊκότητα». Θεματικό αντικείμενο της ομιλίας του υπήρξε το «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 8ης Σεπτεμβρίου 2015 προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά για την Ευρώπη (2014/2149(INI))». Ο κ. Μπένος  χαρακτήρισε το Ψήφισμα «τομή για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», καθώς περιγράφει το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα ως «κοινό αγαθό», περιουσία δηλαδή όλων των πολιτών του κόσμου. Επιπλέον, το Ψήφισμα προτείνει, πέρα από τη θεωρία και ένα βραχίονα επιχειρησιακό, το Ε.Σ.Π.Α. 2014-2020 και ωθεί, μέσα από την αυθεντική συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, το σχεδιασμό και την υλοποίηση νεών προϊόντων πολιτιστικού τουρισμού, όπως είναι οι Πολιτιστικές Διαδρομές και τα Αρχαιολογικά Πάρκα. Ο πρώτος καρπός σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτής της συνέργειας είναι η «Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου», ένα επώνυμο προϊόν πολιτιστικού τουρισμού που θα δοθεί στην παγκόσμια τουριστική οικονομία στις 20 Οκτωβρίου 2018. Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας, εδώ.

Παρόντες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ήταν υπουργοί πολιτισμού των κρατών μελών και σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ακόμη η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου και ο πρόεδρος του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, κ. Δημήτριος Παντερμαλής.

Η διάσκεψη αυτή προσέφερε μια θαυμάσια ευκαιρία για να προβληθεί και να αναδειχθεί το έργο της Κίνησης Πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ», στο πλαίσιο μια σπουδαίας διοργάνωσης που είχε κυρίαρχο ζητούμενο την τοποθέτηση του πολιτισμού στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επαναφορά του πολιτιστικού αποθέματος στο επίκεντρο της οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

 

Μπορείτε να δείτε παρακάτω σχετικό φωτογραφικό υλικό

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά δημοσιεύματα στους συνδέσμους που ακολουθούν:

Το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» σε διάσκεψη κορυφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μεσσηνία: Το «Διάζωμα» στην Ευρωβουλή – ert.gr

Συνάντηση Λ. Κονιόρδου και Ζαν Μισέλ Ζαρ στο περιθώριο των εκδηλώσεων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο –veto news

Βρυξέλλες: Μονόδρομος ο πολιτισμός για το μέλλον της ΕΕ -philenews.com

Επανέρχεται ο πολιτισμός στην κορυφή της ατζέντας -philenews.com